Eugènia Pascual (ICV): 'No pactarem per governar si no podem aplicar el nostre model'

L'alcaldable ecosocialista diu que cal superar la "política d'aparador" de CiU

ICV-EUiA ha apostat pel canvi i Eugènia Pascual és la nova alcaldable a Girona. Amb 40 anys i economista de formació, Pascual agafa les regnes del partit amb ganes d'introduir alguns canvis en la imatge i en la manera de fer de la formació. "Creiem en el que hem fet fins ara però també sabem que cal fer les coses d'una altra manera i calen cares noves", ha defensat. Pascual ha estat activa en associacions com la PAH i també ha promogut la Banca Ètica a Girona amb FIARE, a banda de ser membre d'Amnistia Internacional.

Pascual és conscient que, tot i que el partit aposta per la renovació, el passat encara pesa. ICV-EUiA va formar part dels dos tripartits el 2003 i el 2007 (conjuntament amb ERC i PSC) i reconeix que cal "filar més prim" si es planteja de nou l'opció d'entrar a governar la ciutat. "Quan estàs en un govern de coalició i ets el partit minoritari tens dos problemes: controlar i alhora fer la teva feina", ha manifestat.

Per això, la candidata considera que el partit no ha de voler "governar per governar" sinó que la prioritat ha de ser poder aplicar el seu programa. "Qualsevol acord ha de buscar poder millorar la ciutat a través del nostre model, ens devem a la gent que ens ha votat, hi tenim un compromís", remarca.

La líder ecosocialista es planteja com a repte mantenir els dos regidors o, fins i tot, recuperar el tercer que van perdre a les darreres eleccions. No obstant això, admet que la situació és complicada i que les enquestes canvien constantment. Pascual milita a la formació des de fa només dos anys i assegura que ha fet el pas endavant perquè té la vocació de cooperar pel bé dels ciutadans. "No veig la política com una manera de viure sinó de treballar i cooperar com si ho fes des d'una entitat o una ONG, com he fet fins ara", ha manifestat Pascual.

Superar la política "d'aparador" de CiU

L'alcaldable és crítica amb la política impulsada per CiU en els darrers quatre anys. Pascual apunta que l'equip de govern s'ha dedicat a impulsar "la cultura d'elit, el turisme i el comerç" i ha "oblidat" els barris. "S'ha fet política a cop de grans esdeveniments invertint en projectes visibles com la compra del fons d'art Santos Torroella però s'ha oblidat la Girona que surt del Barri Vell i de l'Onyar", ha sentenciat.

Per a Pascual, cal que la prioritat d'un govern municipal siguin les inversions "del dia a dia", aquelles que considera que donen qualitat a la vida quotidiana dels ciutadans. Per això, l'aposta dels ecosocialistes passa per millorar la mobilitat i la connexió entre els barris, dotar els equipaments del personal i els recursos suficients i esborrar les diferències entre els barris. "Cal una inversió per aconseguir una Girona més equilibrada i que no hi hagi tant un centre i una perifèria", ha defensat.

"No compartim el model de ciutat de l'equip de govern, ha fet política d'aparador i ha deixat degradar els barris", ha lamentat l'alcaldable. Per a ICV-EUiA, durant aquest mandat CiU ha pres "decisions aleatòries" i troben a faltar un projecte global de ciutat. Un exemple d'això és, segons Pascual, la decisió de canviar tots els contenidors de la ciutat sense tenir en compte que els d'envasos tenen una boca tan petita que no s'hi poden llençar garrafes de cinc litres.

La formació també critica que els diners que s'han aconseguit amb la venta de parcel·les a la zona dels Maristes -a tocar de les Hortes de Santa Eugènia-, es destinin a fer un carril bici "de luxe" que passarà per sota el viaducte del tren. "Seria més lògic invertir per teixir un cinturó verd que connectés tota la ciutat, especialment el sector est", ha proposat. 

Municipalitzar el servei d'aigües

A més, la candidata apunta que caldria fer "un gir a l'esquerra" en determinades polítiques. Per exemple, s'ha mostrat crítica amb la gestió de l'aigua a la ciutat, actualment en mans d'Agissa, una empresa mixta participada en el 20% pels ajuntament de Salt, Girona i Sarrià. ICV-EUiA ha estat una de les formacions que aquest mandat ha forçat la convocatòria d'una comissió perquè l'empresa rendeixi comptes de la seva activitat i aporti xifres.

Per a Pascual, caldria municipalitzar el servei perquè, segons apunta, deixar-lo en mans d'una societat mixta no garanteix millor preu ni servei als ciutadans. En aquesta línia, també ha assenyalat que caldria acabar amb "el monopoli" de les funeràries.

Fer política pensant en els ciutadans

Pascual admet que el govern de Carles Puigdemont ha fet passos endavant en participació amb projectes com el dels pressupostos participats per barris o deixant que les entitats puguin intervenir al ple i presentar mocions. Tanmateix, considera que encara hi ha camí per recórrer i que cal donar més eines als veïns perquè influeixin en el dia a dia del seu barri. "Encara queda molta feina, falta que el govern s'ho cregui de veritat", ha remarcat.

La formació aposta per una manera diferent de fer política i considera que els ciutadans cada vegada han d'estar més presents a l'hora de decidir el futur i els projectes de ciutat. "Cal canviar la mentalitat i deixar de pensar de dalt a baix i començar a fer-ho en horitzontal, Girona és dels ciutadans i les institucions només es dediquen a la gestió, no han de manar ni prendre totes les decisions", ha conclòs.