Els alcaldables de Salt voten en unes municipals 'incertes'

Els partits aprofiten l'últim moment per fer una crida a la participació

La majoria dels partits no s'atreveixen a fer apostes sobre com quedarà constituït el ple municipal de Salt després de la jornada electoral d'aquest diumenge.

Hi ha moltes incògnites per resoldre però la majoria de caps de llista de les formacions que actualment tenen representació auguren que serà un ple "fragmentat", "curiós" o, fins i tot, "complicat de governar". A Salt hi ha deu candidatures i això, en un municipi tradicionalment enemic de les majories absolutes, pot traduir-se en cap vencedor clar i, per tant, amb la necessitat de buscar aliances postelectorals.

CiU creu en l'aval de quatre anys de govern

"No m'atreveixo a pronosticar res perquè hi ha moltes incògnites i, a més, en aquestes eleccions conflueixen molts altres factors que no tenen res a veure amb la feina del dia a dia durant els últims quatre anys", ha afirmat el cap de llista de CiU, Jaume Torramadé, que aspira a repetir com a alcalde durant els propers quatre anys. L'alcaldable ha assegurat que arriben a aquesta cita electoral amb l'aval de "la feina feta" i espera que això faci decantar la balança a seu favor.

Torramadé ha votat a dos quarts de dues del migdia a la Farga, acompanyat per la seva dona i fills. El cap de llista anima els saltencs a participar. "La qüestió fonamental és que el resultat sigui un reflex del que vol el conjunt de la ciutadania i, evidentment, m'agradaria que fos favorable a nosaltres", ha afirmat el cap de llista.

CiU va aconseguir nou regidors el 2011 i ha governat en minoria. L'alcaldable alerta que un ple molt fragmentat por fer "molt difícil la governabilitat del municipi".

El cap de llista, aficionat a la cuina, farà un arròs per al migdia i aprofitarà per passar part del dia amb la seva família. Cap al vespre anirà a fer una volta pels diversos col·legis electorals i seguirà els resultats des de la seu de CiU.

El PSC, per una coalició d'esquerres

La cap de llista del PSC a Salt, Iolanda Pineda, ha votat a les deu del matí al Silvestre Santaló acompanyada del seu home i els seus tres fills. L'últim missatge que envia als saltencs és que aquest diumenge s'apropin a votar i s'impliquin en decidir qui volen que governi el municipi durant els propers quatre anys.

"El bon resultat sempre és guanyar, treure un vot més que la candidatura següent", ha afirmat l'alcaldable. La candidata socialista va ser alcaldessa durant el mandat 2007-2011 i aspira a recuperar l'alcaldia. El 2011 es van quedar amb sis regidors. Pineda preveu que hi haurà una "atomització" del vot, que pot fer que el ple de Salt acabi conformat per múltiples grups sense que obtinguin molta representació.

"Crec que les forces d'esquerres seran superiors que la resta, però això esperem fer alguna coalició de govern o pacte", ha afirmat Pineda.

La cap de llista del PSC passarà el dia en família, voltant els col·legis electorals i, després, es reunirà amb el seu equip per preparar l'escrutini. Seguiran la nit electoral des del local del PSC a Salt.

PxC proposa "recuperar" Salt

Van ser la sorpresa de les darreres eleccions quan van irrompre al ple municipal amb tres regidors. La situació, però, a durar poc. Pocs mesos després de les eleccions, a l'agost, dos dels regidors de PxC van deixar el partit i van passar al grup mixt. La tercera representant va acabar abandonant el ple quan el partit va expulsar el líder Josep Anglada.

L'alcaldable de PxC, Sergi Fabri, no només aspira a mantenir els regidors que van aconseguir el 2011, sinó que vol ser el pròxim alcalde de Salt. "Volem ser la llista més votada i creiem que ho podem ser", ha afirmat. Fabri ha votat tan bon punt s'han constituït les meses perquè fa d'apoderat del partit i passarà el dia voltant col·legis electorals.

Fabri també preveu que el proper ple de Salt quedarà "molt dividit, amb molts partits però amb poca representació cadascun". Per això, espera poder governar per "recuperar" Salt.

IpS-CUP, guanyar suport per impulsar el canvi

IpS-CUP aposta per impulsar "un canvi real i plantejar una altra manera de fer política" a nivell municipal. Ferran Burch ha votat a dos quarts d'onze del matí al col·legi Pla i anima els saltencs a demostrar a les urnes que aposten per fer entrar aires nous a l'alcaldia. "Avui és un bon dia per repensar el poble", ha afirmat Burch.

Burch, que ja era cap de llista el 2011, va aconseguir millors resultats per al partit. "Tal com ha anat tot plegat, un bon resultat per a nosaltres és mantenir el que tenim i incrementar una mica", ha afirmat el cap de llista. Actualment, IpS compta amb dos regidors a l'ajuntament.

El candidat també creu que el ple pot quedar molt fragmentat. "L'ajuntament pot quedar curiós, per no dir que de difícil governabilitat a vegades", ha afirmat Ferran Burch però sosté que això també obligarà els partits a establir més diàleg i col·laboració per tirar endavant projectes i polítiques.

IpS-CUP no vol parlar encara de possibilitats de pactes o aliances, com la d'esquerres que proposa PSC. "Tot això ho veurem a partir de demà, primer cal tenir els resultats a la mà", ha afirmat. Burch passarà el dia voltant pels col·legis electorals i amb els seus companys de partit.

El PPC vol ser decisiu

L'únic cap de llista dels partits que actualment tenen representació al ple que no viu a Salt és el del PPC, Sergio Santamaría. Ha votat, acompanyat per la seva dona i el seus tres fills, a Castell-Platja d'Aro. El candidat també ha volgut fer una crida a la participació. "Animo els saltencs a que vagin a votar amb il·lusió i amb l'objectiu de triar qui els pot ajudar a millorar Salt", ha afirmat.

El PPC a aconseguir un regidor les darreres eleccions. Santamaría ha assegurat que el seu objectiu és "ser decisius" per al futur govern de Salt. "Aspirem al màxim, vull ser l'alcalde de Salt, però si no pot ser, com a mínim vull que siguem decisius per poder fer valer el nostre programa a qui ens necessiti per governar", ha exposat Santamaría.

El cap de llista també augura que el pròxim ple de Salt estarà "atomitzat" i que serà "complicat" governar Salt. "Però això no té per què ser dolent per a la ciutadania, perquè hi haurà més diàleg i pacte entre els partits", ha conclòs. Santamaría passarà el dia amb la família i es traslladarà a seguir el resultat a l'ajuntament de Salt primer i a la seu del partit a Girona després.