CiU de Figueres presenta al darrer ple 119.000 euros en factures endarrerides

Els grups a l'oposició han criticat la "manca de transparència"

Tot i que l'ordre del dia de l'últim ple del mandat a l'Ajuntament de Figueres no incloïa cap tema sensible, finalment la polèmica i els retrets contra el govern municipal han tornat a ser protagonistes. En aquest cas, el motiu ha estat la validació de factures endarrerides per un import 119.388 euros que no va contemplar la liquidació del pressupost municipal presentat fa poc més d'un mes i que els grups de la oposició van conèixer per via d'urgència l'endemà de les eleccions. El regidor d'Hisenda, Manel Toro, ha recordat que "és habitual i normal" que factures d'exercicis anteriors es rebin en el següent i que si no es va informar abans a la resta de grups és perquè la tramitació d'aquestes factures es va endarrerir per "les deficiències dels serveis informàtics" de l'ajuntament i per la manca de pressupost del departament de comptabilitat.

Sobre les factures, Manel Toro ha explicat que corresponen a serveis o obres que van des dels anys 2010, 2012 i 2013 per les més antigues, per conceptes com ara els pagaments de drets d'autors a la SGAE, unes minutes d'advocats, l'asfaltatge d'un carrer, reparació de vehicles municipals o de neteja de centres educatius de la ciutat.

Els grups de la oposició, que han reconegut que "no és cap drama" presentar factures sense consignació, han carregat contra el govern municipal per les formes de fer. En aquest sentit, tots els portaveus han criticat que se'ls informés l'endemà de les eleccions i que davant la premsa, poques setmanes abans, s'assegurés que la partida de despeses sense consignar era zero. En aquest sentit, Xavier Monfort, d'ICV, ha assegurat que aquest és un nou episodi de "mala praxi" del govern de CiU i la regidora d'ERC, Mireia Mata, ha lamentat que actuant així no es lluita contra la desafecció de la gent vers la política.

Comiat dels regidors sortints

Més enllà d'aquest episodi, el ple ha servit per acomiadar un total d'onze regidors que no repetiran el pròxim mandat. Un d'ells, Mireia Mata, d'ERC, ha encoratjat els regidors que sí continuen a seguir treballant per la ciutat per aconseguir la implicació de la ciutadania en la política municipal i evitar així que en els pròxims comicis l'alta abstenció sigui de nou la nota predominant. Al seu torn, la regidora del PPC, Margarita Cotxo, s'ha acomiadat entre llàgrimes de la resta de regidors i els ha demanat que en els pròxims quatre anys "mirin per Figueres i no per les sigles" dels seus partits i que "no es barallin". L'alcaldessa, de la seva banda, ha agraït la feina feta a tots els regidors sortints i ha demanat a la resta que, en vista al pròxim mandat, posin en valor "tot allò que ens uneix i no el que ens separa".