La UdG estreny vincles amb Colòmbia per fomentar l'intercanvi d'estudiants i investigadors

S'ha signat un conveni de col·laboració amb l'Agència d'Educació Superior de Medellín

El rector de la Universitat de Girona (UdG), Sergi Bonet, i el director general de l'Agència d'Educació Superior de Medellín (SAPIENCIA), Sergio Roldán, han signat un conveni de col·laboració que estreny vincles entre la universitat gironina i aquesta institució colombiana. Aquesta relació es concreta amb el desenvolupament de programes de doble titulació de màster entre la UdG i les Universitats de Medellín, programes de mobilitat d'investigadors amb estades de fins a un any, la participació de la UdG en el futur Observatori Iberoamericà d'Educació Superior com a universitat espanyola de referència o difondre l'oferta dels programes de màster de la UdG a Medellín, entre d'altres.

Aquesta cooperació s'emmarca en la política d'internacionalització a Iberoamèrica impulsada des de fa uns mesos per la UdG. Enguany, l'acord s'ha tancat amb SAPIENCIA, l'entitat administrativa de finançament del desenvolupament universitari i de la recerca de la ciutat de Medellín, adscrita a la regidoria d'Educació de l'alcaldia d'aquesta ciutat colombiana.

El conveni entre les dues entitats consisteix en facilitar la mobilitat d'estudiants i investigadors dels dos centres. Concretament, es preveu desenvolupar conjuntament programes de doble titulació de màster entre la UdG i les Universitats de Medellín, programes de mobilitat d'investigadors amb estades de fins a un any, la participació de la UdG en el futur Observatori Iberoamericà d'Educació Superior com a universitat espanyola de referència i difondre l'oferta dels programes de màster de la UdG a Medellín.

A més, el conveni també preveu la participació de la universitat gironina a Exposapiencia, l'esdeveniment de divulgació acadèmica i orientació universitària més important d'aquesta ciutat colombiana, organitzat anualment per SAPIENCIA, i que tindrà lloc el setembre de 2015.

El rector de la UdG, Sergi Bonet, s'ha mostrat molt satisfet per l'acord i ha agraït la bona acollida de les propostes de la UdG per part de SAPIENCIA. "És una primera aliança, de gran força, amb iberoamericà", ha valorat.

D'alta banda, el director general de SAPIENCIA, Sergio Roldán, ha remarcat la importància de la cooperació interinstitucional per al foment de la innovació i el coneixement a través de l'educació superior, atès que "és un dels factors que incideix en la generació d'oportunitats i capacitats dels ciutadans".

Per la seva banda, el secretari general de la UdG i vicerector de Relacions Iberoamericanes, Jordi Ferrer, ha detallat les dobles de titulacions de màster que es duran a terme en el marc d'aquest conveni. En primer lloc, per al curs 2015-2016, la de Mecànica de Materials i Estructures a la Universidad Pontifícia Bolivariana, i més endavant, amb altres centres universitaris colombians, les de Tecnologia Informàtica per a la Salut, Innovació Empresarial i Gestió Tecnològica, Enginyeria Informàtica, Canvi Ambiental i Climàtic, i Dret de Danys.

Altres acords amb universitats llatinoamericanes

Darrerament, la UdG ha tancat dos acords més amb universitats llatinoamericanes, en el marc de la política d'internacionalització de la institució. Concretament, es tracta d'un conveni amb la universitat peruana de San Martín de Porres, amb què es posa en marxa un programa de doble titulació de màster en Turisme Cultural. 

L'altre acord s'ha tancat amb el Ministeri d'Educació d'Equador, a través de la Secretaria d'Educació Superior, Ciència, Tecnologia i Innovació (SENESCYT), pel qual 20 estudiants d'aquest país rebran ajuts per especialitzar-se a la UdG cursant estudis de postgrau (màsters i doctorats).