Tres detingus per extreure un àmfora d'entre els segles II i I a.c. del Cap de Creus

Els van enxampar a cala Culip

Els Mossos d'Esquadra van detenir el passat 29 de maig tres homes d'entre 46 i 49 anys, de nacionalitat holandesa, per extreure una àmfora datada entre els segles II i I a.c. a la Cala Culip, al Parc Natural del Cap de Creus. Una dotació de la Unitat de Medi Ambient va veure com el grup de submarinistes es trobava en una zona que no havien senyalitzat, com tampoc ho estava l'embarcació amb la qual havien arribat fins a la zona, tal com obliga la llei.

A banda, havien amagat l'embarcació en una cala propera per evitar ser vistos. Els detinguts, que van quedar en llibertat amb càrrecs, estan acusats d'un presumpte delicte de contraban, furt i contra el patrimoni històric.

Els agents van observar com els bussos sortien a la superfície i portaven una àmfora, que van dipositar a l'interior de la barca, tot i que no van poder determinar el seu valor ni si es tractava només d'una rèplica. L'extracció d'objectes del fons marí és delicte, tot i que si es tractava d'una rèplica, els detinguts només haurien estat denunciats.

Els Mossos desplaçats a la zona van requerir el suport dels agents de la Unitat Central de Patrimoni Històric, que des d'un primer moment van determinar que es tractava d'una àmfora considerada patrimoni històric, motiu pels quals els tres homes van quedar detinguts.

Segons la policia catalana, a banda dels equips de busseig, els detinguts portaven una caixa preparada per guardar l'àmfora que era de vital importància, ja que sense una protecció especial podria malmetre's, així com un pal per sondejar el fons marí i recercar elements d'interès.

L'àmfora va ser posada immediatament a disposició d'experts del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) els quals la van tornar a introduir a l'aigua per tal d'evitar-ne la seva destrucció, ja que aquest tipus de material pateix un deteriorament molt important en ser extret del medi aquós.

Un estudi posterior de l'àmfora va permetre constatar que era del tipus Dressel 1, un contenidor produït a la zona de Nàpols, datat entre la meitat del segle II a.C. i la meitat del segle I a.C. que era emprat per transportar vi.

La zona de la Cala Culip és molt preuada pels arqueòlegs subaquàtics ja que hi ha constància del naufragi de set naus d'època romana i una d'època medieval.

Després de declarar en seu judicial, el Jutge va decretar la llibertat amb càrrecs per als tres detinguts.

L'Àmfora extreta pels bussos va ser custodiada pels Mossos i entregada al CASC per que s'encarreguessin de la seva protecció i resta pendent fer-ne una anàlisi més acurada.

Tot el material, inclosa l'embarcació, ha quedat comissat per la policia.