Nestlé invertirà 102 MEUR a Girona per una nova factoria que produirà Nescafé

La nova fabrica estarà en marxa a finals de 2017

Nestlé invertirà 102 milions d'euros per construir una nova factoria a Girona destinada a produir Nescafé que substituirà a l'actual línia de producció, segons Laurent Dereux, director general de Nestlé Espanya.

Dereux ha explicat que la instal·lació incrementarà l'actual producció de Nescafé en un 30% fins arribar a les 30.000 tones a l'any i que tot aquest escreix anirà íntegrament a l'exportació.

Dereux ha afirmat que un cop es posi en marxa el nou centre, a finals de 2017, la planta de Girona passarà a ser la primera d'Europa en producció de cafè soluble i la tercera del món després de Brasil i Mèxic. La nova planta afegirà uns 40 llocs de treball als 700 que actualment treballen a Girona.

Laurent Dereux ha explicat que aquesta nova inversió de 102 milions d'euros suposa mantenir l'aposta de Nestlé per la planta de Girona que des de l'any 2007, just a l'inici de la crisi, acumula fins el 2014 un total de 236 milions d'euros d'inversió. Ara, a aquesta xifra, s'hauran d'afegir els 102 milions que s'invertiran entre el 2015 i el 2017 per construir aquesta nova instal·lació.

El director general ha matisat que al tractar-se de la substitució d'una línia de producció el nombre de llocs de treball que es crearan no són rellevants i es limitaran ''a uns 30 o 40 llocs de treball'' nous que s'hauran d'afegir a l'actual plantilla d'unes 700 persones. Tot i això, Dereux ha recordat que aquests tres últims anys a Girona s'han contractat un total de 300 persones, especialment després de la inversió de modernització de la línia de producció de les càpsules 'Dolce Gusto'.

Tot i això, en la fase de construcció de prop de dos anys, el nombre de persones contractades per aixecar el nou edifici serà d'una 300 persones.

El nou edifici que s'aixecarà a les instal·lacions de Nestlé a Girona tindrà 10.000 metres quadrats en una superfície total que té l'empresa de 200.000 metres quadrats. Les obres ja han començat a fer-se en treballs preliminars i estan a l'espera de què arribin els permisos per iniciar l'edificació.

La primera planta d'Europa i la tercera del món

La nova línia de producció de Nescafé que es posarà en marxa permetrà que la producció d'aquesta marca arribi fins a les 30.000 tones, un 30% per sobre de l'actual capacitat que està en unes 23.000 tones. Un cop la nova factoria estigui finalitzada, la planta de Girona serà la primera de les sis que hi ha a Europa i la tercera del món dels 30 centres de producció que hi ha, poc després de la capacitat de producció que tenen Brasil i Mèxic, segons ha explicat Miquel Serra, director tècnic de Nestlé Espanya. Serra ha explicat que Girona es consolidarà ''com un centre de fabricació de referència del grup Nestlé''.

L'escreix de producció que suposarà la nova instal·lació, unes 8.000 tones més, aniran ''íntegrament'' a l'exportació. En l'actualitat, Nestlé exporta el 74% de les 23.000 tones de producció de cafè soluble a un total de 70 països del món.

Amb la nova línia de producció, Nestlé implantarà les mesures més eficients del mercat cosa que suposarà que la fabricació de les 30.000 tones de Nescafé es puguin fer amb un estalvi del 30% de la facturà elèctrica i de la factura de l'aigua.

Miquel Serra ha defensat la planta de Girona i ha explicat que el seu nivell de competitivitat té una gran ''credibilitat'' entre les plantes de producció del món i això és el que ha afavorit que hagi estat designada entre les sis d'Europa i les 30 del món per fer aquesta ampliació de producció de Nescafé.

Un cop estigui en marxa la nova instal·lació, Nestlé tancarà l'actual línia de producció de Nescafé, i traslladarà la fabricació al nou edifici. Nestlé Girona mantindrà les mateixes línies de producció: una per fer Nescafé i l'altre per les càpsules Dolce Gusto.

Laurent Dereux també ha explicat que la direcció del grup a Espanya ha decidit concentrar en un sol edifici la seu corporativa que actualment ocupa dos edificis a Esplugues de Llobregat. El trasllat del personal i les obres d'adaptació en un únic edifici suposarà una inversió de 9 milions d'euros. El director general ha explicat que l'edifici que quedarà buit, just davant de la seu corporativa, es mantindrà com actiu en el balanç de la companyia i es llogarà com oficines.

La fàbrica de Girona es va posar en marxa el 1968 amb la producció de cafè soluble i el 2009 es van començar a fabricar les càpsules 'Dolce Gusto'.

''Optimisme'' davant la conjuntura econòmica

El director general s'ha mostrat ''optimista i esperançat'' en relació amb la situació econòmica. Dereux s'ha mostrat convençut que aquesta recuperació es consolidarà gràcies a l'increment de les exportacions, la inversió empresarial i ''la butxaca dels consumidors'' que milloraran el seu consum, tot i que no a un ritme accelerat, ha reblat. Tot i això, la conjuntura fa preveure que s'està consolidat ''un canvi de tendència'' en l'economia.

Laurent Dereux també s'ha lamentat d'anunciar que en un entorn d'inflació negativa, Nestlé per primera vegada en l'últim any i mig s'ha vist obligat a incrementar l'1,5% els preus d'una sèrie de productes per l'impacte que ha suposat l'apreciació del dòlar i l'increment del preu dels grans de cacau i de cafè.

El director general ha recordat les xifres de l'exercici tancat de Nestlé Espanya que es van publicar fa unes setmanes. La divisió de Nestlé Espanya, que inclou a Portugal, va facturar el 2014 2.102 milions, el 0,9% més que el 2013. Només la facturació de l'estat espanyol, excloent la xifra de Portugal, va ser de 1.541 milions, amb un augment de l'1,1%. Les exportacions de la divisió de la península Ibèrica es van incrementar el 0,3%. Han estat un resultats ''satisfactoris'', ha reblat Dereux.