Girona, Torroella i Celrà desobeeixen la Junta Electoral i no despenjaran les estelades

Altres municipis posposen la decisió

La Junta Electoral Central (JEC) va fer arribar ahir a la tarda mateix la seva decisió a la provincial de Girona, que al seu torn la va trametre a les respectives de zona. És a dir, que és qüestió d'hores abans els ajuntaments no rebin la resolució de la JEC que els fa treure les estelades que onegin en aquells edificis oficials i llocs de votació per a les municipals.

Tot i això, ja hi ha alcaldes de les comarques gironines que han decidit no acatar l'ordre. Un d'ells és el de Campelles (Ripollès), on el seu alcalde Joan Dordas ja ha anunciat que no pensen despenjar l'estelada de l'Ajuntament. A més d'aquest, a la demarcació un dels altres que desobeirà la Junta Electoral és Celrà (Gironès).

Aquí, l'estelada oneja en un dels tres màstils que hi ha al davant de l'edifici, al costat de la senyera. S'hi va posar ara fa quatre anys, quan ICelrà i la CUP van segellar el pacte de govern per aquest mandat que ara s'acaba. A més, a tocar de l'Ajuntament també hi ha una altra estelada, molt més visible: la que es troba al capdamunt d'una de les xemeneies de l'antiga fàbrica modernista Pagans (ara reconvertida en centre cívic i seu del consistori).

"No té cap mena de sentit"

L'alcalde de Celrà, Gerard Fernández, ja ha deixat clar que l'estelada de l'Ajuntament no es traurà perquè, al municipi, la resolució de la JEC "no té cap mena de sentit". En aquestes municipals, al poble s'hi presenten tres llistes (ICelrà, la CUP i CiU). I totes elles donen suport al procés sobiranista. "Si l'estelada decantés el vot, seria ètic i democràtic treure-la; però els tres partits estem d'acord, anem de la mà en aquest punt i un símbol com l'estelada no decantarà el vot cap a l'un o l'altre", subratlla.

Fernández ja avança que no temen les conseqüències que això els pugui suposar. "Ja hem tingut alguna topada amb la justícia i ens n'hem sortit", diu, en referència a quan Llanos de Luna els va denunciar per declarar-se 'territori català lliure i sobirà'. "Estan fent de petites coses autèntics camps de batalla", diu l'alcalde. I hi afegeix: "Sempre hem dit que la millor campanya a favor de l'estat propi la fan els opositors; per tant, que vinguin i treguin l'estelada, que ens faran un favor".

Un altre dels alcaldes que des d'ahir a la nit es mantenia ferm amb no retirar l'estelada és el de Torroella de Montgrí, Jordi Cordon. Ho argumentava dient que no volia entrar en una guerra de banderes i que seguia la directriu de l'AMI, que demanava treure les estelades només d'aquells locals que esdevinguin seus electorals.

Plens o juntes de govern

A les comarques gironines, l'estelada encara oneja a les façanes de més ajuntaments denunciats per Societat Civil Catalana (SCC) davant la JEC. Aquest és el cas de Sant Julià de Ramis i Vilablareix (Gironès); Ripoll, Pardines, Campdevànol i Ribes de Freser (Ripollès), i Porqueres (Pla de l'Estany).

Els seus alcaldes expliquen que no decidiran res fins que no els arribi la resolució de la Junta Electoral. Hi ha ajuntaments, a més, que no faran cap moviment fins dilluns, en espera de passar-ho per ple (com Sant Julià de Ramis) o junta de govern (com Ripoll).

"La vam penjar per acord de ple, i serà el ple qui decideixi què fer", diu l'alcalde de Sant Julià de Ramis, Narcís Casassa. "Quan arribi la notificació valorarem què fem, però hi ha ampli consens entre els grups de govern en relació al procés", precisa el de Porqueres, Salvador Ros (un municipi on al consistori hi ha Independents de Porqueres i CiU).

"Entenc que acabarem fent allò que acordi l'AMI i el conjunt de municipis del país", explica l'alcalde de Pardines, Esteve Perpinyà. "Prendrem una decisió reunint tots els grups municipals; l'estelada porta onejant a la façana tota la legislatura", diu el de Campdevànol, Joan Manso. Per últim, l'alcalde de Ribes de Freser, Marc Prat, ha explicat que ja ha demanat un informe a la secretària-interventora de l'Ajuntament i que complirà "al peu de la lletra amb els requeriments legals".

La CUP penja una estelada a Girona

En protesta per la decisió de la JEC, i com a símbol de rebel·lia, la CUP ha penjat aquest divendres una estelada al balcó que dóna al despatx que té a l'Ajuntament de Girona com a grup municipal. Les dependències, que es troben al tercer pis, estan a tocar de la façana principal del consistori. Qui ha penjat l'estelada han estat l'alcaldable Laia Pèlach i el número 2 de les municipals Lluc Salellas.

Per últim, també hi ha ajuntaments que apareixen a l'informe de SCC on es diu que tenen penjada l'estelada a la façana del consistori, però on en realitat no hi oneja. Aquest és el cas de Riudellots de la Selva o Amer (Selva), que només hi tenen la senyera. O el de Flaçà (Gironès), que té l'estelada al mig d'una plaça i no a la façana de l'edifici.