Els regidors que deixen el consistori, protagonistes del darrer ple del mandat a Girona

Tots han recordat la regidora Cuca Mascort, que va morir l'any passat

El darrer ple del mandat a Girona ha estat del tot singular. Res a veure amb els llargs plens que, durant els quatre anys, han durat en ocasions fins ben entrada la matinada i tampoc hi ha hagut intercanvi d'opinions o discussions polítiques per tal que l'equip de govern aconseguís el suport necessaris per aprovar punts de l'ordre del dia. 

L'alcalde, Carles Puigdemont, -amb el benentès de la resta de grups- ha volgut evitar que el darrer ple del mandat estigués tacat per la campanya electoral i ha decidit no dur-hi cap acord transcendent. En canvi, ha optat per destinar la sessió -que, a més, coincideix en ple Temps de Flors- a donar la paraula als regidors que s'acomiaden. 

Durant aquest mandat, han estat diversos els factors que han alterat la composició del plenari. Per una banda, la mort de la regidora popular Cuca Mascort el febrer del 2014, per qui tots els regidors sense excepció han tingut un sentit record. El seu lloc l'ha ocupat fins ara Joan Menacho, que repeteix a la candidatura. 

Per altra banda, el mandat ha estat marcat per les crisis internes dels partits que s'ha visualitzat en el gran nombre de regidors que han acabat com a no adscrits. El PSC ha perdut sis dels set regidors que va obtenir el 2011, Carles Bonaventura (de Reagrupament) va sortir de la coalició que havien creat amb la CUP i també Carles Palomares va trencar amb el PPC. 

Molts d'ells han pres la paraula aquesta nit perquè no repetiran a les llistes. Aquest és el cas dels cinc regidors exsocialistes que van trencar amb el partit per donar suport a MES: Joaquim Bonaventura, Amèlia Barbero, Àngel Quintana, Xavier Amores i Pia Bosch. Aquesta darrera ja havia estat regidora anteriorment i, tot i concórrer com a candidata el 2011, ara ha decidit fer un pas enrere. "Necessito descansar i agafar aire, faig un pas enrere però no marxo perquè com a ciutadana seguiré treballant per una política més transparent i participativa, orientada sempre al bé comú", ha manifestat. Tant ella com els seus companys han reconegut que no han estat anys fàcils per als socialistes però han evitat entrar en polèmica. 

Joan Olòriz marxa deixant petjada

Un dels regidors que més pòsit ha deixat en el plenari ha estat Joan Olòriz (ICV), que hi ocupa una cadira des del 2000. Caracteritzat per fer discursos amb contingut i farcits de referències històriques, els companys li reconeixen el seu tarannà dialogant. Ara que s'allunya de la política municipal, ha reflexionat sobre la importància d'estar en política buscant que els interessos dels altres siguin com els propis. "Quan vaig arribar a l'ajuntament i vaig fer el primer discurs vaig dir que el que volia era fer polítiques d'esquerres per millorar la vida dels ciutadans", ha manifestat Olòriz, que reconeix que en aquell moment no s'esperava arribar a governar (ICV va formar part dels dos tripartits del 2007 i el 2011 i ell va ser responsable dels Serveis Socials). 

"Hem contribuït a fer avançar la ciutat i marxo ric en experiències i coneixements", ha manifestat Olòriz, que també ha demanat disculpes si s'ha equivocat tot i que ha afegit que creu que ha sabut rectificar i aprendre dels errors. "Marxo compromès amb els valors del municipalisme, que no són corporatius sinó comunitaris", ha manifestat. 

Olòriz s'ha endut l'aplaudiment més llarg del ple i també ha estat protagonista de comentaris per part dels seus companys de plenari. Un dels records més especials l'ha tingut la portaveu del PPC, Concepció Veray, que no s'ha amagat de reconèixer que el trobarà a faltar, tot i formar part de partits ideològicament contraris. La líder popular ha explicat que quan ella va entrar a l'ajuntament amb només 27 anys -era l'any 2003-, Olòriz va ser qui la va defensar i va fer callar uns manifestants que l'increpaven per ser del PPC. 

També han tingut moment d'acomiadar-se els dos regidors de la CUP, els primers que històricament han aconseguit representació a Girona. El portaveu, Jordi Navarro, ha reconegut que ha estat una experiència enriquidora i que durant aquests quatre anys ha tingut una lluita interna per recordar-se a sí mateix que la política no l'havia de convertir en algú diferent. "És relativament fàcil que exercir un càrrec se't pugi al cap perquè tots som humans, jo he intentar amb dignitat aquesta llosa durant quatre anys", ha manifestat. 

El ple, el més curt del mandat, ha acabat entre aplaudiments, amb una foto de família i amb un sopar distès entre els regidors.