Ilona Kikbusch, investida doctora honoris causa de la UdG

Fou la impulsora de la Carta d'Ottawa de la Promoció de la Salut (1986)

Iliona Kickbusch, un dels màxims referents en l'àmbit de la promoció de la salut a nivell mundial, ha estat investida aquest dimarts doctora honoris causa de la Universitat de Girona (UdG). La distinció va ser proposada per la Facultat d'Infermeria i aprovada pel Consell de Govern de la UdG que va tenir lloc el 29 de maig de l'any passat.

Kickbuch és reconeguda internacionalment com una de les màximes figures representants de la Promoció de la Salut (PS) per l'impuls i treball que ha fet des dels inicis d'aquest moviment. De la seva trajectòria destaca una implicació activa amb la OMS, sent la impulsora de la Carta d'Ottawa de la Promoció de la Salut (1986), document bàsic per a la salut pública.

Durant el seu discurs, la doctora alemanya ha parlat de la necessitat d'establir polítiques de sinèrgia entre entitats i institucions d'arreu del món, i ha posat l'exemple de la seva distinció com una col·laboració necessària entre els diferents actors internacionals.

El rector de la UdG, Sergi Bonet, ha destacat que es tracta de la sisena dona que és investida honoris causa per la seva tasca en l'àmbit de la salut i la infermeria. També ha fet esment dels 40 anys dels estudis d'Infermeria a Girona destacant que l'investidura de Kickbusch "és una celebració que proclama que la infermeria és al lloc més alt" i ha agraït l'"esforç i la dedicació de tanta i tanta gent perquè els estudis d'Infermeria siguin un referent internacional".

Referent mundial

La Dra. Ilona Kickbuch és reconeguda internacionalment com una de les màximes figures representants de la Promoció de la Salut (PS) per l'impuls i treball que ha fet des dels inicis d'aquest moviment a l'any 1986.

De la seva trajectòria destaca una implicació activa amb la Organització Mundial de la Salut. Fou la impulsora de la Carta d'Ottawa de la Promoció de la Salut (1986), document bàsic per a la salut pública, que va propiciar la celebració de les vuit conferències mundials en promoció de la salut que han tingut lloc posteriorment.

En l'àmbit de la Promoció de la Salut destaca el seu paper de líder amb un gran compromís amb la governança en salut global, l'apoderament de les persones, l'alfabetització en salut i en el desenvolupament del moviment "Salut a totes les polítiques". Assessora organitzacions, agències governamentals i altres institucions en polítiques i estratègies per promoure la salut a nivell nacional, europeu i internacional.

De la seva producció científica, destacar que ha publicat més de 200 articles en revistes científiques de prestigi i 24 llibres especialitzats que han influït, de forma decisiva, en l'evolució de la promoció de la salut en els últims 27 anys.

La Dra. Ilona Kickbusch té una important projecció acadèmica que la fan ser, avui dia, un dels màxims referents en l'àmbit de la promoció de la salut.