Comença el rodatge de 'Nueve apellidos vascos' a Girona, Llagostera, Monells i Vulpellac

Tres quartes parts del film tenen lloc a Catalunya

Estaran cinc setmanes rodant a les comarques gironines. Tres quartes parts de la segona part de la pel·lícula 'Ocho apellidos vascos' transcorreran a Catalunya. Els escenaris: Monells, Llagostera, Vulpellac, la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Palafrugell i el call jueu de Girona. No són casuals. "El nucli catalanista és molt més important aquí, a l'Empordà, aquí tothom parla català, és el centre de la identitat catalana", ha afirmat el director de la pel·lícula, Emilio Martínez-Lázaro.

Aquesta setmana i fins a l'11 de juny roden en un mas del segle XII del terme municipal de Llagostera, situat a peu de la carretera de Romanyà de la Selva. És la primera vegada que aquesta masia es converteix en plató de cinema i els seus amos n'estan encantats. Tant, que la propietària i la seva filla també sortiran al film. Per exigències del guió, l'equip de la pel·lícula ha transformat l'interior i també l'exterior del mas, penjant una estelada a la façana de la casa.

L'equip de la pel·lícula utilitza l'humor com a evasiva a qualsevol pregunta relacionada amb l'argument de la pel·lícula. Poques coses se'n saben. De moment, que l'amor entre el sevillà Rafa (Dani Rovira) i la basca Amaia (Clara Lago) es trenca i que ella s'enamora d'en Pau (Berto Romero), un català que és nét de la Roser (Rosa Maria Sardà). Això "encén les alarmes del pare d'Amaia (Karra Elejalde) que decideix viatjar a Sevilla per convèncer en Rafa que ha d'anar fins a Catalunya a reconquistar la seva filla.


El que és segur és que serà una comèdia i que neix a l'ombra d'un gran èxit. 'Ocho apellidos vascos' ha estat la pel·lícula espanyola més taquillera recaptant 56,2 milions d'euros i, amb 9,5 milions d'espectadors, és el tercer film més vist a l'Estat. El director reconeix que el repte no és senzill però ressalta que han treballat per oferir una continuació de la història amb sentit, coherent i, sobretot, amb humor.

"A l'altra pel·lícula vam tenir el factor sorpresa, ningú s'esperava que féssim bromes amb la 'kale borroka' i que ho acceptessin amb riure i no els molestés", ha explicat el director que matisa que "aquesta pel·lícula no és equivalent sobre Catalunya perquè són les aventures dels d'Ocho apellidos a Catalunya". Tot i això, sí que hi haurà referències a elements identitaris catalans. Per exemple, la plaça major de Monells la rebategen com a plaça Pep Guardiola, es ballen sardanes i el protagonista s'atreveix, fins i tot, a fer de casteller. "Sóc l'anxaneta", ha bromejat Dani Rovira.

Una pel·lícula cicatritzant

Des de l'equip de la pel·lícula han insistit que existeix una gran diferència entre burlar-se d'algú i riure-se'n. Amb aquesta premissa han volgut bastir tots els tòpics entorn dels catalans sense ofendre ningú. A més, estan convençut que, tal com va passar amb la primera part, els catalans seran els primer en rebre el film amb els braços oberts. "Què es pot esperar d'un poble que posa un home defecant al costat de la imatge del nen Jesús? Amb això està tot dit", ha posat com a exemple Berto Romero, que s'incorpora a l'equip.

Comparteix l'opinió Rosa Maria Sardà, que assegura que s'ha guanyat la vida rient-se d'ella mateixa i fent humor. "Potser no tenim gràcia, 'salero' o això diuen, però riure de nosaltres mateixos, això t'asseguro que sí que ho sabem fer", ha afirmat l'actriu.

Un altre bon exemple de superació de tòpics i prejudicis és Karra Elejalde, basc de naixement i català d'adopció perquè fa quinze anys que viu a Molins de Rei. "La pel·lícula va ser terapèutica per a Euskadi, parlar d'aquests temes és curatiu i passarà el mateix amb els catalans", ha opinat.

"Si hagués hagut de dedicar la primera pel·lícula l'hauríem dedicat als bascos i als andalusos intel·ligents, que van resultar ser tots menys tres o quatre. Aquesta pel·lícula estarà dedicada als catalans intel·ligents, que crec que són tots", ha afirmat el conseller delegat de Mediaset España, Paolo Vasile.

No hi ha data d'estrena per a la pel·lícula però sí que asseguren que "no tenen pressa" perquè, més enllà d'aprofitar l'èxit de la primera part, volen que el film torni a "seduir" el públic. Per això, compten amb més pressupost i asseguren que treballen perquè el resultat sigui millor.

A banda de les comarques gironines, la pel·lícula també es roda a Sevilla, País Basc i Madrid. La cinta està produïda per Lazona i Telecinco Cinema. La distribució correrà a càrrec d'Universal.