El 'Girona, Temps de Flors' amplia horaris fins a les deu de la nit

La mostra s'obre a l'Onyar, incorpora l'antic cinema Modern a l'itinerari i estreny lligams amb el festival belga de Gant

La 60a edició del 'Girona, Temps de Flors' amplia horaris fins a les deu de la nit i potencia els muntatges naturals, sobretot en aquells espais emblemàtics com els soterranis de la Catedral.

La mostra, que se celebrarà del 9 al 17 de maig, s'obre al riu Onyar i incorpora l'antic cinema Modern a l'itinerari.

164 muntatges repartits en 134 espais de la ciutat, audioguies que es podran descarregar al mòbil, la participació del festival belga 'Floraliën' de Gant (amb un muntatge al claustre de Sant Daniel) o un 'souvenir' per a l'ocasió (batejat amb el nom de 'La flor dels sentits') són xifres i altres novetats d'un festival que atrau més de 200.000 visitants a Girona cada any i la projecta a l'exterior.

Inversió i treball

400.000 euros de pressupost, 1.000 voluntaris i 164 muntatges florals repartits en 134 espais de la ciutat (com monuments, patis i carrers). Aquestes són les grans xifres que mourà el 'Girona, Temps de Flors' aquest 2015. Un any, el de la 60a edició, en què el certamen s'obrirà a nous espais, en recuperarà d'anteriors i també ampliarà l'horari fins a les deu de la nit.

Catorze anys després que tanqués les portes, els visitants podran tornar a entrar a l'antic cinema Modern. Durant els dies de la mostra, del 9 al 17 de maig, hi haurà un muntatge floral situat al pati.

Aquest any, a més, i coincidint amb el mil·lenari, el claustre del monestir de Sant Daniel es tornarà a incorporar a l'itinerari. I ho farà amb una proposta especial, vinguda de Bèlgica. Amb l'objectiu d'estrènyer llaços, el 'Girona, Temps de Flors' ha convidat una representació del festival 'Floraliën', que se celebra cada any a la ciutat de Gant.

Entre les novetats, també destaca una altra proposta per contemplar al capvespre. Seran els muntatges que se situaran damunt les aigües de l'Onyar, i que s'il·luminaran amb la caiguda de la nit. D'aquesta manera, el tram de riu comprès entre el pont de Pedra i el de Sant Feliu, on s'hi reflexen les característiques cases, s'incorpora com un nou espai dins l'itinerari de la mostra.

Més protagonisme de la flor

El 'Girona, Temps de Flors' d'aquest any també potenciarà els muntatges naturals. La flor hi guanyarà protagonisme, sobretot en aquells espais emblemàtics (com ara les escales o els soterranis de la Catedral). "Tota la ciutat respirarà flors", assegura l'alcalde, Carles Puigdemont.

"El debat sobre la creació artística, els muntatges i el tipus de materials que es facin servir és lliure", ha dit l'alcalde, en referència a la percepció expressada pels visitants alguns anys, dient que havia disminuït la presència de flors. "Però el que volem és que la mostra mantingui les seves arrels i, per tant, reivindiqui la flor natural", hi ha afegit.

A més, per primer cop, l'Ajuntament de Girona oferirà una novetat tecnològica als 200.000 visitants que, any rere any, atrau el certamen. Seran audioguies que donaran informació sobre els deu espais més emblemàtics de la mostra (com ara els Banys Àrabs, la basílica de Sant Feliu, la Catedral o els jardins dels Alemanys). Les audioguies es podran descarregar al telèfon mòbil i estaran disponibles en català, castellà, anglès i francès.

Un 'souvenir' per a l'ocasió

Per celebrar els seixanta anys del 'Girona, Temps de Flors', l'Ajuntament ha encarregat un 'souvenir' per a l'ocasió: 'La flor dels sentits'. Obra de l'artista Andreu Carulla, representa la síntesi dels cinc sentits. La peça recull el tacte d'una margarida, el dringar d'una campana, l'anamorfisme de les cases de l'Onyar, el perfum d'una bola de fusta i el gust d'un bombó elaborat per Jordi Roca, el petit dels tres germans.

"La voluntat és que aquesta iniciativa tingui continuïtat en anys posteriors; aquest 2015, hem volgut potenciar el sentit del gust, i d'aquí ha nascut la idea del bombó", explica la regidora de Turisme i Comerç, Coralí Cunyat. 'La flor dels sentits' tindrà edició limitada i, qui se la vulgui endur de record, la podrà comprar a un preu que voltarà els 30 euros.

Un altre dels 'regals' d'aquesta edició serà l'estrena de la sardana 'Girona, Temps de Flors'. Composada per Eduard Font amb lletra de Mercè Font, qui l'interpretarà serà la Cobla Montgrins el dijous 14 de maig, en el marc d'un concert a La Mercè.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha destacat que la mostra floral posa Girona al mapa internacional. Puigdemont també ha recordat que, segons recull un estudi de la UdG, dels 200.000 visitants que atrau el 'Temps de Flors', sis de cada deu ja havien vingut en anys anteriors. I d'aquells qui ho fan per primer cop, més del 98% mostren predisposició per tornar a visitar el certamen.

Aquest 2015, el 'Girona, Temps de Flors' reduirà tant muntatges com espais (l'any passat, n'hi va haver 185 i 145, respectivament). La regidora de Turisme ha explicat que aquells escenaris més característics es mantenen i "s'hi potencia la flor natural". Sí que s'han eliminat alguns patis o racons que quedaven més allunyats, però tot plegat, ha precisat l'alcalde, per contribuir a millorar "la fluïdesa" al llarg del recorregut.