El Milestone Project vol convertir el viaducte del tren en una galeria d'art urbà a l'aire lliure

Tots els artistes que passin pel festival gironí deixaran la seva petjada a alguna de les columnes de sota vies

El Milestone Projecte arriba a la quarta edició i, després de néixer com un festival on la música també hi tenia un paper destacat, ja des de l'any passat l'art urbà ha passat a ser el principal protagonista de la cita. "Ens hem fet petits per créixer exponencialment en art urbà, a Girona ja hi ha molts festivals de música i, en canvi, els artistes ens diuen que tenim un bombonet entre les mans", reconeix un dels codirectors, Xavier Masó. 

Els organitzadors s'encarreguen de dur a Girona els principals referents de l'art urbà per tal que deixin la seva empremta a parets de la ciutat que no són especialment lluïdes. Per això, el mèrit del festival és que llocs que fins ara no copsaven l'atenció de la gent passin a convertir-se en protagonistes.

'SOTAVIES Urban Gallery'

Seguint la línia de l'any passat, el festival es proposa convertir l'espai de sota vies -a l'alçada del carrer Bonastruc de Porta- en una veritable galeria d'art urbà a l'aire lliure. Per això, l'any passat ja van deixar la seva petjada alguns dels artistes que hi van participar -com Boris Hoppek o Cyop&Kaf- i van pintar una quinzena de columnes. Només en l'espai del carrer Bonastruc de Porta hi ha més de seixanta columnes grises. L'objectiu del Milestone és que, a partir d'aquesta edició, tots els artistes que vénen a Girona no només pintin grans murals i parets sinó que també deixin una mostra representativa del seu art en aquest espai del viaducte. 

D'aquesta manera, es converteix en una galeria d'art urbà a l'aire lliure. Un fet que, segons els organitzadors, és únic a Europa. "Serà el primer lloc d'Europa on tots els artistes de renom exposaran al mateix carrer, això és un fet extraordinari", destaca el codirector del festival Ignacio Moltó. "L'objectiu és que d'aquí a tres o quatre anys ja no quedi cap columna grisa i contribuir a millorar molt aquest espai", ha afegit l'altre codirector, Xavier Masó. 

Els artistes d'aquesta edició

En aquesta quarta edició passaran per Girona artistes com Sam3, Eltono, ESCIF, Agostino Lacurci, Pastel o SpY. Les parets que pintaran encara no s'han desvetllat però sí se sap que el festival amplia mires i arriba a barris com Can Gibert del Pla i la Font de la Pólvora, on hi deixarà la seva petjada ESCIF. També està previst que es faci una exposició a la sala La Carbonera.

Pel que fa al pensament -l'altre eix important del festival- s'han programat dues conferències. La primera d'elles amb Oriol Leira, Glòria Moure i Ignacio Castro Rey el 19 de juny a la llibreria Context i la segona, el 26 de juny, amb Oriol Leira, Manuel Delgado i Ignacio Castro Rey. Ambdues activitats giraran a l'entorn del tema 'Invocar l'espai públic'. 

El festival encara incorpora un tercer eix, anomenat Acció, que engloba tallers i activitats pensades també per fer en família. Com a novetat d'enguany, s'enceta una col·laboració amb la Fundació Cuixart que fà entrega del premi Pinzell de Cuixart 2016. És un premi a la trajectòria artística que dóna peu a participar en un projecte d'abast estatal, 'l'Art in motion'. El projecte consisteix en pintar un gran cub de 2,7 x 3,5 metres que, en el cas de Girona, es pintarà durant el festival. 

El Milestone Project es farà del 13 al 27 de juny a diferents espais de la ciutat. La cita té un pressupost de 53.000 euros i la voluntat de l'Ajuntament de Girona és que es puguin fer més edicions en el futur, segons ha expressat la regidora de Promoció de la ciutat, Marta Madrenas.