La fiscalia manté la petició de dos anys i mig de presó per a Crespo per suborn i prevaricació

Acusa l'exalcalde de Lloret d'haver acceptat regals d'Andrei Petrov

En la que pot ser l'última sessió del judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la fiscalia ha rebaixat una mica les seves pretensions inicials. A Crespo i Valls els ha mantingut la sol·licitud de dos anys i mig i dos anys i tres mesos de presó per suborn passiu i prevaricació, vuit anys i set anys i mig d'inhabilitació per a càrrec públic, respectivament, a més de 831.600 euros de multa per a cadascú. A Perarnau li manté la petició d'un any de presó, 831.600 euros de multa i inhabilitació de tres anys per suborn passiu.

Per a Petrov, la pena sol·licitada ha passat de dos anys de presó a un, a més de 831.600 euros de multa i set anys d'inhabilitació, mentre que a Gimeno, li sol·licita un any de presó, en comtes de dos, 831.600 euros de multa i set anys d'inhabilitació. A més, tots els acusats menys Perarnau haurien de pagar uns 34.000 euros més com a indemnització a l'Ajuntament.

En resum, el fiscal manté la mateixa versió dels fets, acusant Petrov i Gimeno de subornar Crespo i Valls per tenir avantatges urbanístics en un projecte a l'antiga plaça de toros. El suborn consistia en un rellotge de 2.200 euros per a Crespo, un viatge a Moscou d'un dia i mig per a Crespo i la seva família i en patrocinis sense contracte als equips d'hoquei i futbol de la ciutat.

Canvis urbanístics a canvi de patrocinar l'esport local

Els fets van començar el 2006 quan l'Ajuntament de Lloret, amb Crespo d'alcalde, va signar un conveni amb l'empresa Zulueta SL per urbanitzar l'antiga plaça de toros, on s'hi havia de fer un aparcament públic, un equipament municipal i un supermercat, entre altres. El conveni va ser aprovat pel ple municipal i la Comissió d'Urbanisme de Girona a finals del 2006. La primavera del 2007, l'empresa DDC, propietat d'Andrei Petrov, amb certs vincles amb la màfia russa, va subrogar el conveni, cosa que va ser acceptada per la Junta de Govern de Lloret l'agost del 2007.

Poc temps després, Petrov va contactar amb Crespo i Valls a través de l'arquitecta Pilar Gimeno, que treballava per a l'empresari rus i era amiga de l'alcalde. Després de conèixer-se, els tres individus van mantenir diverses reunions en les quals, segons la fiscalia, Crespo i Valls van dir a Petrov que "podria obtenir facilitats administratives" en la construcció de l'antiga plaça de toros "a canvi de determinats favors" i de "tractar bé" els dos càrrecs municipals.

Per això, segons la fiscalia, Petrov va convidar el febrer del 2008 Crespo, la seva dona i el seu fill, així com Gimeno, el seu marit i el seu fill, a un cap de setmana a Moscou, amb tot pagat, viatge valorat en uns 5.000 euros.

Un dels tractes de favor de Crespo i Valls a Petrov va ser que l'Ajuntament no va exigir-li l'aval d'1,9 milions d'euros pactat en el conveni per la correcta execució de les obres. L'escriptura d'obra nova no es va realitzar fins que van acabar les feines, cosa que també incomplia el conveni. De fet, segons la fiscalia, DDC va començar les obres abans d'haver-se aprovat el projecte, cosa que era "coneguda i consentida" per Crespo i Valls, segons els fiscals.

Els dos regidors també li van demanar o exigir a Petrov que patrocinés durant quatre anys amb 60.000 i 30.000 euros per temporada els clubs d'hoquei patins i futbol de la localitat, respectivament. Es dóna la circumstància que Crespo va ser president del club d'hoquei tres anys, abans de ser alcalde, i en l'època dels fets ho era Joan Perarnau, també acusat, i la dona de Crespo n'era la vicepresidenta. Per la seva banda, Valls era el president del club de futbol, a més de regentar el bar del camp. També tenia altres familiars dins del club. En total, Petrov va acabar pagant del 2007 al 2010 un total de 270.000 euros a les dues entitats.

