Reforçar la seguretat per evitar aldarulls i el trencament de la pau social, repte del proper mandat a Salt

El PSC proposa obrir una oficina de denúncies a l'ajuntament

Tots els partits amb representació al ple i que tornen a optar a l'alcaldia de Salt prioritzen les propostes en matèria de seguretat. Ja fa cinc anys que s'ha convertit en un dels temes estrella a la població, sobretot després de l'esclat d'aldarulls i problemes de convivència que hi va haver els anys 2010 i 2011. CiU, PSC, PxC, IpS-CUP i PPC destaquen que, actualment, s'ha recuperat la calma i també ha millorat la sensació de seguretat a la població. Tot i això, per a cap es pot abaixar la guàrdia i coincideixen en creure que qualsevol "espurna" o "incident" pot desencadenar, de nou, problemes.

"La realitat era molt trista i molt perillosa, hi havia una crispació evident al carrer", ha afirmat el candidat de CiU a Salt, Jaume Torramadé, que destaca que quan van agafar les regnes de l'ajuntament ara fa quatre anys van convertir la seguretat "en la màxima prioritat". Torramadé destaca que han destinat molts esforços en fer entendre a la població que hi ha "unes regles que s'han de complir" i, segons afirma, han posat ordre a un "desgavell" que s'havia generat durant el mandat anterior.

CiU creu que diversos projectes desenvolupats aquesta legislatura han contribuït a millorar la situació. El primer de tots ha estat la inauguració de la comissaria compartida de Policia Local i Mossos d'Esquadra, que ha anat acompanyada d'un increment d'efectius. La instal·lació de càmeres de videovigilància en els punts més conflictius de la població també ha contribuït, segons Torramadé, a rebaixar l'índex de delictes. L'alcaldable de CiU ressalta que altres propostes que han estat "fonamentals i efectives" per millorar la seguretat han estat la implantació del programa de patrullatge a l'interior d'edificis 'Passadissos nets, passadissos segurs' i la creació de la unitat canina de la Policia Local.

"No negaré que durant l'anterior mandat hi van haver greus problemes de convivència relacionats amb la seguretat, però el que vam fer molt convenientment va ser iniciar algunes respostes que són les que avui han donat resultats", ha afirmat la cap de llista del PSC, Iolanda Pineda. Pineda era alcaldessa durant el mandat que hi van haver disturbis i sosté que CiU s'ha limitat a desenvolupar projectes que ells havien començat a treballar.

"La comissaria conjunta es va començar a construir durant el nostre mandat, la instal·lació de càmeres de videovigilància també va ser cosa nostra, els Agents Cívics es van instaurar quan hi érem nosaltres", detalla Pineda que especifica que són "actuacions que no donen resultat d'un dia per l'altre i que ara s'han començat a notar".

El líder de PxC, Sergi Fabri, descarta que els problemes de seguretat hagin acabat. "Hi ha una petita flama que no estarà mai apagada fins que les persones no puguin sortir de casa seva i notin que estan segures", ha afirmat al candidat a l'alcaldia. Per a Fabri, Salt s'ha "penjat l'etiqueta de ciutat insegura" i costarà molt superar-ho. "Els culpables són els partits que han governat fins ara (CiU, PSC i ERC) que han fet una gestió dolenta, sense control en l'arribada d'immigrants que, per falta d'integració, ha derivat en problemes de convivència i seguretat", opina Fabri.

Totalment contraris a la tesi de PxC, Independents per Salt (Ips-CUP) lamenta que els aldarulls de fa cinc anys hagin servit per implantar un reguitzell de mesures de seguretat que, en realitat, no són efectives per teixir cohesió social, segons el cap de llista de la formació, Ferran Burch. Burch creu que hi continuarà havent problemes mentre Salt no creï punts de trobada i coneixement de la població que puguin servir per "construir la convivència". El candidat sosté que la pacificació actual és una qüestió "conjuntural".

"El problema de la seguretat ve donat, moltes vegades, pel relaxament que es produeix des d'un punt de vista polític en el compliment de les normes", opina el candidat del PPC, Sergio Santamaria. El cap de llista assegura que Salt té "factors de risc" que no es poden eludir i que el mateix ministre d'Interior ha assenyalat situant la població "en el mapa conflictiu de l'islamisme radical". Segons Santamaria, no s'ha gestionat bé el flux migratori a Salt i això ha degenerat en els problemes de convivència que s'han produït durant els darrers anys.

Patrullatges interiors o noves oficines

Les propostes que plantegen els partits per als propers quatre anys van des d'implementar un programa innovador que faci arribar la policia fins als pisos, a obrir una nova oficina de denúncies, passant per ampliar la plantilla policial o obrir espais de trobada i dinamització.

El partit més votat en les darreres eleccions, CiU, aposta per "seguir la línia" engegada aquest mandat i que, segons l'estadística policial, ha permès rebaixar considerablement el nombre de delictes que es cometen a la població. Jaume Torramadé voldria instal·lar alguna càmera de videovigilància més i avança que estan acabant de perfilar un nou programa per apropar la policia als pisos. En l'anterior campanya van proposar el 'Passadissos nets, passadissos segurs', que consisteix en patrullar a les zones comunes dels edificis. "Ha estat un èxit, ja té seixanta comunitats adherides, i estem acabant de treballar en un projecte semblant però enfocat als pisos i relacionat amb les ocupacions i les portes de seguretat", ha explicat.

El PSC aposta per crear una petita comissaria a l'ajuntament. Iolanda Pineda ha explicat que l'obertura de la nova comissaria compartida ha provocat que els veïns del centre, que sempre havien tingut la policia a prop, s'hagin sentit "desatesos". Per això, proposa obrir una oficina administrativa, que faci les funcions d'oficina de denúncies, a les instal·lacions de l'ajuntament on abans hi havia hagut la comissaria de la policia a Salt. Els socialistes també volen "consolidar" la figura dels Agents Cívics perquè vetllin pel compliment de les normes de convivència i civisme a la població.

Per a PxC, millorar la seguretat passa per incrementar la plantilla de la Policia Local i dotar-la dels recursos necessaris perquè pugui complir més la funció de policia de proximitat. Sergi Fabri també vol augmentar el nombre de càmeres tant per "atrapar delinqüents" com per crear efecte dissuasiu. "La nostra prioritat és que tothom que vulgui delinquir a Salt s'ho pensi dues vegades perquè tingui clar que, si ho fa aquí, l'enxampem", afirma.

"El que nosaltres entenem per seguretat no és la policia", exposa el cap de llista d'IpS-CUP, Ferran Burch. El candidat creu que millorar la cohesió social no es pot aconseguir creant un estat policial, sinó treballant els aspectes cultural entre les diferents comunitats en espais municipals. "Quan tens una població empobrida i que no veu sortida, crees un caldo de cultiu que algun dia esclatarà si no s'hi fa res", ha afirmat Burch. Per a IpS-CUP la solució passa per "crea xarxa". "Hem de començar creant espais, perquè no en tenim, dinamitzar-los i establir un programa de treball comunitari", proposa.

El candidat del PPC, Sergio Santamaria, també aposta per augmentar el nombre de policies a Salt. "Que no s'interpreti com una espècie d'ocupació policial dels carrers, però entenem que no són suficients els recursos que s'hi destina i que cal incrementar la plantilla de la policia", opinat. A més, també aposta per establir més coordinació entre la Policia Local, els Mossos d'Esquadra i els cossos de seguretats estatal per estar atents a qualsevol sospita de radicalització. "S'està fent bé, però es pot fer molt millor", ha conclòs.