La pluja acumula 138 incidències només a Olot amb 115 litres en una hora i mitja

Baixos inunundats, depreniments de terra i carreteres tallades en són les conseqüències

El telèfon d'emergències 112 ha rebut 160 trucades fins a dos quarts de nou d'aquest dimecres a causa de les pluges intenses que han caigut a diversos punts del país. Protecció Civil de la Generalitat manté en fase d'Alerta el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT a la comarca de la Garrotxa.

A la capital, Olot, la tempesta ha deixat 115,2 litres d'aigua per metre quadrat, dels quals 73,9 en 30 minuts. Tot i que la situació ha millorat, Protecció Civil recomana no travessar zones on hi hagi acumulacions d'aigua ni a peu ni amb cotxe. De fet, diverses actuacions dels Bombers han estat per rescatar conductors atrapats.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha actualitzat les previsions per aquest vespre i nit, i es preveu que puguin aparèixer noves tempestes per ponent. S'amplia a la franja horària de 20.00 h a 02.00 h les previsions de superació del llindar d'intensitat de pluja de 20 litres en 30 minuts al terç oest per un front que ve de l'Aragó. La resta de previsions per dijous i divendres es mantenen.


Les incidències que han atès Bombers i cossos de seguretat locals han estat principalment baixos, balcons, terrats i soterranis inundats, clavegueram que sobreeixia i vies urbanes inundades. La major part de les trucades s'han concentrat a Olot, on se n'han fet 138. La Vall de Bianya i Sant Joan les Fonts també han patit trasbalsos per la pluja. També hi ha hagut carreteres i carrers inundats i ha calgut revisar elements estructurals afectats pels aiguats. En cap cas no s'ha tingut constància de ferits.


Una altra actuació destacada l'ha fet la Policia Local d'Olot, que juntament amb els Bombers, ha evacuat dues llar d'infants preventivament al carrer República Argentina i al carrer Les Fonts.

Els Bombers han atès en total 118 incidències entre les 14.00 i les 19.00 h. Per Regions, el major nombre de serveis atesos ha estat a la de Girona, amb 114 (Garrotxa 113 i Ripollès 1), de les quals 105 a Olot. A la Regió de les Terres de l'Ebre se n'han atès 4, totes elles a la Sènia (Montsià).

A la Garrotxa, els Bombers han treballat en diverses naus industrials, una d'elles en una fàbrica d'embotits del carrer Enric Granados, on hi havia dos metres d'aigua acumulada. També en un concessionari de la carretera de Sant Joan de les Abadesses, on s'ha esfondrat el sostre i, finalment, en una tercera nau al carrer Terrassa han caigut unes plaques de fibrociment del sostre d'una serralleria d'alumini.

També s'ha treballat en dues esllavissades de murs al carrer Santa Margarida i en un mur lateral a l'entrada d'Olot, a la carretera N260. Les vies urbanes mes afectats per la pluja han estat el carrer Sant Rafael, amb baixos de botigues i una zona comercial inundades, i l'Avinguda República Argentina, on en diversos garatges s'havia acumulat al voltant de mig metre d'aigua.

Finalment, el Servei Català de Trànsit ha informat d'un carril tallat a l'A-26 entre Castellfollit de la Roca i Olot en direcció Olot per esllavissades, i de visibilitat reduïda i trànsit lent a la N-260 a la Vall de Bianya. També hi ha hagut una esllavissada de pedres a la N-260a a Olot, tot i que no s'ha tallat al trànsit.