Cadaqués vol canviar la Policia Local per guàrdies municipals

L'alcalde justifica la decisió per motius econòmics i evitar noves polèmiques

El nou alcalde de Cadaqués, el republicà Josep Lloret, vol tornar a instaurar els guàrdies municipals a la vila. El 2013 aquest poble del Cap de Creus va convertir l'equip de vigilants municipals en Policia Local però ara, per motius econòmics i arran de les polèmiques generades dins del cos, el batlle conjuntament amb el nou equip de govern ha decidit fer marxa endarrere i col·locar l'excap del cos, Antoni Mirabete, al capdavant del futur organisme.

Un nou cos que ha de ser "més proper" i atent a les necessitats dels veïns. Lloret ha explicat que compten amb l'assessorament del Departament d'Interior i que l'objectiu és iniciar els tràmits a finals d'agost i portar la decisió al ple de setembre. L'agost del 2013, l'equip de govern de CiU va convertir el cos de guàrdies municipals en Policia Local.

En aquell moment, l'equip estava format per 13 agents i liderat pel cap Oscar Soler per al qual es va crear la plaça d'inspector. Poc més d'un any després, el març del 2014, Soler va dimitir del seu càrrec arran de la difusió anònima d'una sèrie de missatges de WhatsApp amb contingut racista i vexatori extrets del grup que la policia de Cadaqués havia creat en aquesta aplicació mòbil.

Els missatges es van escriure entre el 9 de novembre del 2013 i el 30 de gener del 2014. Alguns d'ells tenien un clar contingut racista i anaven contra detinguts - de qui fins i tot es van penjar fotografies- i contra personal del consistori com la secretària de l'ajuntament. Tot i que Soler va negar ser l'autor dels missatges tot ressaltant que es tractava "d'un muntatge" d'alguna persona que anava "contra ell", finalment - després de converses amb l'alcalde convergent Joan Figueras- el batlle va decidir no renovar el contracte de comissió de serveis en què es trobava el cap de la Policia Local.

Posteriorment, el consistori de Cadaqués va expedientar un agent arran de la filtració dels missatges, va interposar una denúncia per esbrinar l'objectiu de la filtració i va donar a conèixer que estudiava expedientar dos policies locals que encara pertanyien al cos i que van compartir aquests missatges vexatoris. Uns mesos més tard va transcendir que l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (Apcdcat) havia obert una investigació sobre els comentaris que es van fer en aquest grup privat de Whatsapp ja que algunes converses comptaven amb fotos i dades personals dels detinguts.

Paral·lelament, Antifrau també va requerir al consistori que els enviés tota la documentació sobre els contractes del cos policial. En definitiva, un reguitzell de situacions i polèmiques que van esquitxar el cos de seguretat del municipi perjudicant la seva imatge i també la de l'ajuntament qui va escollir Soler, deixant de banda a Antoni Mirabet, perquè dirigís el nou cos policial de la vila.

Fins l'agost del 2013, la vila havia comptat amb un grup de vigilants municipals, gran part d'ells veïns del municipi. Ara, el nou alcalde de Cadaqués, Josep Lloret (ERC), complint un dels punts del programa electoral ha decidit fer un pas endavant i canviar la situació, reconvertint la Policia Local de Cadaqués en un cos de guàrdies municipals, tal i com existia anteriorment.

"Durant aquest darrers 15 mesos hem tingut dos agents que s'han autonomenat caps de torn i que gestionen el cos i ara hi a dos més de baixa en el període que tenim més feina", ha comentat el batlle. La voluntat del consistori és tornar a posar al capdavant del cos de seguretat l'excap Antoni Mirabete - seguint les recomanacions d'Interior- qui va ser apartat perquè no generava la confiança necessària a l'antic equip de govern municipal encapçalat pel convergent Joan Figueras. "Està molt il·lusionat i és una persona amb més de 20 anys de trajectòria a l'esquena. Fins ara estava a l'ajuntament fent funcions que no eren necessàries en el càrreg de coordinador de l'àrea de Protecció Civil", ha comentat el batlle.

Lloret ha justificat la seva decisió per motius econòmics i per tancar així l'episodi de polèmiques que s'han produït dins del cos policial. "Som una població de 2.900 habitants i tot i que en moments pics podem arribar a 18.000 persones, els veïns habituals no podem assumir la despesa que suposa la Policia Local", ha comentat. Segons les dades aportades per l'alcalde, l'any 2010 -2011 el pressupost del cos policial era de 460.000 euros mentre que el pressupost d'aquests últims anys s'havia enfilat fins als 650.000 euros.

Un equip de vigilants amb més "empatia"

"Nosaltres volem un equip amb molta més empatia, més proper a les necessitats dels veïns que s'encarregui de les sortides de les escoles, les llars d'infants o portar aquella persona que ha anat al CAP i no pot tornar a casa perquè ella mateixa no té cap via i no disposa de ningú que l'ajudi", ha comentat Lloret. Unes tasques que els anteriors vigilants municipals sí que portaven terme.

En total, durant l'estiu Lloret calcula que caldrien uns 12 o 14 agents mentre que la xifra baixaria per la resta de l'any situant-se entre vuit o deu efectius. La idea és convocar les noves places el més aviat possible. No obstant això cal tenir en compte que el canvi de policia a guàrdia suposa també un canvi pel que fa als serveis que presten de cara a la ciutadania. Els vigilants o guàrdies municipals no poden portar armes de foc i tampoc interposar denúncies tot i que, des del consistori, ja estan treballant per establir un possible conveni que permetés que els guàrdies poguessin interposar denúncies.

La voluntat de l'ajuntament és començar a arrencar motors i iniciar els tràmits a finals d'aquest mes d'agost amb l'ajuda i assessorament del Departament d'Interior i, finalment, portar la qüestió al ple de setembre. Una iniciativa que, de moment, ja ha despertat l'oposició frontal de l'exalcalde Joan Figueras qui amb l'anterior govern va apostar per professionalitzar la policial local. "Hem notat que no els agrada i que han anat posant traves", ha comentat l'actual batlle.

Lloret es sent "dolgut" per la denúncia a l'Oficina Antifrau

La voluntat de canviar el model de l'equip de seguretat de Cadaqués arriba després que el batlle suspengués la convocatòria d'un agent amb plaça i la borsa de treball de cara a l'estiu, quatre dies abans de celebrar les proves finals. Unes decisions que no s'han vist amb bons ulls per part de secretaria que ha emès un informe negatiu. "Vaig creure que era millor aturar tot això i esclarir cada un dels passos que s'han fet", ha explicat Lloret.

El batlle ha admès sentir-se "dolgut" per la denúncia que va interposar la Policia Local davant l'Oficina Antifrau de la Generalitat el passat 23 de juliol on posaven el focus sobre unes presumptes irregularitats que afectaven l'excap del cos, Antoni Mirabete, i un familiar seu. Segons el document, mentre Mirabete va ser cap van desaparèixer 31 talonaris de cobrament de multes amb 50 butlletes cadascun.

"He mirat tot l'expedient de l'Antoni i no hi ha absolutament res. Crec que compta amb una gran experiència i se li ha de donar un vot de confiança. A mi el que em dol es que conegui els fets perquè arriba un document amb un segell de la policia al consistori i que, quan demano d'on ha sortit tot això, se'm respongui que no ho saben. Sap greu que no et diguin de què es tracta des d'un principi", ha lamentat.

En principi, aquesta propera setmana - possiblement dimarts- el consistori té previst realitzar una roda de premsa i llançar un comunicat per explicar pas per pas els últims esdeveniments i el posicionament del govern municipal.