Condemnats a 9 anys de presó dos acusats d'intentar assassinar a trets un home a Aiguaviva

La sentència imposa una pena de 4 anys i mig al tercer processat

L'Audiència de Girona ha condemnat a 9 anys de presó Miguel Radhamés Martínez i Eladio Antonio Núñez per intentar assassinar a trets un home en un camí de terra d'Aiguaviva (Gironès) el 28 de setembre del 2012. Al tercer processat, Javier Algenis Vilorio, la sentència li imposa una pena de 4 anys i 6 mesos perquè conclou que va actuar com a còmplice. La sentència considera provat que els tres homes es van posar d'acord per acabar amb la vida de la víctima i, per això, el van portar en cotxe a un lloc apartat. Un cop allà, un d'ells va dir "feu el que hem vingut a fer" i li van disparar quatre vegades. La víctima va poder fugir i sobreviure. Els condemnats l'hauran d'indemnitzar amb 46.877,37 euros.

La sentència considera provat que el dia 28 de setembre del 2012, els tres processats i la víctima van quedar per anar plegats a una festa a Vilablareix. Es van trobar, en dos cotxes diferents, a una benzinera de Salt i, des d'allà, van anar plegats cap al lloc de la festa, però parant abans a diversos bars per comprar tabac.

Un cop a Vilablareix, la víctima va pujar al seient del darrere del cotxe en el que anaven els acusats i va deixar allà la seva parella en un altre vehicle. L'excusa era anar a fumar marihuana plegats. Aleshores, Eladio Antonio Núñez va conduir fins a un camí situat al terme municipal d'Aiguaviva. Un cop allà, Miguel Radhamés Martínez va baixar del vehicle i, quan va sentir a Núñez dient "feu el que hem vingut a fer", va introduir mig cos dins el cotxe i va obrir foc cap a la víctima.

"Va treure una arma de foc i, amb intenció d'acabar amb la seva vida i sabent que no es podia defensar d'un atac inesperat i en un lloc amb limitacions d'espai, va executar tres trets que van impactar a la zona del coll i l'espatlla de la víctima", conclou la sentència.

Per fugir, la víctima va sortir del vehicle i va arrancar a córrer "per salvar la vida". De nou, amb intenció de matar-lo, l'autor material del tiroteig va prémer un cop més el gallet i li va disparar per l'esquena. El projectil li va impactar al glutis esquerra. La víctima va aconseguir escapar dels acusats i amagar-se fins que es va poder posar en contacte amb el servei d'emergències.

Com a conseqüència del tiroteig, la víctima va patir quatre feries per arma de foc i va necessitar 120 dies per curar-se. Com a seqüeles pateix problemes de mobilitat a l'espatlla dreta, cicatrius i un trastorn neuròtic per estrès posttraumàtic de grau moderat.

9 anys de presó

El fiscal i l'acusació particular demanaven inicialment 19 anys de presó per als tres acusats: 14 per un delicte d'assassinat en grau de temptativa i 5 per un robatori amb intimidació amb ús d'arma de foc.

El tribunal considera provat que Martínez i Núñez són autors d'un intent d'assassinat, el primer com a autor material dels trets i el segon com a coautor. Per això, els hi imposa una pena de 9 anys de presó. Al tercer processat, Vilorio, el condemnen a 4 anys i 6 mesos de presó com a còmplice d'un assassinat en grau de temptativa. La sentència considera que va contribuir al tiroteig però no va jugar un paper determinant.

Els absolt a tots tres del robatori. El tribunal no es creu que li robessin la cartera i que aquest robatori fos el mòbil del tiroteig. "No escapa a la nostra valoració la possible existència de relacions internes entre ells que els dos han volgut mantenir ocultes i que podien haver motivat la comissió d'aquests fets", conclou la sentència,

En matèria de responsabilitat civil, els tres condemnats hauran d'indemnitzar la víctima amb 46.877,37 euros. La sentència no és ferma i es pot recórrer.