Natalie Cole inaugura amb glamur el Festival de la Porta Ferrada

El concert d'ahir a la nit va ser l'únic que oferirà a Catalunya

Després de molts anys de no visitar Catalunya, Cole hi aterra en el marc d'una gira mundial que ja l'ha dut al Japó, Austràlia, els Estats Units o França, i que encara l'ha de portar a Itàlia, Croàcia, Suïssa o Turquia. Aquest juliol ja havia trepitjat l'estat espanyol, amb un concert a València, i encara li queda una actuació a Madrid el 19 de juliol. Al Festival de la Porta Ferrada han acompanyat aquesta nit la cantant Gail Deadrick, director musical i als teclats; Josh Nelson, al piano; Edwin Livingston, al baix; Robert Miller, Jr, a les percussions; Alex Alessandroni, als teclats, i Brady Cohan, a la guitarra.

I després del concert encara queden molts talents per passar per Sant Feliu de Guíxols. Tot i la retallada d'aquest any, amb un pressupost de 400.000 euros menys, el Porta Ferrada manté un llistó ben alt, i compta amb una vintena d'artistes estatals i internacionals de reconegut prestigi com Patti Smith, Estrella Morente, Pat Metheny, Chicho Valdés, Mariza, Joaquín Sabina o Kris Kristofferson. El festival més antic de Catalunya tancarà l'edició el 19 d'agost, amb 'La Nit de Sant Joan' de Dagoll Dagom.

Entronitzada reina del soul

Des que va publicar el seu primer àlbum el 1975, Cole ha dut una trajectòria de domini i fluïdesa en el jazz, el pop, el soul i el rhythm and blues, avalada per nombrosos premis Grammy i la venda de milions de discos. Una de les peces claus de la seva discografia és la ben reconeguda amb els Grammy 'Unforgettable... with love' (1991), on adaptava una vintena de clàssics del seu pare. De fet, usant una gravació original de Pat King Cole incloïa en aquest àlbum un duet virtual amb ell on cantaven 'Unforgettable'. Amb aquest treball, amb milions de còpies venudes arreu del món, l'artista canviava el rhythm and blues i el pop pel jazz i sons més propers al rock.

Altres discos de Cole són 'Love Songs' (2001); 'Snowfall on the Sahara' (1999); 'Stardust' (1996); 'Take a look' (1993), o 'Everlasting' (1987). L'últim àlbum, 'Still unforgettable' (2008), premiat amb un Grammy, recull un nou duet virtual amb el seu pare on interpreten 'Walkin' my baby back home'. D'altra banda, la seva potència als escenaris ha fet que sovint fos comparada amb Aretha Franklin, i fins i tot alguns crítics l'han qualificada com la nova reina del soul.

Lluita contra les drogues i la malaltia

Nascuda a Los Angeles el 1950, la seva vida musical es va iniciar ben aviat, amb una intervenció ja amb 6 anys en un disc nadalenc del seu pare. La seva infantesa va transcórrer en un ambient selecte, envoltada d'una família que ella mateixa anomenava els 'Kennedy negres', i en contacte amb grans cantants de jazz, soul i blues.

Als anys 80 va superar la seva addició a l'heroïna i la cocaïna, en una batalla recollida a l'autobiografia 'Angel on my shoulder', i també ha hagut de lluitar contra la malaltia, amb una infecció per hepatitis C derivada molt probablement del consum de drogues.

En una carrera secundària com a actriu, Cole també ha trepitjat els platons, amb aparicions a 'Anatomía de Grey' o a la història sobre la seva pròpia vida 'Livin' for Love: the Natalie Cole Story', on s'interpretava ella mateixa.