L'alcalde d'Olot demana als ciutadans que vacunin els seus fills

L'ajuntament s'ofereix per coordinar sessions informatives sobre la importància de la vacunació

L'alcalde en funcions d'Olot, Josep Maria Corominas (CiU) -que és metge de professió- ha volgut tranquil·litzar la població perquè considera que no hi ha cap informació que els faci témer nous contagis. Segons apunta, era "lògic" que el bacteri hagués afectat més nens però ha remarcat la importància que estiguessin vacunats contra la diftèria, fet que provoca que no hagin desenvolupat la malaltia. 

Per això, Corominas ha aprofitat per remarcar la importància de la vacunació i s'ha dirigit directament als pares que s'oposen a vacunar els fills. "Cal demanar als que no són partidaris que reflexionin i vacunin pel bé de tothom, la vacunació és l'única manera de garantir la salut de tota la població", ha manifestat. 

Corominas considera que el cas de diftèria que ha tingut lloc a Olot ja ha fet reflexionar aquests col·lectius que, segons sosté, s'han adonat que els únics perjudicats en cas d'una infecció són aquells que no estan vacunats. "Jo crec que el dubte ja els ha arribat perquè han vist que un pobre nen de sis anys està molt greu a l'UCI per la pràctica de no vacunar, ara falta que passin del pla teòric a la pràctica i portin els fills al CAP", ha assenyalat. 

El Departamet de Salut va informar dilluns que hi ha vuit nens de l'entorn del nen malalt que són portadors del bacteri, tot i que no han desenvolupat la malaltia perquè estan vacunats. L'alcalde en funcions ha felicitat aquestes famílies pels esforços que estan fent per evitar més contagis ja que aquests nens, tot i estar vacunats, estan seguint un tractament antibiòtic i hauran d'estar de vuit a deu dies incomunicats a casa. 

Oferiment de l'ajuntament

L'alcalde en funcions també ha explicat que l'ajuntament s'ha ofert com a mediador per coordinar sessions informatives sobre la vacunació. Segons ha reconegut, el cas de diftèria ha generat preocupació entre col·lectius com les AMPAS de les escoles. En aquest sentit, ha dit que tant els serveis pediàtrics de l'Hospital Comarcal de la Garrotxa com també des de l'Àrea Bàsica de Salut d'Olot estan en constant contacte per si cal organitzar alguna sessió al respecte. "En vam començar a parlar ahir i l'ajuntament estarà al costat de qualsevol iniciativa que sorgeixi al respecte", ha manifestat. 

Prova d'aquesta preocupació és que en els darrers dies s'han atès 150 consultes al CAP d'Olot de persones que tenen dubtes sobre la vacuna i també usuaris que, directament, anaven a vacunar-se o a posar-se els recordatoris. 

Decidits a fer un pas més, si cal

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va recomanar dilluns a les cases de colònies i casals d'estiu de la Garrotxa que no acceptin nens que no estigui vacunats. Malgrat aquesta recomanació, no existeix legislació que permeti prohibir l'accés de menors a aquestes activitats pel fet de no estar vacunats. Per això, des del sector del lleure de la comarca demanen més concreció al departament i que estableixi un protocol clar al respecte. 

L'alcalde en funcions s'ha mostrat partidari de la recomanació abans que de la prohibició -"les imposicions per llei no acaben funcionant com s'espera", ha subratllat- però tampoc amaga que estan disposats a fer un pas més si així ho determina el Departament de Salut. "Fins ara d'alguna manera estem protegint aquestes famílies que no vacunen els fills però si les coses van a pitjor haurem de prendre decisions que els marcaran", ha alertat l'alcalde, que ha reblat que qualsevol decisió al respecte caldrà prendre-la de la mà del departament.