Els treballadors de Gas Gas ratifiquen el preacord per aplicar un ERO temporal

El 84% dels assistents a l'assemblea han recolzat la proposta

Després que ahir direcció i comitè de l'empresa Gas Gas de Salt (Gironès) arribessin a un preacord per aplicar l'ERO temporal, aquest matí l'assemblea de treballadors ha votat la proposta. Dels 93 empleats que té Gas Gas, 77 han assistit a la reunió, que s'ha fet a la mateixa factoria de Salt. La proposta ha rebut el 84% dels vots a favor. El 16% restant s'ha repartit a parts iguals entre vots en contra i abstencions.

A partir d'ara, doncs, la direcció ja pot aplicar l'expedient a partir d'aquest divendres. L'ERO temporal afectarà el 100% de la plantilla. Cada treballador cobrarà de l'atur durant un màxim de dos mesos. El president del comitè d'empresa, Pere Brangolí, ha explicat que el resultat de l'assemblea ja s'ha traslladat a la direcció israeliana, i que setmanalment hi haurà reunions entre les parts per analitzar-ne l'aplicació.

L'ERO temporal afectarà sobretot la part de producció. És a dir, que s'estendrà al 100% de la jornada dels treballadors que formen part de la cadena de muntatge. En altres departaments (com ara comercial o oficines) aquest percentatge horari pot ser més reduït.

En paral·lel, la decisió de tirar endavant l'expedient suposa deixar en suspens els 26 acomiadaments i la rebaixa salarial prevista. Tot plegat, en espera de veure com evoluciona el preconcurs de creditors en què es troba immersa Gas Gas.

El fabricant de motos gironí té de termini fins al 16 de maig per intentar lligar un acord que li permeti refinançar un deute que puja a 20 milions d'euros (MEUR). En cas que no se'n surti, la Llei Concursal l'obliga a presentar formalment concurs de creditors -l'antiga suspensió de pagaments- al Jutjat Mercantil.

Mentrestant, l'empresa ja fa quatre mesos que va aturar la producció. No només la de motos de trial i enduro, sinó també la de peces de recanvi. Això fa que a dia d'avui el magatzem estigui pràcticament buit i, com assegura el comitè, no hi hagi diners per pagar nòmines. De fet, l'empresa encara deu el salari del març a més de la meitat de la plantilla.

Aquest dijous, els treballadors de Gas Gas portaran les seves reivindicacions a Barcelona. A primera hora del matí tenen una reunió amb representants del Departament d'Empresa i Ocupació. I més tard, al migdia, es trobaran al Parlament amb diputats dels diferents grups per exposar-los la situació que viu l'empresa i demanar-los que intercedeixin per trobar una solució. La plantilla assegura que, directa o indirectament, l'economia de fins a 400 famílies depèn de Gas Gas.

Entre els anys 2004 i 2005

L'empresa gironina, amb seu a Salt (Gironès) va contreure gran part dels 20 MEUR del deute que arrossega entre els anys 2004-2005. La quantitat que deu als bancs fa referència tant a instal·lacions (la fàbrica) com a producció (és a dir, models de motos de trial i muntanya).

Gas Gas, número 1 en motos de trial i tercer en enduro, va fabricar l'any 2014 unes 8.000 unitats. El 90% de la seva producció s'exporta a més d'una cinquantena de països d'arreu del globus (entre d'altres, França, Alemanya, el Brasil i els Estats Units).