La Generalitat posa 131 multes a pisos turístics il·legals a les comarques gironines

Girona és la demarcació catalana on més allotjaments s'han donat d'alta

La Generalitat ha posat 131 multes a pisos turístics il·legals a les comarques gironines.

Des del 2012, una nova llei estableix que tots aquells habitatges que tinguin ús turístic -i que el propietari faci negoci llogant-los- han d'estar donats d'alta a un registra i pagar la taxa corresponent.

Des de llavors, s'han donat d'alta 19.307 habitatges. De fet, Girona és la demarcació catalana on més immobles s'han registrat, per davant de demarcacions com Barcelona, amb 14.171 pisos declarats.

De les sancions iniciades, finalment se n'han acabat cobrant 89. Els imports de les multes van dels 3.000 als 16.000 euros. El municipi que té més apartaments turístics legalitzats és Lloret de Mar, amb 2.201.

Amb la nova Llei de Turisme, els propietaris i les agències que lloguen pisos a turistes han d'informar l'ajuntament i registrar-los com a habitatges d'ús turístic. Per fer-ho, han de pagar una taxa municipal que va en funció de la zona on es trobi l'apartament i dels metres quadrats que té. Aquesta taxa només es paga un cop, en el moment d'inscriure el pis al registre. Els ajuntaments donen d'alta l'activitat i comuniquen les dades de l'habitatge a la Direcció General de Turisme, que incorpora la informació al Registre de Turisme de Catalunya.

La normativa vol donar unes garanties als consumidors, ja que estan llogant un pis que consta en un registre, té cèl·lula d'habitabilitat i està legalitzat. A banda d'això, el fet d'estar donat d'alta fa que les persones que hi pernoctin també paguin la taxa turística. 

Des del 2012 ençà, un total de 19.307 pisos s'han donat d'alta en aquest registre. Això situa la demarcació de Girona al capdavant i supera fins i tot demarcacions com Barcelona, on s'han registrat 14.171 pisos. Per darrera hi ha la demarcació de Tarragona amb 9.620 pisos legalitzats i ja, molt per darrera, hi ha zones com les Terres de l'Ebre (2.190), Lleida (762), Vall d'Aran (247) i la Catalunya Central (260). 

131 sancions als pisos il·legals

El director dels serveis territorials d'Empresa i Ocupació, Ferran Roquer, ha explicat que compten amb un grup d'inspectors de turisme que no només es dediquen a detectar pisos il·legals sobre el terreny sinó que també fan les comprovacions a Internet. Per exemple, si detecten una empresa o particulars que ofereixen els seus immobles (sempre hi ha d'haver una finalitat lucrativa) i no fan constar enlloc el nombre de registre poden iniciar les actuacions. Primer investigaran si realment aquell habitatge està donat d'alta al registre i, en cas de no estar-ho, procedeixen a multar-los. 

En el cas de la demarcació de Girona, ja s'han iniciat 131 expedients sancionadors, dels quals se n'han resolt 89. Segons Roquer, tot i que la llei preveu imports que van dels 3.000 als 30.000 euros, en el cas de Girona la sanció més elevada que s'ha imposat és de 16.000 euros. 

Lloret, municipi amb més pisos registrats

Lloret de Mar és la localitat gironina on consten més apartaments d'ús turístic donats d'alta (2.210). Per darrera es troben d'altres municipis com Roses (2.178), Castelló d'Empúries (bàsicament a la zona d'Empuriabrava) amb 1.482, Llançà amb 892 pisos, Tossa de Mar amb 626, Platja d'Aro amb 619, Blanes amb 493 i la ciutat de Girona amb 159. 

Segons ha explicat Roquer, és difícil determinar quants pisos es continuen llogant de manera il·legal. Segons algunes estimacions del sector, podria ser que fins ara s'hagin donat d'alta només la meitat dels pisos que tenen una finalitat turística.