El TSJC dóna dos anys a la Generalitat per buidar l'abocador de Vacamorta

El Govern sosté que és impossible treure els 2,2 milions de tones de deixalles en tan poc temps

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dóna un termini de dos anys a la Generalitat per buidar l'abocador de Vacamorta. La interlocutòria insta a començar els treballs en sis mesos i descarta que n'hi hagi prou segellant l'activitat.

L'alt tribunal resol que s'ha de "restaurar completament el paratge a la situació que tenia abans del 10 d'abril del 2003". Les entitats ecologistes i l'ajuntament celebren que després de quinze anys de lluita contra l'abocador "per fi es comencin a fixar terminis".

El Departament de Territori i Sostenibilitat anuncia que presentarà recurs a la resolució i al·lega que és impossible treure els 2,2 milions de tones en tan poc temps.

"En quinze anys de lluita, totes i cadascuna de les sentències que hi ha hagut sobre l'abocador de Vacamorta ha estat favorable a nosaltres, però ells han continuat presentant més recursos", ha criticat la secretària de la Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles (PAAC), Zeta Figa, que lamenta que, mentrestant, s'hi han continuat abocant tones de deixalles. "Clar que ara hi ha molta feina per buidar-ho però que no n'hi haguessin abocat tantes tones", ha exposat.

La PACC, el Centre d'Ecologia i Projectes Alternatiua (CEPA) i l'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura celebren l'última interlocutòria i ressalten que "és molt important perquè, per fi, comença a fixar terminis". La interlocutòria requereix a la Generalitat perquè "procedeixi a la completa restauració del paratge anomenat Vacamorta a la situació que presentava el 10 d'abril del 2003" perquè torni a ser com era abans que s'hi comencessin a abocar residus.

El TSJC decreta que els treballs han de començar en un període de sis mesos un cop la resolució sigui ferma. "Entenem que caldrà elaborar el corresponent projecte i la contractació de l'obra", exposa la interlocutòria per atorgar aquest termini. A partir d'aquí, l'alt tribunal català estipula que el buidatge i restauració de l'espai s'haurà de fer en dos anys.

El tribunal desestima els arguments de la Generalitat contra el buidatge, al·legant que moure tantes tones de deixalles provocarà més perjudici per al medi ambient que deixar-les on són. "De l'informe de l'Agència de Residus de Catalunya se'n desprèn que no resulta impossible tècnicament la restauració a executar", recull la interlocutòria que descarta que questa arguments siguin suficients per concloure que és impossible executar la sentència.

L'alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Salvi Casas, ha recordat que l'empresa que explotava l'abocador, Recuperació de Pedreres S. L., va dipositar una fiança de 5 MEUR (milions d'euros) per fer front a qualsevol problema que pogués sorgir. "Sabem que serà insuficient, però ja poden començar a fer el que han ordenat els tribunals després de quinze anys", ha exposat.

Tant Casas, com la PAAC i la CEPA proposen al Govern crear una comissió amb tècnics independents perquè avaluïn les opcions que hi ha per buidar l'abocador i puguin trobar la més eficaç i respectuosa amb el medi ambient.

El TSJC, a més, també qüestiona que l'empresa, que s'ha lucrat durant tots aquest anys, tingui dret a percebre cap tipus d'indemnització.

Impossible abans de cinc anys

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha anunciat que recorrerà la interlocutòria exposant motius ambientals i socials que recolzen que l'opció òptima és no traslladar els 2,2 milions d'escombraries que hi ha al paratge. Segons els càlculs de la conselleria, si cada sis minuts sortís un camió carregat amb 40 tones d'escombraries i no deixessin de circular les 24 hores del dia, farien falta almenys cinc anys per buidar tot l'abocador.

En paral·lel, han encarregat un informe tècnic (als col·legis d'enginyers industrials, geòlegs i ambientòlegs) per saber quines opcions hi ha per buidar i restaurar el paratge i, també, quin cost suposarà complir la sentència.

La resolució posa punt final un llarg litigi, que s'arrossega des de fa quinze anys. L'abocador ha sumat fins a sis sentències desfavorables del TSJC i el Suprem. De moment, les escombraries que s'amunteguen a la zona s'han cobert amb una capa superficial d'uns 20 centímetres de terra, en espera de veure què s'ha de fer.