La Diputació de Girona aprova el cartipàs amb l'únic vot en contra de la CUP

Salellas diu detectar "un avanç" cap a la transparència però considera encara "es queden curts"

El ple extraordinari d'avui a la Diputació de Girona ha acabat amb el cartipàs aprovat per àmplia majoria. No hi havia incògnita perquè l'equip de govern de CiU governa amb majoria absoluta però, tot i això, també han donat llum verda a la proposta els diputats d'ERC, del PSC i la diputada d'Independents de la Selva. L'únic que s'hi ha oposat ha estat el diputat de la CUP, que hi ha votat en contra.

Al principi del ple, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, demanava disculpes perquè els tempos finalment no han estat els que havien plantejat inicialment i els grups de l'oposició no han rebut el pre-acta fins aquest dilluns. "Un ple d'aquesta magnitud i amb els canvis que volíem fer porta molta feina i no hem pogut complir els terminis que volíem", ha detallat Vila. El president ha afegit que la proposta de cartipàs incorpora moltes modificacions per "solucionar problemes" que han sortit a la llum pública durant el darrer mandat.

Tal com va fer dimarts en roda de premsa, el portaveu del govern, el vicepresident Albert Piñeira, ha anat exposant al ple els canvis a cada apartat i ha explicat de quina manera plantegen atacar els temes més conflictius: com es controla i reglamenta la feina dels assessors, com serà el cobrament per dedicacions o per assistències i per què han decidit suprimir el Consell de Govern.

Tots a favor, la CUP en contra

El diputat de la CUP, Lluc Salellas, ja ha anunciat des del principi que votaria en contra de bona part dels punts de l'ordre del dia, sobretot aquells relacionats amb sous, retribucions econòmiques i organigrama de govern. Salellas ha afirmat que hi ha "un avanç" en la línia de la transparència però creu que encara no és suficient. "És un pas endavant però és que venim de les tenebres", ha afirmat. La CUP creu que encara hi ha assumptes a abordar, com ara les retribucions "excessives" que cobren tant diputats com grups polítics.

El posicionament de Salellas ha acabat generant quasi un cara a cara amb el portaveu del govern, Albert Piñeira. Les rèpliques entre els dos han estat constants. En el tema dels sous, per exemple, Piñeira li ha dit a Salellas que el diputat de la CUP al Parlament de Catalunya David Fernández cobra més que el president de la Diputació de Girona. "Aquest sou l'han fixat vostès i nosaltres també hi vam votar en contra", ha replicat Salellas.

El diputat de la CUP també ha qualificat de "preocupant" que una de les vicepresidències l'ocupi Unió Democràtica de Catalunya (UDC) quan aquest ha de ser un mandat "per caminar cap a la independència". "Les vicepresidències les ocupen persones, no partits", li ha respost Piñeira en aquesta ocasió.

El líder d'ERC a la Diputació de Girona, David Mascort, ha intervingut un sol cop per explicar que han decidit votar a favor a tots els punts perquè suposen una clara millora respecte al mandat anterior. Mascort, però, espera que aquest no sigui l'únic ple de cartipàs i ha estès la mà a Convergència per formar una altra majoria.

El líder del PSC, Juli Fernández, també ha intervingut una sola vegada per explicar els motius del seu vot favorable. "És la nostra manera d'expressar que volem estendre ponts de diàleg amb l'equip de govern", ha explicat.

La portaveu d'Independents de la Selva, Gisela Saladich, ha votat a favor de tots els punts però no ha fet cap intervenció al ple. El pròxim ple de la Diputació de Girona serà el 3 d'agost.