Vuit hores de lectura continuada de Josep Pla. Així és com el municipi de Palafrugell (Baix Empordà), celebra des de fa dotze anys la Diada de Sant Jordi. Durant tot el dia, unes 300 persones -escolars i veïns- desfilaran pel Teatre Municipal del poble i llegiran petits fragments de 'Cartes de lluny', inclòs a 'El Nord', volum V de l'Obra Completa que narra les experiències i cròniques de Pla mentre feia de periodista arreu d'Europa.
La lectura finalitzarà a les vuit, a càrrec de residents a Palafrugell procedents d'estats del nord d'Europa com Holanda o Bèlgica, països que figuren a 'Cartes de lluny'. "Josep Pla és un referent municipal i de país", ha subratllat l'alcalde, Juli Fernández. "Ara és el millor temps, estimat amic, d'anar pel món. Els enciams tenen un fil llunyà de frescor de neu; la carn a la brasa és sanguinolenta i blava; la dent, aguda, i el paladar esmolat i abundant".
Amb aquestes paraules s'ha donat el tret de sortida a la 12a lectura continuada de Josep Pla a Palafrugell per la poca del primer tinent d'alcalde del municipi, Albert Gómez. L'inici d'un acte cultural i enèrgic que s'allargarà fins a les vuit del vespre i que comptarà amb la participació d'unes 300 persones.
Enguany, el text escollit ha estat 'Cartes de lluny' inclòs a 'El Nord', volum V de l'Obra Completa d'aquest reconegut escriptor i que va ser publicat l'any 1967. L'obra està elaborat a partir de les cròniques dels viatges que Pla va fer per tot Europa durant la seva època de corresponsal per a 'La Publicitat'. Enmig d'un escenari simple i contundent, els participants han anat passant un darrere l'altre per llegir petits fragment de l'obra.
Després de Gómez, els alumnes de l'Escola Carrilet de Palafrugell han estat els primers en fer ressonar les paraules de Josep Pla pel Teatre Municipal de la vila. En principi, està previst que unes 300 persones participin en aquesta activitat durant les properes vuit hores. L'acte finalitzarà a les vuit del vespre a càrrec de diversos residents a Palafrugell, originari de països del nord d'Europa, com Holanda o Bèlgica - països que són mencionats a 'Cartes de lluny'- que posaran el punt i final a l'acte.
"Pla és un referent municipal i de país"
L'alcalde de Palafrugell, el socialista Juli Fernández, ha subratlla que es tractava d'una activitat "molt important" i consolidada ja que Pla va ser i continua essent un "referent municipal i de país". "Totes aquestes activitats permeten expressar la nostra llengua i reivindicar la nostra identitat com a poble", ha defensat tot assenyalant que el municipi s'ha omplert d'activitats diverses com sardanes o el lliurament de premis del 30è Premi Escolar Mestre Sagrera per commemorar Sant Jordi.
"Cal reivindicar la nostra llengua, fins que el govern del PP no entengui la cultura i la identitat de nació catalana, no entendran Catalunya", ha subratllat tot criticant el posicionament del govern espanyol, el poc respecte i defensa de la llengua catalana. "Avui més que mai cal reivindicar la cultura i la llengua, actes com aquests són els que s'han de fer", ha insistit.
Una idea que també s'ha defensat en la lectura del manifest Sant Jordi Palafrugell que, com cada any, ha obert l'acte. Enguany, el regidor de Cultura de Palafrugell, Xavier Rocas, ha estat l'encarregat de posar veu a les paraules. Un text reivindicatiu gairebé similar al de l'any passat proposat des de la Comissió de direccions del Consell Escolar Municipal sobre la defensa del català.
El manifest arrenca fent referència al text 'Una nació sense estat, un poble sense llengua' que l'any 1979 va aparèixer publicat a la revista 'Els Marges' on set professors universitaris catalans denunciaven l'amenaça que patia la llengua catalana. Una situació que, més de 30 anys després, continua "vigent", s'assenyala en el document. "Tot i haver passat més de 30 anys i que en alguns moments semblàvem avançar cap a la normalització, en els darrers temps la reculada ha estat considerable. Amb l'aprovació de la LOMQE, la llei Wert, els atacs frontals al nostre sistema de convivència lingüística social i educativa són indissimulats i certers, i atempten directament contra eixos fonamentals de la nostra cohesió convivencial: l'idioma", ha llegit Rocas.
En aquest sentit, en el manifest es critica la recentralització i reculada educativa que s'ha viscut en els darrers anys i el menysteniment lingüístic a les Illes Balears o a Aragó i, per això, reclamen al Govern i a les forces polítiques catalanes i espanyoles en contra d'aquests "atacs" que siguin "ferms" i que treballin per mantenir la llengua viva. "Voldríem que també des de la resta de l'Estat se'ns oferís la solidaritat que no trobem enlloc", ha subratllat el regidor.
Per últim, el manifest finalitza remarcant que els ciutadans catalans no "han de recular de cap de les maneres ni permetre cap passa enrere" perquè depèn dels propis ciutadans catalans "la pervivència de la llengua catalana i, amb ella, la cohesió social". La lectura, que compta amb el suport de la Fundació Josep Pla, es realitza des del 2004 i ha comptat amb participants reconegut com l'expresident Jordi Pujol, Pasqual Maragall, Montserrat Carulla, Sant Santamaria o Ramion, entre d'altres.