Entitats de Salt reclamen compensacions pel municipi per haver estat 'trinxat' pel pas de l'AP-7

També demanen la instal·lació de pantalles que redueixin el sorollo i la contaminació

En el comunicat demanen que l'ampliació de l'autopista solucioni les 'deficiències' que el pas de la infraestructura per Salt 'ha provocat des de la seva construcció'. Així mateix, volen que aquest procés 'suposi les mínimes molèsties per als habitants i usuaris del territori'.

El text recull propostes concretes per al procés constructiu, com que la maquinària passi només per la franja de la concessió, i que es garanteixi l'accés a les explotacions agrícoles, ramaderes i de lleure de les hortes i Parc de les Deveses, i a les Vies Verdes que hi passen. D'altra banda, volen que s'informi anticipadament, abans de fer obres nocturnes o sorolloses.

Un tècnic que supervisi les obres

Proposen també que es contracti un tècnic independent, a càrrec dels adjudicataris, que supervisi la marxa de les obres, i que en pugui detectar les possibles disfuncions. Alhora, que plantegi les mesures correctores i faci de pont entre les administracions implicades –el Ministeri de Foment, l'Ajuntament, la concessionària, l'empresa adjudicatària de les obres, les empreses subcontractades que les executen i els ciutadans i usuaris del territori.

Com a mesures correctores de l'impacte, demanen que el tram comprès entre el pont del camí dels Carlins i el viaducte del Ter sigui dotat d'un sistema de pantalles per totes dues bandes que disminueixi l'impacte sonor, la pol·lució i el risc d'accident per sortida de vehicles. En aquest sentit, remarquen que tots els transports perillosos per carretera de l'eix mediterrani passaran per aquí.

Altres mesures que reivindiquen són que les vores sigui enjardinades en tot el tram; que l'asfalt sigui sonoabsorvent; que s'ampliï el Pont Vell sobre la Sèquia Monar; que es reposi la xarxa de regadiu de la Reguera Fonda i la canonada de regatge del sistema Bassa dels Ànecs - Pla dels Socs, i que es garanteixi una restauració medioambiental dels marges del riu i de la zona del Parc de les Deveses –recorden que encara no s'ha fet el projecte de restauració d'aquest tram.

D'altra banda, també reclamen millores compensatòries, com que es canalitzin les aigües subterrànies que es bombegen i aboquen a la xarxa de clavegueram des de l'Espai Gironès per regar el parc de les Deveses, entre altres peticions.

Una obra que 's'escapa dels controls municipals'

Lamenten que en tractar-se d'una obra promoguda pel govern espanyol, l'ampliació 's'escapa dels controls municipals'. Així mateix, alerten que 'incidirà fortament en la qualitat de vida i l'entorn dels saltencs', tant ara que es construeix, amb alguns 'incidents força desagradables', com després, quan estigui en funcionament.

En el comunicat també recorden que l'AP-7 es va construir 'durant la grisor de la dictadura'. 'Ens ha estat fent la guitza des d'aleshores, sense que s'hagi produït cap millora que no s'hagi hagut de pidolar llargament i a vegades per mitjà dels tribunals'.

Signen el document diverses associacions de veïns de Salt, la Comunitat de Regants de la Sèquia Monar, l'Associació Marfull, i la Societat d'Estudis i Recerca de Salt.