El II Xalaro de Platja d'Aro aposta per escenaris a l'aire lliure i espectacles gratuïts

Se celebrarà els diues 20 i 21 de juny

Segona edició del festival XALARO a Platja d’Aro, el cap de setmana 20 i 21 de juny, el primer de la Costa Brava dedicat al públic familiar amb espectacles de música, clown o animació de carrer. Simultàniament, també repeteix la fira de mostres amb les darreres tendències en el món dels productes, serveis i ofertes de vacances per a les famílies (www.xalaro.cat). Després del seu naixement l’any passat, les principals novetats d’aquest 2015 són la gratuïtat de tots els espectacles, els espais a l’aire lliure com a escenari únic de totes les actuacions, i la incorporació de les primeres companyies internacionals al festival. Una iniciativa de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro per consolidar l’acreditació com a nova Destinació de Turisme Familiar (DTF) ara fa un any.

El festival manté l’ambició en al programació amb 23 actuacions de 17 companyies i artistes en menys 36 hores, i presenta com a caps de cartell a The Gramophone Allstars Big Band, Pep Plaza, Heavy per Xics o Pepa Plana i Toti Toronell, entre d’altres. La programació d’espectacles combina diverses tècniques i modalitats, que es reparteixen arreu de la vila amb sis escenaris (i diversos espectacles itinerants), enguany tots a l’aire, i amb una major concentració en el centre de Platja d’Aro i a l’entorn del Passeig Marítim, i quan ho requereix la proposta, hi ha s’ofereix servei gratuït de seient per al públic (no numerat). A més a més tots, els infants socis del Club Super3 de Televisió de Catalunya obtindran un obsequi –la gorra oficial del festival- mostrant el seu carnet a l’Oficina de Turisme de Platja d’Aro o als punts d’informació oficial.

En relació a la fira (golf, allotjament, oci i esports, nàutica, joguines, moda o alimentació), l’accés també és lliure durant els dos dies (17-23 h), i enguany es trasllada també a l’exterior del Palau d’Esports i Congressos, just al seu davant, a la Plaça del Mil—lenari de Platja d’Aro, per guanyar en visibilitat i accessibilitat. Ja hi ha confirmada presència d’una vintena d’expositors: Aventura Girona, Càmping Lava, Ponis la Garrotxa, Can Gaburra, Coques de Perafita, Danone, Dechatlon, Formatges Montbrú, Golf d’Aro Mas Nou, Sallés Hotels, Magic Boats, Marineland, Mas Bes, Soylafiesta, Vivaldi, LMGE Las Mejores Experiencias, Wellness Girona, Derraping Kart, Restaurant Cocktail Shop Barcelona.

Programació d’espectacles

En relació a les propostes d’animació de carrer i de caràcter itinerant hi actuen Txo Titelles amb Evaristo & Cia. (un original motorista recorre els carrers a ritme de heay-metal acompanyat d’un guàrdia urbà), La Dinamo amb Music On Cycles (divertida recreació del Tour de França), i Cia. Campi Qui Pugui amb Rats (reinterpretació del clàssic El flautista d’Hamelin). La música pren protagonisme de la mà de Heavy per Xics (els himnes del gènere fusionats amb el cançoner català en versió rock) i The Gramopone Allstars Big Band amb l’espectacle Jazzmaica (quinze intèrprets sobre l’escenari fusionen la música afroamericana dels seixanta i els ritmes jamaicans). L’humor per a totes les edats també hi és present de la mà del televisiu Pep Plaza, amb la interpretació d’una cinquantena de personatges (Pep Guardiola, Lluís Llach, Tomeu Penya, Eugenio, Quim Monzó, Joan Gaspart, etc.), així com la innovadora proposta de Bandart, Dancing Graffiti (espectacle visual, de carrer i interdisciplinari, que combina la dansa amb l'art del graffiti digital en viu).

El circ i el clown, en les seves diverses expressions, són un dels pals del paller de Xalaro amb set espectacles. Del primer àmbit, hi actuen Circ Los amb Cabarè Paròdia (tècniques tradicionals de circ tractades amb humor); Fekat Circus & Slum Drummers amb Fusion Tour 2015 (acrobàcia, contorsionisme, malabars, clown, dansa i percussió d’un grup de joves d’Etiòpia i de Kènia, novetat a Europa); i Bot Project amb Collage (espectacle de trampolí carregat d’humor). El clown i totes les seves expressions -imaginació, complicitat, del riure, emocions, joc, humor i tendresa- prenen protagonisme amb l’actuació conjunta de dos grans intèrprets de casa nostra, Pepa Plana i Toti Toronell a Despistats, la participació dels italians Teatro Necessario amb Nuova Barberia Carloni; i del català Jam amb El Mêtre, una proposta gestual que ha viatjat per tot Europa.

Darrerament, destacar que enguany es potencia especialment el paper de l’espai urbà i la participació popular com un dels eixos del festival, gràcies a quatre propostes que conviden a la interacció del públic fruit de la presència la festival de la Cia. Itinerària amb Titeretú (hom pot esdevenir, per una estona, un titella gegant i resoldre jocs d’equilibri, precisió i coordinació) i El Laberint (instal—lació de gran format amb una insòlita xarxa de parets, passadissos i portes transparents); Flostis amb Flostis Lúdics (jocs gegants, de carrer, tradicionals, de fira, de cucanya i de taula, de casa nostra i d’arreu del món, per a totes les edats); Cia. David Berga amb Automatàrium (instal—lació inspirada en la clàssica atracció de fira d'autòmats, però amb actors).

