La creació d'ocupació, polítiques socials i turisme centren el primer debat electoral a Girona

Els candidats eviten el cos a cos i se centren a explicar les propostes dels diferents programes electorals

Els candidats que competeixen per aconseguir l'alcaldia de Girona s'han trobat cara a cara en el primer debat de la campanya, que ha servit perquè contrastin propostes en àmbits diversos com l'atenció a les persones, la reactivació econòmica, el turisme o l'urbanisme. Al debat hi ha participat tots els alcaldables del partits amb representació actualment a l'ajuntament -CiU, PSC, ICV-EUiA, PPC i CUP- i també s'ha convidat la candidata d'ERC-MES, formació que va perdre tots els regidors el 2011. 

Fa quatre anys, els temes econòmics i les propostes per sortir de la crisi estaven al capdamunt dels programes electorals dels diferents partits. Ara, tot i que ha passat un mandat, aquestes temàtiques ocupen encara un lloc preeminent a l'agenda dels partits. Durant el debat, els diferents candidats -cinc dones i només un home- han desgranat algunes de les seves propostes. 

Per exemple, la candidata del PSC ha promès invertir 2 MEUR en un pla de generació d'ocupació que permeti reduir un 25% l'atur a la ciutat. Sílvia Paneque ha acusat l'equip de govern de CiU de no fer prou esforços per reduir l'atur. "Actualment s'estan destinant 400.000 euros a polítiques directes d'ocupació, el mateix que costen els càrrecs de confiança", ha criticat. 

De fet, Paneque ha estat la candidata més bel·ligerant i que ha buscat un enfrontament dialèctic tant amb l'actual alcalde, Carles Puigdemont, com també amb la candidata del PPC, Concepció Veray. La líder popular ha contradit Paneque i li ha contestat que no ha de ser l'administració pública la que creï ocupació, sinó que la seva funció és posar facilitats a emprenedors i comerciants perquè puguin tirar endavant els seus negocis i, així, poder prosperar i contractar més gent. 

En aquest sentit també s'ha manifestat Carles Puigdemont (CiU), que considera que el paper de l'administració local és el de fomentar "ajudes indirectes" com l'opció de fraccionar pagaments o no tocar els impostos ni les taxes durant tot el mandat, tal i com ha fet CiU mentre ha governat. "Hem treballat per trobar feina amb plans específics a col·lectius complicats com els majors de 45 anys i durant els propers quatre anys volem doblar els esforços en aquesta línia", ha avançat. 

En aquesta línia, la candidata d'ICV-EUiA, Eugènia Pascual, ha proposta que l'ajuntament fomenti la formació i ajudi a "reinventar-se" a treballadors que sempre s'han dedicat al mateix i ara s'han d'adaptar a les ofertes del món laboral. "És en això que pot contribuir el sector públic", ha remarcat.

Avalen el model turístic impulsat per CiU?

Durant el primer govern de Carles Puigdemont, el consistori ha fet una clara aposta pel turisme i ha impulsat la marca 'Girona, ciutat de festival' amb la incorporacions de noves cites de caire cultural encarades a atraure més visitants. El candidat a la reelecció ha mostrat algunes estadístiques d'Exceltur que demostren que han "capgirat" la situació i col·loquen Girona com la ciutat de l'estat que treu més rendiment de les places hoteleres. 

Per part de la CUP i ERC, però, els esforços que s'han fet en turisme no són suficients o adequats. Per exemple, la candidata d'ERC-MES, Maria Mercè Roca, considera que cal millorar l'oferta basant-la en la identitat de la ciutat i proposa la creació d'un Patronat de Turisme a nivell local. La candidata de la CUP, Laia Pèlach, s'ha mostrat més crítica i ha assegurat que hi ha "massa dependència" del turisme que és un sector "volàtil" i que genera "ocupació precària". Per contra, aposta per reforçar el teixit comercial de proximitat, el sector agro-ramader i la indústria. "No podem fer que Girona sigui un parc temàtic", ha denunciat. 

Per la seva banda, la candidata d'ICV-EUiA, Eugènia Pascual, ha criticat el model de CiU perquè creu que se centra molt en el Barri Vell i el centre de la ciutat i, en canvi, la formació aposta per crear una anella verda al voltant de la ciutat que pugui fer que Girona es converteixi en destinació d'ecoturisme. Pel que fa al PSC, Sílvia Paneque ha criticat que el turisme patrimonial "té massa pes" dins del model impulsat pel govern municipal aquests quatre anys. 

La CUP també ha criticat l'ordenança de civisme aprovada durant el govern de CiU perquè considera que limita el comportament dels ciutadans en l'espai públic i ha dit que cal derogar-la. L'actual alcalde i candidat a la reelecció ha defensat que calia una "eina" per posar ordre i ha reconegut que, tot i els passos que s'han fet, encara existeix un problema de convivència a carrers com Figuerola, on es concentren locals d'oci nocturn.