CiU de Girona vol tapar part del viaducte del tren amb jardins verticals

Carles Puigdemont diu que Foment ja té un primer projecte que veu amb "bons ulls"

CiU de Girona ha presentat aquest divendres les propostes en matèria d'Urbanisme. L'alcalde i candidat a la reelecció, Carles Puigdemont, ha assegurat que quan van arribar a l'ajuntament fa quatre anys es van trobar "els calaixos buits de projectes" i que aquest anys han estat redactant i consensuant projectes amb la resta de grups i veïns implicats. "Per això demanem quatre anys més per governar, perquè ara ja molts els tenim a punt i els podrem materialitzar", ha declarat. 

En aquest sentit, Puigdemont ha destacat algunes de les actuacions que tenen previst executar el proper mandat si continuen governant. Una d'elles és un projecte que ja està en mans del Ministeri de Foment i que se centra en el viaducte del tren convencional. Com que l'Estat ha parat el projecte per soterrar el tren, la infraestructura es mantindrà durant anys a la ciutat, creuant-la pràcticament de punta a punta. 

Segons Puigdemont, el projecte té l'objectiu de reduir l'impacte visual del viaducte, l'impacte ambiental i l'acústic. "Volem que deixi de ser una barrera entre barris i fer-lo més amable", ha manifestat. En aquest sentit, el projecte proposa instal·lar uns panells en un tram d'1,5 km des de l'estació fins al sud de la ciutat -passant per zones com Sant Narcís- on s'hi puguin plantar espècies i es converteixi en un jardí vertical que recobreix la infraestructura. 

Com que el viaducte és titularitat de Foment caldria que els donessin el vistiplau. Segons Puigdemont, el ministeri veu "amb bons ulls" la proposta, que pagaria el consistori. 

D'altra banda, el candidat de CiU considera que també cal abordar un debat sobre els usos que ha de tenir la part de sota del viaducte. Puigdemont apunta que al tram que està a Bonastruc de Porta s'han de mantenir els aparcaments -defensa que la zona blava que han posat durant aquest mandat "ha funcionat molt bé"- però que a la resta s'ha de replantejar. Segons ha avançat, ja han rebut algunes propostes de veïns que tenen idees per impulsar activitats en aquest espai. "Tenim clar que han de ser activitats que tinguin un rol de proximitat i sempre seran consensuades a través de processos participatius", ha explicat. 

Altres projectes que estan a punt

El cap de llista de CiU i candidat a la reelecció ha demanat la confiança dels gironins per poder materialitzar projectes que ja han començat a perfilar. Entre d'altres, ha anomenat el Pla especial de la Devesa, el Pla especial de l'Eixample (que afectaria carrers com Joan Maragall, Joan Baptista la Salle o Creu), el Pla especial del barri de Sant Narcís o la primera fase del projecte '4 rius i una sèquia'. 

Altres projectes que CiU té en ment i que vol impulsar si governa són la remodelació de la plaça d'Espanya un cop desaparegui l'estació d'autobusos provisional, el Pla especial de la carretera Barcelona (lligat a la construcció de la nova Clínica Girona a la zona sud), la reforma de la plaça Xavier Cugat (que ja té partida assignada) o la reforma del passeig Canalejas. En aquest darrer cas, l'ajuntament va aturar el projecte perquè no comptava amb la conformitat de la majoria de veïns. "No imposarem res que no agradi als veïns però tothom comparteix la idea que la zona s'ha de reubanitzar", ha declarat.

Fora de l'àmbit estrictament municipal, ha destacat que el mandat que ve serà clau per al futur de l'hospital Josep Trueta ja que a l'estiu es coneixerà el pla funcional que ha de determinar les necessitats d'un nou edifici a la zona nord, i també perquè es farà el baixador del TAV a l'aeroport de Girona i l'estació d'autobusos soterrada.