Matí de sol i tarda de pluges en aquest Sant Jordi a Girona

Els llibreters auguren una apujada de les vendes

La Diada de Sant Jordi d'enguany té tots els ingredients per ser un èxit assegurat. El sol ha brillat des de primera hora del matí i això ha animat molts gironins a peregrinar fins a la Rambla de la Llibertat, punt de trobada per als qui busquen llibres o roses. A més, després d'anys de caiguda de vendes -no tant pel nombre de clients sinó perquè es gasten menys diners-, el gremi confia en una remuntada. Tanmateix, a primera hora de la tarda el temps ha sofert un canvi i ha començat a ploure amb intensitat moderada damunt la capital.

Pere Geli és el responsable de la cèntrica Llibreria Geli i reconeix que la diada està anant molt bé. "La veritat que portàvem anys que la cosa anava malament però sembla que remuntem i no continuem en caiguda lliure", ha manifestat. Malgrat tot, admet que el nombre de clients es manté més o menys estable però que la caixa que fan és menor perquè la despesa per persona ha baixat. "Abans la gent estava disposada a gastar-se 40 euros en llibres i ara potser no passa dels 15", ha exemplificat. També remarca que els lectors ja fa dies que s'espavilen per comprar llibres i que l'activitat tota la setmana ha estat alta a la llibreria. 

Aquest optimisme també el comparteix el llibreter Guillem Terribas (Llibreria 22), que apunta que aquest Sant Jordi pot significar un punt d'inflexió en les vendes dels darrers anys. Terribas assegura, però, que tot i la crisi, la diada és un dia assegurat per al gremi ja que sempre es ven molt bé. El que sí ha notat és un canvi en l'actitud dels lectors: "Abans la gent anava més perduda i ara va molt directa al llibre que vol i això ens ha tret una mica de responsabilitat als llibreters a l'hora d'aconsellar". 

Els catalans, els autors més demanats

Els gironins continuen apostant per la literatura catalana, especialment la novel·la. Aquest Sant Jordi alguns dels autors més demanats són Xavier Bosch, premi Ramon Llull 2015 amb 'Algú com tu' i també la figuerenca Sílvia Soler, amb 'Un any i mig'. 
Entre la resta d'autors gironins, destaca l'última novel·la d'un dels escriptors més mediàtics, Martí Gironell, ('Strappo'), les memòries d'infantesa de Josep Maria Fonalleras ('La sala d'estar és un camp de futbol') i també el darrer llibre de Pep Prieto, 'Els llunàtics'. 

Un dia per triar i remenar llibres

Entre els gironins que omplen la Rambla hi ha lectors acèrrims però també n'hi ha dels que només compren un llibre per Sant Jordi. Sigui com sigui, tots es mouen per l'ànim de viure la diada i compartir la tradició de regalar el llibre i la rosa. En Daniel Castillo reconeix que a casa llegeixen tot l'any però que és "un clàssic" anar a la Rambla a comprar un llibre per Sant Jordi. Ell s'ha decidit per la darrera novel·la d'Haruki Murakami, de qui ja ha llegit altres obres. 
La Teresa Font, en canvi, es decanta per llibres de salut perquè forma part del seu ofici. "És un dia molt maco, especialment per a les parelles", ha destacat. Qui també és lector habitual és en Marc Garcia, que reconeix però que per Sant Jordi li agrada molt remenar llibres perquè li entren més ganes de llegir que mai. 

Un dia per gaudir del tracte amb el lector

Com ja és tradició, els autors gironins aprofiten la diada de Sant Jordi per anar a alguna de les parades de la Rambla i signar els llibres als lectors. Tots coincideixen que aquest moment és gratificant perquè és quan reben la seva impressió de primera mà. "Signar llibres no em fa fred ni calor, el que m'agrada més és el contacte amb el lector", reconeix Jaume Fàbrega, que ha escrit un llibre sobre la cuina del 1714 i també acaba de publicar un receptari sobre la cuina de les àvies. 

Aquest matí també ha signat llibres Xavier Sala, que destaca l'àmplia oferta de literatura catalana que hi ha als estands de les llibreries, fet que el reconforta. "És un esforç publicar en català però en dies com avui reculls els fruits", ha manifestat. Per a l'escriptor -que ha publicat 'Esborraràs les teves petjades'-, la producció catalana té un "altíssim nivell", tot i que lamenta que el nivell de lectura dels catalans es troba per sota de la mitjana europea. "Jornades com aquesta demostren que la gent té ganes de llegir i t'adones que aposten per la literatura de proximitat", ha defensat. 

Un record per a Miquel Pairolí

La Universitat de Girona, l'Ajuntament de Girona i la Casa de Cultura han volgut homenatjar aquest Sant Jordi l'escriptor i periodista Miquel Pairolí (Quart, 1955-2011). L'autor compliria 60 anys aquest 2015, quan en fa 25 que va publicar el seu primer dietari, 'Paisatge amb flames'. Amb motiu d'aquesta doble efemèride, s'ha fet una lectura pública d'homenatge a la plaça del Vi durant tot el matí. 
Els ciutadans que ho han volgut han pogut rellegir la seva obra i, bàsicament, s'ha centrat en fragments dels seus tres dietaris -'Paisatge amb flames' (1990), 'L'enigma' (1999) i 'Octubre' (2010),- que formen un conjunt formal i temàtic que es considera el punt culminant de l'obra de l'escriptor i periodista. 

Espai per a la poesia

Òmnium Cultural també ha fet una acció per promoure la lectura de poesia. Al pont de les Peixateries Velles (o pont d'Eiffel) han penjat diferents fragments de poemes amb l'objectiu que els ciutadans no només s'aturin a llegir-los sinó que també puguin endur-se'n aquells que els agraden més i, per contra, també donen l'opció de penjar els seus poemes favorits. La instal·lació s'ha batejat amb el nom 'Estenem poesia' i molts encuriosits s'han aturat a donar-hi un cop d'ull.