Alliberen 70 tortugues d'estany al riu Ter entre Anglès i Girona

L'objectiu és recuperar aquesta espècie amenaçada

El riu Ter és un dels pocs hàbitats de Catalunya on hi viuen tortugues d'estany. Tot i això, durant les darreres dècades l'espècie ha patit una forta regressió, i actualment es troba amenaçada. A priori, si no s'actués, les poques tortugues que hi ha a la part baixa del riu no podrien recuperar la població per elles mateixes. Per això, aquesta primavera se n'han alliberat 70 exemplars entre Anglès (Selva) i Girona, en el marc d'un projecte europeu que dura fins al 2017.

Aquest dimecres, diversos exemplars criats en captivitat s'han alliberat a la zona de les Hortes de Santa Eugènia. Tots porten un xip subcutani que permetrà identificar-los i fer-ne seguiment a llarg termini per veure on s'estableixen. El projecte per recuperar la tortuga d'estany a la conca del Ter s'emmarca dins el programa europeu Life Potamo Fauna.

El programa, que va començar l'any passat i dura fins al 2017, se centra en recuperar la població d'espècies amenaçades a les conques del Ter, la Muga i el Fluvià. En concret, en aquells trams que formen part de la Xarxa Natura 2000.

En conjunt, aquest projecte Life té un pressupost d'1,9 MEUR, dels quals els 50% es financen amb fons europeus. Durant aquests anys, es faran accions per recuperar no només la fauna, sinó també la flora fluvial (eradicant les espècies exòtiques invasores).

Pel què fa a la fauna, el programa posarà el focus en preservar diversos amfibis i espècies com la nàiade allargada, el cranc de riu de potes blanques, el barb de muntanya, els cargolets o la tortuga d'estany. Aquesta darrera espècie s'emportarà el 6,6% del pressupost (124.761 euros).

És en aquest context on s'emmarca l'alliberament de tortugues d'estany que s'ha fet aquest dimecres a Girona, amb la presència d'una vintena d'alumnes de primer d'ESO de l'IES Santa Eugènia. Les tortugues d'estany que s'han deixat anar avui al riu Ter formen part de les 70 que s'han anat alliberant al llarg de la primavera.

Tots aquests exemplars s'han criat en captivitat al Centre de Reproducció de Tortugues (CRT) de l'Albera, que es troba Garriguella (Alt Empordà). Les tortugues d'estany s'han alliberat al tram mig del riu, entre Anglès i Girona. A partir d'ara, se'n farà un seguiment setmanal per veure on s'estableixen. Per això, cada tortuga porta un xip subcutani. A més, disset exemplars també duen emissors, per poder-los controlar mitjançant tècniques de radiotraking.

150 exemplars fins al 2017

Quan el projecte Life Potamo Fauna acabi el 2017, s'hauran alliberat com a mínim 150 tortugues d'estany al riu Ter. L'objectiu és aconseguir que al llarg del curs fluvial s'hi estableixin dos nous nuclis d'aquesta espècie (actualment, les poblacions residuals que hi ha viuen als trams baixos del Ter).

Per afavorir que les tortugues d'estany repoblin el riu, aquest hivern s'han creat dotze microbasses efímeres i dotze basses temporals al Ter, aigües amunt de Girona (que és on ara es fan els alliberaments). Aquests hàbitats, precisament, han anat desapareixent en els darrers anys, perquè el curs del Ter s'ha anat reduïnt en un sol braç fluvial, cada vegada més estret, i on l'aigua hi corre i no fa aquesta mena de basses (que és on habiten les tortugues).

Qui s'encarrega de coordinar aquest projecte Life Potamo Fauna són els consorcis de l'Estany i el del Ter, el Departament d'Agricultura de la Generalitat, Forestal Catalana, els Amics de la Tortuga de l'Albera i la Universitat del País Basc. El programa també rep finançament de la Diputació de Girona, els ajuntaments de Banyoles i Porqueres, el Consorci Esportiu de l'Estany de Banyoles i Aigües de Banyoles.