Les pacients del Santa Caterina poden regular les dosis d'anestèsia epidural durant el part

La intenció és aconseguir els mateixos resultats d'alleujament del dolor amb menys fàrmacs

L'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès) ha implantat un nou sistema d'administració d'anestèsia epidural que permet que les mares s'autoadministrin el fàrmac en funció del dolor. Amb aquest mètode, les mares poden controlar millor el dolor durant tot el procés, incrementar el benestar durant tot el part i, alhora, reduir l'afectació de l'anestèsia a la zona motora que es produeix amb el sistema tradicional d'administració de l'anestèsia.

La doctora Olga Pineda, anestesista que ha liderat la implantació de la nova tècnica al centre, destaca també que la innovació permet aconseguir els efectes anestèsics desitjats amb menys dosi de fàrmac. L'hospital va atendre 1.150 parts el 2014.

L'anestèsia epidural tradicional consisteix en introduir un anestèsic local en l'espai epidural, de manera que les terminacions nervioses queden bloquejades a nivell de la medul·la òssia. S'administra per un anestesiòleg a través d'un catèter molt prim, que s'introdueix a la zona lumbar de la columna. Després, a l'àrea que recobreix la medul·la espinal, l'anestesista realitza la punció per introduir l'agulla epidural que permetrà la col·locació d'un catèter. Aquest dispositiu, que és flexible i molt fi, se situa a la zona lumbar en l'espai que hi ha entre la segona i la tercera vèrtebra. Després, es treu l'agulla i el catèter epidural queda dins per permetre que l'anestèsia pugui ser bombejada.


La diferència entre el nou sistema i el mètode tradicional radica en què abans la bomba d'infusió anava alliberant anestèsic de forma constant amb la possibilitat de dosis extraordinàries a petició de la partera però que havien de ser administrades per l'equip mèdic. L'alliberament constant afectava la zona a tractar però també comportava pèrdua de sensibilitat a altres zones, com les cames.

Ara, l'alliberament de fàrmac és intermitent, de manera que es dóna una dosi inicial i se'n programen cada hora. Entre l'interval d'hora i hora són les pacients les que poden decidir administrar-se més anestèsic en funció del dolor, amb un límit preestablert, i a través d'un petit comandament. El control de tot el procés queda registrat en una màquina.

La implantació del nou sistema respon a la voluntat de l'hospital de facilitar a les dones el procés del part i aconseguir els millors resultats obstètrics. Fa anys que el centre ha desenvolupat un model d'atenció al procés del part mínimament medicalitzat, amb l'objectiu d'ajudar al procés fisiològic, amb suport de la tecnologia, però sobretot potenciant la participació de la dona i atorgant especial importància al suport emocional, psicològic i personal.

Hi ha dos grups de sistemes que alleugen el dolor: els farmacològics i els no farmacològics. En el primer cas s'ubica l'administració de fàrmacs al canal raquidi, a l'espai intradural o a l'epidural. En el segon grup, es troben mètodes com ara l'ús de pilotes de goma, calor local o la immersió en l'aigua, per exemple. Concretament el part a l'aigua a l'hospital Santa Caterina ha estat acreditat aquest any pel Sistema Nacional de Salut com a bona pràctica sanitària.

L'hospital Santa Caterina va atendre l'any 2014 un total de 1.150 parts, dels quals, el 85,01% van ser vaginals (978), i d'aquests, 636 van ser parts amb anestèsia epidural i 342 van ser parts naturals (30%). La taxa de cesàries es va situar en el 14,99%, superant l'indicador de qualitat del 19% exigit pel Departament de Salut i el 15%, recomanat per l'OMS.