El setembre del 2010 Crespo va convocar un dinar al restaurant Botafumeiro de Barcelona amb Valls i Petrov perquè l'alcalde havia sentit notícies que deien que l'empresari rus no estava del tot content amb l'actuació de l'Ajuntament en relació a les obres de la plaça de toros. Crespo i Valls van tornar a insistir a Petrov que seguís patrocinant els dos clubs aquella temporada, però Petrov no va complir el quart any compromès. El 10 de setembre del 2010, amb motiu de l'aniversari de Crespo, Petrov li hauria regalat un rellotge valorat en 2.200 euros.

Rebaixa de la llicència d'obres

Tots aquests donatius i regals haurien estat, segons la fiscalia, per tal que Petrov s'estalviés diners en la llicència d'obres. El 2 de març del 2009, Pilar Gimeno va demanar en nom de l'empresari una rebaixa del cost de la llicència, que era de 267.500 euros.

L'ordenança municipal establia una exempció del 95% del cost per aquelles obres realitzades o promogudes per organismes o empreses públiques destinades a habitatge protegit o tutelat, centres d'assistència primària, escoles, biblioteques o altres construccions d'especial interès municipal. També hi podia haver una bonificació del 50% en les obres d'especial interès municipal que aprovés el ple de l'Ajuntament sempre que fossin reparacions i millores exteriors, obres interiors de conjunts històrics i artístics reconeguts o la reparació d'immobles afectats per patologies estructurals.

Per això, segons la fiscalia, Crespo i Valls van convèncer els seus companys de CiU i els regidors del PP perquè votessin a favor de la qualificació de les obres com d'especial interès municipal i reduir la quota de la llicència al 50%. El ministeri públic considera que la resta de regidors que van votar a favor d'aquesta proposta desconeixien que Petrov hauria subornat Crespo i Valls.

El secretari i l'interventor de l'Ajuntament van alertar verbalment a l'alcalde Crespo que la bonificació seria conflictiva i suposaria un mal precedent. La unitat d'inspecció del consistori va emetre un informe on deia que les obres no es podien incloure en els supòsits de bonificació de la llicència.

La proposta, "radicalment il·legal" segons el fiscal, es va aprovar al ple del 3 d'abril del 2009, en absència de Crespo per intervenció quirúrgica. Això va suposar un perjudici de 133.000 euros per a l'Ajuntament.

D'altra banda, el 3 de desembre del 2010 l'Ajuntament i l'empresa de Petrov, DDC, van subscriure un altre conveni pel qual l'empresa construiria aparcaments tant en un terreny seu com en subsòl públic i, a canvi, obtindria la concessió de 82 places durant 25 anys. L'empresa va iniciar les obres sense haver presentat els avals pertinents, cosa que Petrov i Gimeno sabien i que Crespo i Valls van permetre.

L'exsecretària de Petrov confirma la compra d'un rellotge

L'últim testimoni en declarar ha estat l'exsecretària de Petrov, que ha explicat que el seu amo li va dir que regalaria un rellotge de luxe a Crespo. Malgrat això, no ha sabut assegurar si finalment Petrov va comprar el rellotge ni si el va donar al polític municipal. La fiscalia creu que Petrov va regalar un rellotge d'uns 2.200 euros a Crespo pel seu aniversari, rellotge comprat un dia abans en una joieria de la localitat.

La dona havia de declarar la setmana passada en el judici, però no va acudir a la cita. Aquest dilluns s'ha desdit d'algunes de les seves declaracions davant de la Guàrdia Civil, durant la investigació del cas, i ha dit que certes afirmacions les va fer pressionada pels agents, que li van insistir en reafirmar el que havia dit per telèfon en les converses intervingudes. Així, ha dit que per telèfon deia algunes coses per fanfarronejar, que no eren ben bé certes.