La Generalitat invertirà 2 MEUR per fer arribar la fibra òptica a quatre polígons gironins abans de 2011

S'instal·larà als polígons de Mas Xirgu, Riudellots, Ponent i el CIM la Selva

En els darrers quatre anys, la Generalitat ha invertit més de 38 MEUR per fomentar les tecnologies de la informació a les comarques gironines. Aquest pressupost s'ha concretat en més de 800 actuacions que han permès estendre les diferents infraestructures de telecomunicacions arreu del territori. Per exemple, s'han construït més de trenta torres, setanta estacions de banda ampla i 85 centres emissors de TDT. A més, la Generalitat també ha estès la banda ampla a 400 nuclis de població (i d'aquests, a 57 també se'ls ha dotat de serveis de telefonia mòbil).

Pel que fa al sector industrial, actualment tots els polígons de les comarques gironines disposen de banda ampla per accedir a Internet. Tot i això, però, la Generalitat vol anar més enllà. Per això, invertirà gairebé 2 MEUR per fer arribar la fibra òptica a quatre polígons de l'àrea urbana de Girona.

La previsió és que els treballs es licitin aquesta tardor i que, a l'entrada del 2011, aquestes zones industrials es converteixin 'en puntes de llança tecnològiques' al territori, segons ha ressaltat Bosch. El secretari també ha dit que, amb l'estesa de la fibra òptica, s'avançaran a les necessitats futures del sector industrial gironí.

'El que no volem és anar tard; hem de començar a treballar avui perquè, quan les empreses necessitin la fibra òptica, ja en disposin', ha concretat el secretari de Telecomunicacions. La instal·lació de la fibra òptica es farà als polígons de Mas Xirgu (a cavall entre Girona i Salt) i els de Riudellots, Ponent i el CIM la Selva (a Riudellots de la Selva).

Sis de cada deu llars gironines, amb Internet

El secretari de Telecomunicacions també ha presentat a Girona els resultats de la darrera enquesta sobre la implantació i l'ús de les noves tecnologies a la demarcació. L'estudi recull que un 71% de les llars gironines tenen ordinador i que sis de cada deu disposen de connexió a Internet. D'aquestes, més de la meitat (56,5%) tenien accés a Internet de banda ampla.

L'enquesta recull també l'alta incidència del telèfon mòbil entre la població, ja que no hi ha gairebé cap casa que no disposi d'un d'aquests terminals. D'altra banda, pel que fa als usos de les noves tecnologies, l'estudi conclou que dos de cada tres gironins (63,4%) es connecten a Internet amb regularitat.

Per comarques, la Garrotxa és el territori gironí amb més llars connectades a les noves tecnologies (tres de cada quatre tenen ordinador, i gairebé set de cada deu disposen de connexió a Internet). Pel que fa als usos de les noves tecnologies, el Gironès, el Pla de l'Estany i l'Alt Empordà lideren el rànquing.

El secretari de Telecomunicacions ha volgut ressaltar el valor de 'cohesió social' que donen les noves tecnologies. 'El que fins ara feia que certes comarques anessin més endarrerides eren temes de capacitat d'accés a aquests serveis; en el moment en què hem fet que les telecomunicacions fossin disponibles arreu del territori, els usos s'han homogeneïtzat', ha conclòs.