Es compleixen tres anys del gran incendi de l'Alt Empordà

Avinyonet de Puigventós ha acollit un acte institucional de commemoració

Tres anys del gran incendi de l'Alt Empordà. El migdia del 22 de juliol del 2012, es va originar un foc a la Jonquera que va acabar arrasant més d'11.000 hectàrees. Poques hores després, un segon incendi a Portbou desencadenava la tragèdia.

Quatre persones van morir als incendis. Tres anys després, Avinyonet de Puigventós ha acollit un acte institucional i una jornada de foment de la prevenció d'incendis. El director territorial d'Interior, Albert Ballesta, ha assegurat que hi ha lliçons apreses, sobretot relacionades amb la importància de la conscienciació de la ciutadania i amb la necessitat d'executar franges d'autoprotecció a urbanitzacions i cases aïllades que estiguin a tocar del foc.

"Avui recordem que vam patir un gran incendi en el qual van morir quatre persones i hem volgut remarcar la importància de la prevenció", ha afirmat Ballesta. Els Camps de la Font d'Avinyonet de Puigventós han acollit un acte per al foment de la prevenció d'incendis, coincidint amb el tercer aniversari dels focs de l'Alt Empordà. La iniciativa està promoguda per l'àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal amb la col·laboració de la Fundació Pau Costa i l'Ajuntament d'Avinyonet de Puigventós.


Juntament amb l'acte institucional, han aprofitat l'avinentesa per cloure un taller de sensibilització sobre el bosc mediterrani i el foc que els monitors de la Fundació Pau Costa han realitzat a la mainada -una cinquantena en total- que assisteix al casal d'estiu del municipi. Aquest taller ha inclòs explicacions de sensibilització, que s'han fet a l'escola, i un simulacre de crema controlada davant dels alumnes a partir d'uns boscos d'arbres de paper, realitzat durant la trobada d'aquest dimecres.

A l'acte hi han assistit, entre altres, el director de la Fundació Pau Costa, Oriol Vilalta; l'alcalde d'Avinyonet de Puigventós, Josep Maria Bartolomé; el director dels serveis territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta, i el president del Consell Comarcal, Ferran Roquer. També hi havia representants de diversos municipis de l'Alt Empordà i de la Catalunya Nord.

Ballesta ha afirmat que el gran incendi s'ha traduït en lliçons per minimitzar les conseqüències d'un altre foc d'aquestes dimensions. "Podem dir que ja hem avançat en tasques tan importants com fer franges de protecció o impulsar la redacció dels plans de delimitació, perquè hem passat de tenir-ne només set o vuit a arribar als 200 a finals d'any", exposa Ballesta. D'aquesta manera, es tindrà sobre paper només pendents d'executar les franges al voltant d'urbanitzacions i cases aïllades per evitar que els Bombers hagin de centrat tants esforços en protegir habitatges.

Albert Ballesta ha recordat que darrere del 90% dels incendis hi ha la mà humana i habitualment per alguna negligència. "Hem de ser molt curosos i extremar la precaució, no pot ser que encara ara hi hagi persones que llancin burilles a la cuneta sense ser conscients que poden provocar un incendi", ha lamentat Ballesta que fa una crida a la precaució de tothom.