Jutgen els narcos que van envestir amb el cotxe a la Guàrdia Civil per escapar

Cinc acusats s'enfronten a penes d'entre 7 i 12 anys de presó

El cas que ha arribat a judici es remunta a finals de gener i principis de febrer de l'any 2010. Des d'aquest dilluns i fins dimecres, cinc suposats narcotraficants s'asseuen a la banqueta dels acusats de l'Audiència de Girona. Quatre d'ells, Mohamed Jtiou, Mohamed Chaib Ras, Lucian Nica i Houda Largo s'enfronten a 7 anys de presó i a pagar una multa de 500.000 euros acusats d'un delicte contra la salut pública. La fiscal demana per al cinquè processat, Ibrahim Chaib Ras, 12 anys de presó i, en total, 403.600 euros de multa perquè, a banda de traficar, també l'acusa de conducció temerària, atemptat a agents de l'autoritat comès amb un mitjà perillós i un delicte de danys.

Només aquest últim processat ha reconegut que quan el va detenir, el 28 de gener del 2010, viatjava amb el seu cotxe des de Barcelona fins a Figueres portant un paquet que, tot i que no havia obert, suposava que era droga. Ibrahim Chaib Ras assegura que un altre dels processats -Mohamed Jtiou- l'usava sovint de correu i que per a aquell trasllat de droga li pagaria 1.500 euros.

Chaib Ras ha desvinculat de cas el seu germà i l'home que anava amb ell de copilot perquè assegura que no tenien res a veure amb les drogues. L'acusat ha relatat que mentre conduïen cap a Figueres, un cotxe els va avançar a tota velocitat i els va interceptar mentre un segon vehicle ii tancava el pas per darrere. "Anaven vestits normals, no de policies, vaig veure que anaven armats i vaig tenir por perquè pensava que em volien fotre el pal", ha declarat al judici.

Segons l'acusat, no va identificar que eren agents de la Guàrdia Civil i va pensar que eren lladres que volien la droga. Aleshores, admet que va "conduir endavant i enrere", topant amb els cotxes, per obrir-se espai per fugir. En marxar, relata Chaib Ras, va "fregar" la porta d'un dels vehicles. Ha negat que s'adonés que darrere d'aquesta porta hi hagués cap agent. Durant la fugida, va ordenar al seu company de cotxe que "llancés el paquet per la finestra". "Pensava anar després a recuperar-ho, però em van detenir quan estava a la carnisseria del meu germà", ha explicat.

La resta de processats han negat tenir res a veure amb les drogues. A qui Ibrahim Chaib Ras assenyala directament com a cervell del tràfic de substàncies estupefaents, Mohamed Jtiou, assegura que no té absolutament res a veure amb el cas i atribueix l'acusació de l'altre acusat a una enemistat entre famílies que dura des del 2008. Chaib Ras també assegura Jtiou era qui tenia les claus del pis on la Guàrdia Civil va localitzar la majoria de la droga, a Figueres. Jtiou i la seva dona, Houda Largo, al·leguen que des de desembre van estar al Marroc per la mort de seu pare i que no es van assabentar de totes les acusacions fins que l'operatiu policial a esclatar.

Droga valorada en més de 148.000 euros

La fiscal considera que tots plegats es van posar d'acord per, a partir del 2009, dedicar-se a traficar amb droga. També sosté que quan la Guàrdia Civil va interceptar el vehicle on viatjaven dos dels acusats amb un paquet de cocaïna, es va identificar com a agents i van fer senyals acústics i lluminosos. Segons el relat de l'acusació pública, Ibrahim Chaib Ras va arribar a "arrencar de quall" una de les portes del cotxe i va intentar envestir intencionadament un agent que els volia tancar el pas.

Després de la detenció, els agents van entrar a un pis situat a la plaça de Bàscara de Figueres. A dins, hi van localitzar gran quantitat de droga. Entre haixix, cocaïna i heroïna, van trobar droga valorada en més de 148.800 euros.