L'Estat licita per 575.000 euros les obres que permetran obrir el nou vitrall de la Catedral de Girona

Des de fa 400 anys que presenta l'aspecte d'una paret cega

El Ministeri de Cultura ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) la licitació de les obres de restauració per l'obertura del tercer vitrall de la façana nord de la Catedral de Girona. Les obres, valorades en 575.007,97 euros, consistiran en l'obertura del tercer finestral de la façana nord de la Catedral que fins ara –i des de fa més de 400 anys- ha deslluït una de les cares del temple amb una paret cega.

El nou vitrall que s'obrirà a la façana nord tindrà un disseny 'abstracte, auster, linial i espiritual', segons el defineix l'artista irlandès Sean Scully, a qui es va adjudicar-ne disseny el passat 2008. Scully ha dissenyat el finestral basant-se en una obra dels anys 70, titulada 'Teló de fons'. Segons l'artista, el nou vitrall 'conjugarà la tradició de l'església amb la modernitat i l'espiritualitat' i combinarà colors com el groc, el taronja, el vermell i el blau.

Un vitrall cec històric

Situat al darrer tram de la nau gòtica i construït a finals del segle XVI, el tercer finestral de la façana nord de la Catedral de Girona no ha estat mai coronat per un vitrall. En el seu lloc, una paret de ceràmica de 30 centímetres l'ha recobert durant més de 400 anys per l'exterior, i una altra de pedra i maó el tanca a l'interior.

Aquest, però, no ha estat l'únic vitrall cec de l'edifici històric. D'ençà de la construcció del temple, tots els tres finestrals que hi ha en mur de la cara nord van estar tancats durant dècades. No va ser fins l'any 1913 quan dos d'ells es van recobrir amb vitralls de l'artista modernista Espinagosa, mentre que el tercer va restar cec fins a dia d'avui.