Dos detinguts a Girona i Vidreres per distribuir imatges de contingut pedòfil a Internet

La Guàrdia Civil també ha denunciat una dotzena persones i ha intervingut més de 20.000 arxius

La Guàrdia Civil ha detingut 17 persones, tres d'elles catalanes, i n'ha denunciat dotze més per intercanviar i distribuir imatges i vídeos de contingut pedòfil a través d'Internet. En l'operació, batejada Canterbury i que s'ha desenvolupat en 15 províncies d'arreu de l'Estat, s'han intervingut més de 20.000 arxius emmagatzemats en diferents suports informàtics, arribant a ocupar més de 20 Terabytes.

Segons un comunicat de la Guàrdia Civil, els arrestats catalans tenen entre 44 i 78 anys i van ser detinguts a Tarragona, Mataró, Barcelona i de Corbera de Llobregat. Entre els que han estat denunciats també hi ha tres persones de Catalunya, tenen entre 34 i 44 anys i són de Girona, Vidreres i Barcelona.

Les indagacions van començar el juny del 2014, quan un ciutadà de la Comunitat Foral de Navarra va denunciar a la Guàrdia Civil que havia trobat un vídeo amb contingut pedòfil.

Fruit d'aquestes investigacions, els agents van poder comprovar que els implicats en aquesta organització estaven intercanviant a través de xarxes P2P (Peer to Peer), vídeos i imatges de contingut pedòfil.

Així mateix, es va poder constatar que els membres de l'organització adoptaven mesures de seguretat mitjançant l'encriptació d'arxius, protecció amb contrasenya d'aquests, emmagatzematges en núvols virtuals o activació de fitxers ocults per intentar dificultar la tasca d'investigació en cas de ser descoberts pels agents.

Continuant amb les investigacions, la Guàrdia Civil va establir un dispositiu de seguiment i control sobre aquest grup de persones.

Aquesta tasca la va facilitar, en gran mesura, la càtedra 'Amaranto' de la Universitat d'Alcalá, d'Alcalá d'Henares (Madrid), que ha desenvolupat per a la Guàrdia Civil un cercador en xarxes P2P, anomenat Quixot. L'eina ha permès la localització dels usuaris d'aquestes xarxes que intercanviaven imatges i vídeos de contingut pedòfil.

L'operació s'ha dut a terme gràcies a la Unitat Orgànica de Policia Judicial de Navarra, que ha comptat amb la participació de més de 100 agents d'altres unitats de la Guàrdia Civil.

Les diligències han anat a càrrec del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Tudela (Navarra).

Als disset detinguts se'ls acusa d'un delicte de corrupció de menors.