L'Ajuntament de Girona començarà a sancionar els ciclistes incívics

Les multes poden ser de 200 euros per a saltar-se un semàfor en vermell

L'Ajuntament de Girona ha impulsat la campanya 'Ciclista a la vista' amb l'objectiu de millorar la convivència entre vehicles, bicicletes i vianants a la via pública. La iniciativa té una primera fase informativa que ha començat aquesta setmana amb l'objectiu de recordar les normes bàsiques de seguretat i circulació entre els diferents tipus de transport. 

Agents cívics estan al llarg d'aquesta setmana aturant ciclistes que detecten fent algun comportament incívic per explicar-los les normes i per alertar-los que, a partir de la setmana que ve, si persisteixen en la seva actitud poden acabar multats. 

Segons explica el regidor de Mobilitat en funcions, Joan Alcalà, durant el passat mandat van fer els ulls grossos perquè consideraven que la ciutat no estava prou preparada i que calia desenvolupar, entre d'altres, nous carrils bici que donessin opcions segures als ciclistes i deixessin d'anar per les voreres. Per això, durant els darrers quatre anys pràcticament no han multat ciclistes.

Ara que CiU afronta el seu segon mandat, Alcalà considera que han de fer un pas més perquè hi ha comportaments de ciclistes que posen en risc sobretot gent gran o persones amb mobilitat reduïda que van per la vorera. "Hem rebut moltes queixes que hem d'atendre", ha reconegut el regidor. 

Alcalà defensa que la campanya no té un ànim sancionador i que no s'anirà a "perseguir" els ciclistes. Ara bé, apel·la al sentit comú dels usuaris de les bicicletes perquè recordin normes bàsiques de circulació com no saltar-se semàfors en vermell, no circular per la vorera, usar sempre els carrils bici, no conduir amb auriculars o no anar ràpid per carrers per a vianants o zones compartides entre cotxes, vianants i bicicletes, com és el cas d'alguns carrers del Barri Vell. Les sancions poden ser de 100 o 200 euros segons la gravetat de la infracció. 

Segons Alcalà, les directrius que s'han donat a la Policia Municipal són les de sancionar aquelles actituds de ciclistes que posin en risc d'altres vehicles o també vianants. També apunta que faran especial incidència en zones on han detectat més accidents amb bicicletes implicades, com és a la carretera de Santa Eugènia.