'Primer de Maig. Faltes tu, t'esperem'. Els sindicats gironins ja escalfen motors per a la manifestació del divendres i han penjat cartells cridant la ciutadania a sortir al carrer. Tant CCOO com la UGT admeten que hi ha una "certa atonia amb la mobilització social", però demanen als gironins que es manifestin per fer sentir la seva veu i impulsar canvis.
"No n'hi ha prou amb fiar-ho tot als cicles polítics d'aquest any, cal moure'ns com a treballadors per denunciar que l'atur continua desbocat", assegura el secretari general de CCOO. Aquest any, els sindicats gironins han escollit un lema "més contundent" que els anteriors perquè figuri a la capçalera de la marxa: "Precarietat és explotació".
Amb això, no només volen criticar totes les conseqüències que s'arrosseguen amb la crisi, sinó també fer palès que "la poca ocupació que es crea" a la demarcació és "temporal i a temps parcial", cosa que dispara la desprotecció dels treballadors. "No hi ha dret que els polítics assegurin que, com que es fan més contractes, l'economia remunta", diu la secretària general de la UGT.
Per això, Dolors Bassa reclama mirar quina és la realitat que hi ha darrere les xifres. "A les comarques gironines, vuit de cada deu contractes són temporals i el 60% dels indefinits són a temps parcial", critica. Bassa també assegura que "no es pot permetre que l'única economia emergent sigui la privatització dels serveis públics", i posa com a exemples la sanitat o l'educació.
Cinc reclamacions
Per a aquest Primer de Maig, els sindicats gironins posen cinc reclamacions sobre la taula. Que es garanteixi cobertura social per a tothom, que el salari mínim sigui "digne", que es deroguin la reforma laboral i la Llei de Mútues, que s'acabi amb les desigualtats de gènere i generacionals a les plantilles i que es prioritzi la negociació col·lectiva.
"Sabem que costa, però que la gent surti al carrer és l'única forma que tenim de defensar els nostres drets", diu Bassa. I hi afegeix, en referència al procés sobiranista: "Estem cansats de la involució democràtica a què ens ha abocat el govern del PP; però la gent ha de ser conscient que és hora de fer un canvi radical, i que el nou país s'ha de fer amb les reivindicacions del mateix Primer de Maig".
A Girona, la manifestació sortirà a les dotze del migdia de la plaça Independència. Recorrerà l'avinguda Jaume I fins a Pompeu Fabra i, des d'aquí, arribarà fins a la plaça del Vi passant per la plaça Catalunya. Al davant de l'Ajuntament, es llegirà el manifest. Als parlaments també hi prendran part treballadors de la demarcació que tenen conflictes laborals a les empreses on treballen (Girona + Neta, Movistar i Gas Gas).
La manifestació serà l'acte central del Primer de Maig a Girona. Precisament, aquest 2015 fa també 125 anys de l'inici de les mobilitzacions a la demarcació. Aleshores, fins a sis manifestacions van recórrer ciutats de les comarques gironines (Olot, Ripoll, Palamós, Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols i Figueres).
Abans de divendres, però, els sindicats i la Xarxa de Drets Socials han convocat un acte aquesta mateixa tarda al centre cívic 'Can Ninetes' de Santa Eugènia. S'hi denunciarà "l'ús que fan els governs de la fiscalia contra els ciutadans que defensen els seus drets". CCOO i la UGT recorden que, a hores d'ara, arreu de l'Estat hi ha fins a 300 sindicalistes imputats. A l'acte d'avui, es comptarà amb la participació de dos d'ells.