Durant el cap de setmana de Xalaro ja estan actius tots els serveis de Fem Platja!, el programa municipal de platges: manteniment, salvament i socorrisme, mesures d’accessibilitat; perquè es pugui combinar el gaudi dels espectacles –la majoria a peu de platja- amb els primers banys de la temporada. També inicia activitat el Mini Club-Ludoteca a la Platja Gran (Passeig Marítim – c/Empordà) per a infants de 3 a 12 anys, obert cada dia fins al 31 de juliol (11-14 h i 16-19 h), d’accés gratuït i dinamitzat per un equip educatiu de monitors amb coneixements d’idiomes (limitat a una hora diària d’utilització). L’epíleg final de la mostra és el gran castell de focs artificials a la Platja Gran (Cavall Bernat) per commemorar la nit de sant Joan (dimarts 23 de juny — 23 h).

Xalaro, primera proposta d’Estereofònics

Xalaro forma part d’Estereofònics, la nova marca que aplega tots els festivals i espectacles musicals que es desenvolupen a l’estiu a Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró, i que enguany proposa 57 concerts en 120 dies (del 13 de juny i l’11 d’octubre) amb múltiples gèneres –del jazz a la clàssica, tot passant pel surf o el rock’n’roll- (www.estereofonics.com). El concert de presentació d’aquest nou segell aglutinador va ser dissabte 13 juny a la Plaça del Mil—lenari de Platja d’Aro) amb l’actuació gratuïta del nord-americà Luke Winslow King, que acompanyat de la seva banda va oferir un repertori de cançons de delta blues, gospel i jazz amb lletres senzilles i personals, en la seva única parada a Catalunya en la seva gira per l’estat espanyol.

Posteriorment, prenen el relleu els festivals Xalaro (20 i 21 de juny), Nits de Jazz (del 10 de juliol al 28 d’agost), Cicle de sardanes i havaneres, Festival Internacional de Música de S’Agaró (del 18 de juliol a l’11 d’octubre), Festival de Guitarra de Girona (25 de juliol i 14 d’agost), la Festa Major de Platja d’Aro (del 13 al 16 d’agost), Desemboca (del 20 al 23 d’agost), Festa Major de Castell d’Aro (del 8 al 12 de setembre), el Concert de la Diada Nacional (11 de setembre), i darrerament FestiSurf Costa Brava (12 de setembre). Entre les desenes d’actuacions destaquen com The Gramophone Allstars Big Band, Jesse Davis & Barcelona Jazz Orquestra, In Crescendo, Port Bo, Els Cremats, Nicolas Bourdoncle, Orquestra de Cambra de París, D’Atzar Trio, Gertrudis, The Bon Scott Band, Joan Colomo, The Youth, Thee Blind Crows, Els Catarres, Orquestra Di-Versiones, Los Mambo Jamobo i The Dragtones.

Castell-Platja d’Aro, Destinació de Turisme Familiar

L’Agència Catalana de Turisme de la Generalitat de Catalunya va concedir l’any 2014 a Castell-Platja d’Aro la certificació com a nova Destinació de Turisme Familiar (DTF), distintiu que només tenen, actualment, 19 municipis arreu del país. Per assolir-ho, és necessària la implicació i el treball conjunt de l’ajuntament i de les empreses locals, ja que hi ha tot un conjunt de requisits que cal complir, tant des de l’àmbit públic com des de l’oferta de serveis del sector privat. De manera progressiva cal assolir diversos percentatges d’establiments que facilitin en les seves instal—lacions i serveis l’estada del públic familiar (d’allotjament, restauració i oci). Actualment, estan certificats en l’àmbit de l’allotjament els hotels NM Suites, Aromar, Htop Platja Park, Caleta Palace i Planamar; els apartaments Les Palmeres i Goetten; i els càmpings Riembau i Valldaro. En l’àmbit de la gastronomia, els restaurants La Pizza, El Racó, Aradi, Mc Donald’s, Can Feliu, Don Quijote, Bon Dia, La Tisana, i Els Estanys. Com a oferta complementària el parc aquàtic Aquadiver, el parc d’atraccions Pp’s Park, l’espai lúdic D’Aro Bowling, i el centre d’activitats aquàtiques Ictinio.

Simultàniament l’ajuntament ha de garantir zones de jocs infantils i lúdiques, la senyalització de les zones de perill, informació en diferents idiomes, la implantació de mesures de seguretat passives i actives, una programació d’activitats dissenyada per al públic familiar, o la presència d’un Mini Club Infantil–Ludoteca. Així, de cara al proper estiu hi ha programa de 140 activitats, des de finals de juny a les darreries de setembre amb propostes, esportives, festivals i festes majors d’estiu, activitats al Passeig Marítim de Platja d’Aro (fires, tallers, animació infantil) a la Biblioteca Mercè Rodoreda (contes, tallers i concursos), espectacles d’animació infantil, fires i mercats o visites guiades i activitats de descoberta.