Girona ja respira el seixantè Temps de Flors

La ciutat s'omple amb els muntatges d'una edició que s'obre a l'Onyar, reobre el Modern i edita un 'souvenir' de record

400.000 euros de pressupost, 1.000 voluntaris i 164 muntatges florals. Girona ultima aquest divendres els preparatius per a una nova edició del 'Temps de Flors', que cada any porta a la ciutat autèntiques riuades de gent per veure monuments, carrers i patis decorats. Les escales de la Catedral s'han convertit en una autèntica catifa verda, els Banys Àrabs juguen amb el color groc i un dels patis del carrer de la Força combina el taronja d'unes bicicletes pintades amb les flors que l'omplen.

Són només alguns dels 134 espais que, des d'aquest dissabte i fins al proper 17 de maig, rebran fins a 200.000 visitants. Avui, però, toca donar els últims retocs -o fer corredisses- per tenir-ho tot enllestit. Escolars, voluntaris i dissenyadors omplen els espais per portar a la realitat els esbossos i projectes que han de decorar cada lloc.

Al carrer Nou i a l'avinguda Sant Francesc, l'associació de comerciants Girona U ha decidit donar protagonisme als més petits. Fins a disset escoles i llars d'infants s'encarreguen d'engalanar els arbres que s'hi han repartit. Aquí, es tracta de deixar volar la imaginació. Entre els grups, n'hi ha un de 3r d'ESO de l'escola Annexa, que ha decidit combinar el blau i el taronja.

"A classe de plàstica vam fer flors amb plàstic i palletes, les hem enfilades en un cordill i ara les pengem a l'arbre", explica la Clara Roig, una nena de 8 anys. Els muntatges al carrer Nou, batejats amb el nom d'El Bosc dels Nens', seran un dels que rebran els visitants i els conduiran cap al Barri Vell.

Abans no hi arribin, però, els rebran les enormes flors, fetes amb materials diversos, que s'han instal·lat damunt les aigües de l'Onyar. Precisament, el riu s'incorpora com a espai en aquesta seixantena edició del festival, amb muntatges que s'il·luminaran amb la caiguda del capvespre.

Redescobrir l'antic Modern

I ja al Barri Vell, aquest 'Girona, Temps de Flors' també proposa a visitants i gironins redescobrir un espai que porta catorze anys tancat: l'antic cinema Modern. Aquí, el tràfec hi és constant. Després de pujar les escales, hi haurà projeccions que rebran el visitant, però, l'autèntic eix central del muntatge és l'antic pati de butaques (ara, amb el sostre ensorrat).

S'hi representa una escena de la pel·lícula 'Moulin Rouge', aquella en què l'actriu Nicole Kidman vola suspesa per l'aire mentre canta 'Diamonds'. Cadires que pengen i una enorme columna floral, al capdamunt de la qual hi ha una maniquí en un gronxador, omplen l'espai. "Volíem traslladar el públic a dins mateix del fotograma de la pel·lícula", explica un dels dissenyadors, Narlon Rocha.

Aquests són només alguns dels exemples d'un 'Girona, Temps de Flors' que també s'estendrà a la vall de Sant Daniel, incorporant a la visita el claustre del monestir. Decorat per a l'ocasió amb azalees vingudes de Bèlgica, el muntatge encetarà la col·laboració entre el festival gironí i el Floraliën de Gent.

Un regal per als sentits

Els jardins dels Alemanys, la Torre Gironella, Sant Pere de Galligants, l'església de Sant Lluc el carrer de la Força... Girona florirà demà amb un festival que, aquest 2015, vol donar més presència als muntatges naturals i que incorpora audioguies descarregables al mòbil en diferents idiomes.

A més, per primer cop, aquells qui ho vulguin podran endur-se un 'souvenir' creat especialment per a l'ocasió. Es tracta de la Flor dels Sentits, de la qual se n'ha fet una edició limitada de 500 unitats i que es vendrà per 35 euros a les dues oficines de turisme de la ciutat.

Dissenyada per Andreu Carulla, l'objecte vol sintentitzar "l'explosió de sentits que viu el visitant del Temps de Flors", concreta la regidora de Comerç i Turisme, Coralí Cunyat. Una peça de porcellana que recrea una margarida, una bola amb essència de flor de lotus, un cos de metall on s'hi reflexa l'sky line de la ciutat, el dringar d'una campana i bombons creats pel petit dels germans Roca integren La Flor dels Sentits. Tacte, olfacte, vista, oïda i gust.

Els bombons -seixanta, per reforçar l'efemèride- són petites gotes on s'hi mesclen fruites liofilitzades, essència de flors i una cobertura de xocolata. El cor és de plàtan, maduixa, gerd, pinyó o festuc, especiats amb olis de gessamí, te verd, calèndula, lavanda i rosa. I la xocolata que ho embolcalla és negra, amb llet i blanca. "És un anar descobrint sabors, diferents gustos que queden a la memòria", explica Jordi Roca.