La Festa Major de Roses programa més de 40 activitats per a tots els públics

Els concerts de barraques s'amplien

Roses celebra enguany la seva Festa Major del 9 al 16 d'agost, i ho farà amb un intens programa d’activitats pensades per a totes les edats i públics: balls populars, competicions esportives, concerts, espectacles infantils, visites guiades, cercaviles,... se succeiran pels carrers i places del municipi al llarg de tota la setmana

L’espai del recinte firal instal·lat a l’antic càmping Bahía, amb l'àrea d'atraccions i les barraques impulsades per les colles de Carnaval, esdevindrà també l’escenari dels concerts de fires, que enguany portaran a Roses Manel Fuentes, Reincidentes i la Gossa Sorda, entre d'altres.

Els concerts de barraques s'amplien

La programació musical del recinte firal de Festa Major aplega formacions de qualitat de diferents gèneres i estils i enguany amplia el nombre de formacions que hi actuaran. L'escenari de barraques s'estrenarà dimarts 11 d'agost amb el concert de Manel Fuentes & The Spring's Team, a qui seguiran Bananna Beach (12 d'agost), El Niño de la Hipoteca i los Ratones (13 d'agost), Pepet i Marieta i La Gossa Sorda (14 d'agost) i, tancant la programació de concerts,  Olvido, Reincidentes i Radical Animal Beat (15 d'agost). Tots els concerts s'inicien a les 23 hores i  són gratuïts.

A més, dijous 13 i divendres 14 d'agost, tindran lloc després dels concerts les sessions d'Adrià Giner DJ (dia 13) i DJ Septi i DJ Xavi Buixò (dia 14), actuacions que compten amb la col·laboració econòmica de les Colles de Carnaval que disposen de barraca en el recinte.

D'altra banda, donant continuïtat a la iniciativa del passat any, dissabte 15 d'agost tindrà lloc la segona edició del concurs “Duel de Guitarres”, a les 21.30 h.

Jubiteatre oferirà una representació teatral

Una altra novetat de la programació d'enguany és la incorporació de la representació teatral que tindrà lloc dijous 13 d'agost al Teatre Municipal, on Jubiteatre presentarà el sainet “Jugant amb els motius de Roses”, escrit per Esther Gotanegra, i l'obra “Per no entendre el castellà”, de Josep Bordas.

El grup Jubiteatre està integrat per jubilats de Roses que l'any 2013 es reuniren moguts per l'interès a assajar i representar una obra teatral. L'èxit de les diferents actuacions que varen desenvolupar a diferents poblacions de la comarca d'aquella primera obra (“Tots bojos per una torre”), els ha dut a continuar la seva trajectòria. “Per no entendre el castellà” és la seva segona proposta, estrenada el passat mes de maig a Roses amb gran èxit. Ara, la programació de Festa Major, ofereix l'oportunitat de gaudir (o tornar a gaudir), d'aquesta representació.

Festes i Tradicions

En l’apartat de festes populars i tradicions, diverses activitats tornaran a envair els carrers de la població, com és el cas de les matinades i cercaviles de gegants, les audicions de sardanes, els castellers, els balls populars, la Festa de les Cucanyes, el Correbous i l'Empaitada, la missa internacional Oikoumene, el lliurament de la Dracma de Plata de Roses, les danses tradicionals, o l'espectacle de focs artificials com a acte de cloenda de la Festa Major.

Competicions esportives que ja són històriques

L’apartat esportiu també tindrà una forta presència, amb la realització de tornejos que, per la seva extensa trajectòria, han assolit ja la categoria d’històrics. És el cas de la Travessia de natació al Port de Roses, que enguany arriba a la seva 79a edició, el Trofeu de Petanca de Festa Major (39a edició), o la Travessia Local de Natació “Trofeu Enric Badosa”, que arriba al  30è aniversari.

Fires i actes infantils

L’espai firal de l’antic càmping Bahía obrirà les seves atraccions i barraques (aquestes darreres gestionades per les colles de Carnaval de Roses), el dimarts 11 d’agost a partir de les 20 h, obrint cada dia a la mateixa hora fins al diumenge 16 d’agost (inclòs). Per la seva banda, la plaça Catalunya allotjarà la Fira d’Artesania del 14 al 16 d’agost, de 10 a 22 hores.

Per als més petits, espectacles d’animació, activitats familiars a la Ciutadella i al Castell de la Trinitat, contes a la fresca, festa de l’espuma i cercaviles, són algunes de les activitats programades.

El pressupost es manté

Com ve succeint en els darrers anys, l’Àrea de Festes del consistori rosinc ha parat una molt especial atenció en reduir al màxim els pressupostos de les distribucions, serveis i contractacions necessaris per a la celebració de la Festa Major. Així, tot i l'ampliació de la programació de barraques, el consistori ha mantingut el pressupost destinat a la Festa Major en 148.000 €, mantenint-lo en els paràmetres d'anys anteriors, on els pressupostos van ser de 140.000 € (2014) i 143.500 € (2013).

4.000 revistes i 5.000 programes de Festa Major

Per donar a conèixer tota la programació, l’Ajuntament ha editat un total de 5.000 programes de mà de la Festa Major i 4.000 revistes, que es poden trobar a l’Ajuntament, a l’Oficina de Turisme i a la Biblioteca Municipal, així com a diferents equipaments i establiments del municipi.

La Revista de Festa Major ha esdevingut amb el pas dels anys una autèntica tradició rosinca, la publicació de la qual compta amb una gran expectació per part de la ciutadania. A través d'ella, es descobreixen fets històrics, anècdotes, tradicions i personatges relacionats amb la vila.

En l'edició d'enguany, trobem els articles d'investigació de Xènia Berta sobre “La Festa Hel·lènica”; el de Josep Maria Barris i Pol Meseguer (ambdós arxivers de Roses) i Pep Vila, que porta per títol “Els dotze barrils d'anxova de Roses i un casament comtal”; i el de l'economista Ernest Ruiz, “El finançament del municipi turístic”. Un apartat es destina a la publicació de les poesies guanyadores de la darrera edició dels Jocs Florals de Roses, mentre que en l'apartat fotogràfic hi trobem el treball de Joan Juanola, amb 14 espectaculars fotografies recollides sota el nom “Els Colors del Vent”.

Descarrega el PDF amb tota la programació