Girona reviu la solemnitat de la Setmana Santa amb la processó del Sant Enterrament

Milers de persones s'han aplegat al centre de la ciutat

Les campanes han repicat puntualment les nou del vespre i, tot seguit, els 120 Manaies de Girona, els soldats de la milícia romana, han baixat les escales de la Catedral de Girona amb el seu repic de llances contra el terra i el seu pas compassat. D'aquesta manera, s'ha donat un any més el tret d'inici de la processó del Sant Enterrament que cada Divendres Sant reuneix milers de ciutadans - devots o només curiosos- als carrers de la ciutat de Girona, per contemplar un dels actes més importants, representatius i solemnes de la Setmana Santa gironina.

Tot seguit ha estat el torn de la Creu d'improperis i les diverses confraries que, successivament han anat sortint del reconegut temple gironí en silenci. Un total de 1.200 participants de diverses confraries han anat representant la història bíblica de Crist pels carrers de Girona amb els diversos passos com l'Últim Sopar, la Caiguda, la trobada de Jesús amb la verge Maria o el Sant Sepulcre.

Com és habitual, la confraria de Jesús Crucificat i els Nens -amb una nodrida representació d'infants- ha iniciat la processó seguida de la confraria de Sant Honorat, Sant Isidre Llaurador i Sant Galderic, les vestes dels Manaies, la confraria del Silenci, la de la Santa Faç o la de la Puríssima Sang, entre d'altres. Totes elles han estat presentades pel bisbe de Girona, Francesc Pardo, que anava anunciant el seu nom mentre baixaven per les escales de la Catedral. Posteriorment el bisbe ha portat la creu Processional d'argent del segle XIV, que forma part del tresor del temple gironí. S'ha de tenir en compte que almenys tres de les confraries que han desfilat per la processó tenen el seu origen als segles XVI i XVII, una mostra evident de la història i tradició que amaga la processó.

A grans trets, la processó ha arrencat amb el descens de les escales de la Catedral, ha passat pel pas estret de Sobreportes, per la pujada de Sant Feliu fins enllaçar amb el carrer Ballesteries. Tot seguit ha continuat per la Cort Reial, Ciutadans, la plaça del Vi, carrer Albereda, la plaça Catalunya, Gran Via de Jaume I, avinguda de Sant Francesc, carrer Nou, ha creuat el riu Onyar pel pont de Pedra i ha retornat a la Catedral passant per la Rambla de la Llibertat.

Enguany, la processó ha tingut dos novetats. D'una banda s'ha començat una hora abans del que era habitual, a les nou del vespre. Un canvi que, tal i com va explicar el secretari de la Junta de Confraries de Setmana Santa, Joan Pujol, és una prova que s'ha volgut realitzar arran de les peticions tant de membres dels passos de la processó com del públic. També es va voler provar pensant en els nens que participen o ho segueixen ja que la processó acostuma a acabar passades les dotze.

Un canvi que és possible que mantinguin vist el gran nombre de ciutadans que s'han aplegat als carrers de la ciutat durant tot el recorregut de la marxa. Milers de persones han seguit, en absolut silenci, la processó pel centre de la capital gironina. A part de canvi d'horari, també hi hagut una altra novetat. La banda de música La Lira de Vilafamés ha tocat una partida per posar el punt i final a l'acte.

Un homenatge al manaia més antic

D'altra banda, els Manaies de Girona han escollit Josep Oller Mató com el pendonista d'aquest 2015. La confraria ha volgut reconèixer i homenatjar així l'últim manaia que continua viu dels 26 que van sortir per primera vegada. Per la seva avançada edat - Oller té 95 anys- el penó s'ha portat a Casa Carles on es trobava l'antic membre de la congregació juntament amb el bisbe de Girona i tots els pendonistes que han tingut aquest honor durant els darrers 75 anys, o pels seus familiars.

D'aquesta manera, els Manaies de Girona han portat a terme un dels plats forts de les celebracions que havien programat per commemorar els seus 75 anys d'història. Unes celebracions que van arrencar l'abril passat amb la processó del 2014 i que s'ha allargat fins aquest mes d'abril amb més d'una vintena d'actes com la desfilada d'uns 800 manaies vinguts de totes les comarques gironines i de sis pobles de Catalunya que es va fer el diumenge passat. La processó d'aquest divendres Sant s'emmarca dins d'una Setmana Santa plena de música. Des del passat 28 de març la ciutat ha acollit diversos concerts com 'La Passió' segons Sant Mateu de Bach, concerts de música antiga i sacra, entre una vintena d'activitats.