La policia local de Girona fa signar una notificació als pares d'adolescents que fan campana

Si l'absentisme es torna reiterat podrien incorrer en delictes penals

Fins ara, si els agents de la policia local detectaven un menor fora de classe en horari lectiu es limitaven a portar-lo al centre. Ara, però, fan també als pares signar una notificació policial on reconeixen tenir constància que el seu fill estava fora de classe i, a més, se'ls informa de les obligacions que tenen com a pares i que recull el Codi Penal, la Llei d'Educació i la Llei del Menor.

D'aquesta manera, segons ha justificat la sotsinspectora del cos, Irene Alcaide, consciencien més els pares i els recorden que 'no poden deixar passar per alt' que el seu fill no vagi a escola. El curs passat, la policia va actuar en 22 casos d'absentisme, unes xifres que la policia assegura que aquest curs ja s'han superat.

Aquesta és una de les accions que els agents fan entorn les escoles i l'educació i que completa altres iniciatives per millorar la convivència a les escoles. Per exemple, la mediació de la policia en casos de violència juvenil ha fet reduir de 16 a només una les baralles a les portes dels centres escolar en un any, tot i que sempre han estat baralles que no s'han dut a terme perquè s'han abortat a temps. Segons ha indicat Alcaide, els agents s'adrecen a les escoles d'explicar-los que no només els poden avisar si hi ha incidents a les portes dels centres sinó també quan s'adonen que una baralla s'està preparant.

Un 3% menys de delictes

Aquest dimecres la policia local de Girona ha presentat la memòria d'activitats del passat 2009. Les xifres més destacades recullen que el nombre d'atestats per delictes i faltes a la ciutat ha estat de 7.414, un 3% més que l'any anterior. L'any es va tancar amb 368 detinguts, un 25% menys que al 2008 quan es van detenir 122 persones més. Pel que fa als ciutadans denunciats, la policia va actuar en 856 casos, un 7,8% més que al 2008.

El cap de la policia local, Josep Palouzié, ha destacat que malgrat han augmentat la pressió dels controls de velocitat i d'alcoholèmia les dades no reflecteixen augments significatius. Segons les dades de la memòria, els agents van fer 149 proves més d'alcoholèmia que durant el 2008 i només es van registrar vuit casos de positius més. El mateix succeeix amb els controls de velocitat ja que es van controlar 6.689 vehicles més i només va augmentar el nombre de denunciats en 127 casos.

Pel que fa als accidents amb ferits, al 2008 se'n van registrar 449 mentre que ara han baixat fins als 423 i s'ha passat de tres persones mortes en accident a Girona a només una durant el 2009. La policia ha posat en total 69.809 multes per infraccions de circulació.

Es dobla l'activitat a l'Oficina d'atenció a la víctima

La possibilitat de doblar el personal de l'oficina d'atenció a la víctima ha permès actuar més d'ofici als agents i intervenir en possibles casos de violència de gènere que encara no s'han donat. De fet, l'activitat a l'oficina s'ha doblat passant de les 2.600 atencions a 4.200 el 2009. Durant el 2009 s'han detingut 54 persones per violència de gènere, dos més que l'any passat. Pel que fa a la coordinació i acompanyament de víctimes s'ha augmentat del 32 als 97 casos. Pel que fa als expedients nous oberts per possibles casos de violència de gènere ha passat de 79 a 156 en un any.