ICV vol revocar la concessió a Agissa i remunicipalitzar el servei d'aigües de Girona

Pascual amenaça de dur l'empresa a la fiscalia si poden demostrar que hi ha hagut "pràctiques delictives"

La candidata d'ICV-EUiA a Girona, Eugènia Pascual, ha denunciat que hi ha "irregularitats" en la gestió de la companyia mixta d'aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter i que, per tant, si governen revocaran el contracte a Agissa per tal de remunicipalitzar el servei. A més, alerta que si poden demostrar que hi ha hagut "practiques delictives" podrien portar el cas a la fiscalia.

A petició de l'actual portaveu ecosocialista, Joan Olòriz, el ple va aprovar la creació d'una comissió d'investigació sobre l'empresa i ICV-EUiA considera que ha posat al descobert "males pràctiques" que cal analitzar més a fons, com el fet de prendre decisions sense posar-les en coneixement de l'ajuntament. La candidatura ha exposat la seva visió sobre l'empresa mixta Agissa just davant la seu de l'empresa, situada al carrer ciutadans. El posicionament l'ha expressat la candidata, acompanyada per Victòria Salvadó, membre de la candidatura i de la Plataforma Aigua és Vida.

Salvadó ha recordat que l'aigua és un dret bàsic recollit per les Nacions Unides i que la privatització d'aquest dret l'entenen com una vulneració del mateix dret. "Les empreses concessionàries no gestionen drets, gestionen comptes de resultats", ha denunciat Salvadó.

Al seu torn, la cap de llista, Eugènia Pascual, s'ha posicionat en contra de que es talli l'aigua a cap ciutadà per qüestions d'impagaments. "L'aigua és un dret i cal garantir que tothom tingui un mínim d'aigua necessària per poder viure", ha declarat.

També ha recordat que en aquests moments la companyia d'aigües té oberta una comissió d'investigació aprovada pel ple de Girona a proposta de l'actual portaveu del partit, Joan Olòriz, per exigir que s'aclareixin "diversos punts foscos en la gestió". L'alcaldable d'ICV-EUiA ha afirmat que l'auditoria practicada a Agissa posa de relleu un "sobrepreu" en el rebut de l'aigua i també que hi ha decisions que s'han emprès "sense passar per l'ajuntament".

Amenaces d'anar a la fiscalia

La candidatura proposa revocar el contracte a Agissa (que finalitza el 2020) i que l'Ajuntament de Girona remunicipalitzi el servei d'aigües perquè considera que l'empresa està "incomplint reiteradament" aspectes recollits en el contracte de concessió. A més, ha alertat que podrien dur l'empresa a la fiscalia si poden demostrar que hi ha hagut "pràctiques delictives".

Pascual ha denunciat que és una "pràctica habitual" de les concessionàries fer importants inversions abans que acabi la concessió per "dissuadir" els ajuntament de remunicipalitzar els serveis perquè haurien de fer-se càrrec del deute.