La Jonquera instal·larà quatre càmeres de seguretat als accessos del poble

Es volen tenir en funcionament al setembre i en una segona fase se'n repartiran una desena més a dins del nucli

Pas endavant perquè la Jonquera s'afegeixi al llistat de municipis gironins (com Girona, Salt o Platja d'Aro) que tenen càmeres de seguretat gravant la via pública les 24 hores del dia. L'Ajuntament ha tret a concurs la instal·lació de quatre aparells de videovigilància i ja n'ha dibuixat la ubicació sobre plànol. Les càmeres es repartiran al llarg del recorregut de l'N-II. N'hi haurà tres a la Jonquera i una al nucli del Pertús.

De sud cap a nord, la primera càmera se situarà a l'alçada del polígon Mas Morató (és a dir, a tocar de la sortida 2 de l'autopista AP-7). N'hi haurà una altra a la rotonda coneguda com 'La Gacela', que dóna accés al nucli. La tercera ja es trobarà a la sortida del poble, a l'aparcament de camions que hi ha abans de la sortida 1 de l'autopista. I l'última s'instal·larà al peu de l'N-II al Pertús, just abans d'arribar a les antigues cabines de la duana.

Les càmeres es controlaran des de la seu de la Policia Local. Gravaran les 24 hores del dia i els enregistraments es guardaran durant un mes. Els quatre dispositius de videovigilància també llegiran matrícules. Podran controlar vehicles circulant a grans velocitats (segons concreta el plec de clàusules, a més de 160 quilòmetres per hora) i reconeixeran les plaques de, com a mínim, 25 països diferents.

La instal·lació d'aquestes primeres quatre càmeres suposarà una inversió de 45.000 euros. A partir del moment en què l'Ajuntament de la Jonquera adjudiqui el projecte, l'empresa que guanyi el concurs haurà de demanar els permisos a la Comissió de Videovigilància i disposarà d'un termini d'uns tres mesos per tenir el sistema a punt.

Prostitució i delinqüència itinerant

"La nostra intenció és que al mes de setembre les càmeres ja estiguin funcionant", indica l'alcaldessa. Sònia Martínez explica que la instal·lació dels dispositius és "del tot necessària" al municipi i que, de fet, s'ha convertit en una prioritat. "La Jonquera no és un municipi de 3.000 habitants com qualsevol altre; som un punt fronterer i això s'associa a problemàtiques que cal combatre", indica Martínez.

Entre aquestes, l'alcaldessa esmenta delictes com ara robatoris o tràfic de drogues, la venda ambulant o la prostitució. "Les càmeres ens permetran lluitar contra la delinqüència i augmentar la sensació de seguretat a la Jonquera", explica Sònia Martínez.

Les quatre càmeres que s'instal·laran aquest 2015 formen part d'un projecte més ampli. En una segona fase, que es vol tirar endavant al llarg del 2016, el consistori en vol arribar a col·locar fins a una desena més. Aquestes, repartides per l'interior del nucli urbà i de la zona comercial del Pertús. "Ja estem dibuixant els punts estratègics on volem situar les noves càmeres", avança l'alcaldessa.