Tots els candidats a l'alcaldia de Figueres proposen un pla de reactivació econòmica de la ciutat

Felip (CiU) assegura que el seu partit "ha parat el cop de la crisi"

La Sala la Cate de Figueres ha estat l'escenari del primer debat entre els sis candidats a l'alcaldia de la ciutat amb representació al consistori. Un debat que, com es preveia, ha tingut l'actual alcaldessa i candidata de CiU, Marta Felip, com l'epicentre de les crítiques de la resta de grups després que la federació nacionalista hagi governat els últims quatre anys amb majoria absoluta. Amb tot, el debat ha estat constructiu i les enganxades entre els candidats no han sovintejat i en cap cas han pujat de to.

El debat s'ha estructurat en quatre blocs: mobilitat, polítiques socials, reactivació econòmica i cultura, esport i lleure. Més enllà de les lògiques diferències i de les propostes particulars, els sis candidats han coincidit en assenyalar que els reptes de futur de la ciutat passen fer rebaixar la taxa d'atur, actualment per sobre del 20%, millorar la mobilitat a la ciutat, treballar per enfortir la cohesió social i dotar de més recursos els serveis socials i actuar urgentment per dotar a la ciutat de nous equipaments esportius, especialment el tercer pavelló.

Reactivació econòmica

Un dels principals punts del debat ha estat el centrat en les polítiques de reactivació econòmica. Aquí, Marta Felip ha defensat la gestió del seu govern que, tot i coincidir amb el pitjor de la crisi, "ha parat el cop" dinamitzant l'economia de la ciutat i aportant solucions concretes. Sobre les crítiques de la resta de grups, Felip les ha qualificat de "desenfocades" per culpar l'actual govern municipal de ser el culpable de la crisi.

Un dels que ha criticat la gestió econòmica de CiU ha estat el candidat d'ERC-MES, Albert Testart, que, tot i deixar clar que "les coses no s'han fet bé" ha propostat un gran pacte de reactivació econòmica on hi participin tots els grups municipals per, deixant de banda partidismes, buscar solucions de consens. En aquest sentit, ha afegit que "la ciutadania demana unitat" i ha proposat treballar de la mà del sector empresarial per reeixir en l'objectiu. L'actual alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha acceptat la proposta de Testart i la resta de grups han reconegut que l'objectiu és compartit.

A l'hora de les propostes, tots sis candidats han coincidit que cal potenciar el comerç local, donar suport als emprenedors, buscar fórmules que estimulin la creació d'ocupació i crear estímuls perquè les empreses s'estableixin a la ciutat, entre d'altres. Sobre la lluita contra l'atur, el candidat d'ERC-MES, Albert Testart, ha proposat bonificar les empreses que incrementin en un 20% la seva plantilla durant un any i Marta Felip, subvencionar la contractació de treballadors i pagar les quotes als autònoms durant els 20 primers mesos. De la seva banda, la candidata popular, Maria Àngels Olmedo, ha apostat per una baixada d'impostos important i Pere Casellas, del PSC, ha proposat buscar estímuls perquè les empreses s'estableixin a la ciutat.

Un dels punts que també ha generat consens ha estat la necessitat de potenciar el comerç local. Els candidats de Compromís per Figueres i la CUP, Xavier Monfort i Natàlia Sànchez, han demanat que es protegeixi el petit comerç perquè sigui l'aparador dels productes de proximitat amb l'objectiu que sigui un reclam més de la ciutat. En el que no hi ha hagut consens ha estat amb la necessitat o no que els comerços obrin en diumenge. Aquí, tant Sànchez com Monfort han assegurat que aquesta possibilitat "ofega" el petit comerç, mentre que Pere Casellas i Marta Felip l'han defensat.

Polítiques socials

Els sis candidats han lamentat que molta gent a Figueres ho està passant malament amb la crisi i que cal potenciar els serveis socials amb més recursos i més personal per front a una situació d'excepció. També han coincidit en la necessitat de treballar per millorar la cohesió social a la ciutat per evitar que amplis sectors de la població "quedin al marge". Davant la manca de recursos, Marta Felip ha promès continuar invertint per atendre l'emergència social i donar suport a les entitats del tercer sector del municipi que, com Càritas, cobreixen les deficiències del sistema. Un punt, aquest últim, que la candidata de la CUP ha criticat recordant que són les administracions les que han de garantir una vida digne a la ciutadania i que no val "delegar responsabilitats" en les entitats del tercer sector. Sànchez també ha recordat a Marta Felip que Figueres està per sota de tots els indicadors socials i que "subvencionant l'emergència" no s'arregla tot perquè el que calen són polítiques a llarg termini.

Pel que fa al barri de Sant Joan, la qüestió ha passat força desapercebuda durant aquest primer debat. En general, tots els grups han reconegut que cal invertir recursos per aturar la seva degradació i evitar que es cronifiqui com un gueto. De la seva banda, tant el PSC com el PP, han destacat també que, més enllà de polítiques socials, cal incrementar la pressió policial al barri per tal que es compleixin les ordenances municipals.

Mobilitat

Al voltant de la mobilitat, tots sis candidats han demanat un cop més la gratuïtat de l'AP-7 al seu pas pel municipi i la necessitat de cobrir les vies del tren convencional al centre de la ciutat. Tot sis també han apostat per rebaixar el preu de la zona blava i estudiar si cal crear la zona verda en determinades zones a més de crear nous aparcaments dissuasius als afores de Figueres. Sobre aquest punt, Xavier Monfort ha reclamat que abans de decidir cap modificació es consulti abans els veïns dels barris afectats per veure què en pensen i quines necessitats prioritzen.

Equipaments esportius

El debat sobre si cal construir un tercer pavelló cobert a la ciutat o renovar els equipaments actuals ha estat un dels temes recurrents durant el que portem de campanya electoral i també en el cara a cara dels candidats. Tots han coincidit en què la ciutat pateix un dèficit molt important en equipaments esportius, però no tots creuen que la construcció d'un tercer pavelló cobert estigui a l'abast de les finances municipals. Pere Casellas i Marta Felip han defensat que construir un tercer pavelló és perfectament factible i ineludible, mentre que la CUP, el PP i ERC-MES ho han posat de nou en dubte apostant per renovar els equipaments actuals. Xavier Monfort, de la seva banda, és partidari de fer un nou pavelló però adaptant-lo a les necessitats de les entitats esportives de la ciutat.