Les restes d'avió trobades a Roses també podrien ser d'un caça estavellat el 2009

Una altra de les hipòtesis és que pertanyin a l'Airbus A320 que es va enfonsar el novembre del 2008

Les restes de l'avió que un pesquer de Roses va arrossegar ahir amb les seves xarxes també podrien ser d'un caça francès estavellat el 24 de setembre del 2009 durant un vol d'assaig. Fonts de la Guàrdia Civil han detallat que fins que França no aporti informació sobre aquest sinistre i el de l'Airbus A320 que es va enfonsar el novembre del 2008 no podran concloure a quin aparell correspon el fusellatge recuperat.

Com que no hi ha una base de dades compartida de sinistres, la Guàrdia Civil no té accés als que han passat en territori francès. El caça estavellat va col·lidir amb un altre en ple vol, mentre tornaven a portaavions Charles de Gaulle. Un dels pilots va sobreviure i l'altre va morir.

Les restes de l'avió van quedar enganxades ahir dilluns al matí a les xarxes d'un pesquer de Roses que feinejava en aigües franceses, a unes 20 milles del cap Norfeu i a uns 100 metres de profunditat. Un cop al port de Roses, la Guàrdia Civil, va fer ahir mateix una primera inspecció i va començar a demanar informació sobre sinistres aeris per poder determinar a quin aparell corresponien les restes de fusellatge.


Segons ha detallat el cap del GEAS a Girona, Fernando Aguirre, arran de la inspecció van poder descartar que fos un aparell molt antic -per l'estat de les restes i algunes de les tecnologies- i també van acotar que s'havia d'haver estrellat després dels anys 90, perquè les rodes són d'aquesta època. La Guàrdia Civil també va recollir una peça de fusellatge amb alguns números de sèrie.

A les bases de dades d'accidents d'aviació civil o militars de l'estat espanyol, no n'hi ha cap que s'estavellés en aquella zona en les dates que calculen. Per això, sospiten que es tracta d'un aparell francès. Han enviat totes les dades recopilades de la inspecció del fusellatge a França però encara estan a l'espera de rebre informació per concloure d'on provenen les restes.

Segons la Guàrdia Civil, a França hi ha diversos sinistres que podrien quadrar amb l'aparició de restes d'avió en aquesta zona. Un d'ells, l'accident d'un Airbus A320 que durant un vol de proves es va estavellar el mes de novembre de 2008 a set quilòmetres de la costa de Sant Cebrià, a la Catalunya del Nord, amb set passatgers a bord. Els passatgers van morir en l'accident i els seus cossos van ser recuperats entre les restes de fuselatge a uns 60 metres de profunditat.

Una altra possibilitat és que les restes trobades pertanyin a un caça bombarder Rafale francès, que durant un vol de maniobres va col·lidir amb un altre aparell i es va estavellar el setembre del 2009. Un dels pilots va sobreviure però l'altre va morir. El seu cos el van recuperar després de dies de recerca per mar i aire.