Torroella de Montgrí obre al públic la mina d'aigua medieval del segle XIV que recollia l'aigua del massís

S'hi pot recórrer a peu un tram de 130 metres

Torroella de Montgrí obre al públic la mina d'aigua del segle XIV que recollia l'aigua del massís. Després d'unes obres que han durat dos anys, es pot recórrer a peu un tram de 130 metres de la galeria subterrània, una cinquena part del recorregut total.

D'entrada, aquest cap de setmana hi haurà portes obertes, però després les visites s'hauran de concertar.

El cap de Patrimoni de l'Ajuntament, Gerard Cruset, explica que la mina, un dels elements patrimonials més desconeguts del nucli històric, va permetre que el poble creixés durant l'Edat Mitjana. "Recollia l'aigua dels torrents del Montgrí i la canalitzava fins a pous, cisternes i l'única font pública que hi havia llavors a la vila", indica.

L'origen de la mina d'aigua subterrània es remunta set segles enrere, en plena Edat Mitjana. La primera referència que se'n fa és en un document del 1368. El canal subterrani tenia origen en una deu que aleshores hi havia a l'exterior de la muralla medieval. "Aquest sorgiment natural recollia l'aigua dels torrents del Montgrí, i allò que es va fer va ser canalitzar-lo perquè arribés fins a la plaça de la Vila", explica Cruset.

Durant el seu recorregut fins al centre del poble, la mina alimentava pous i cisternes. A més, un cop a la plaça de la vila, alimentava la font dels Gossos, que al segle XIV era l'única font pública de l'antiga Torroella de Montgrí. "Hem de tenir en compte que l'aigua era un element important a l'hora d'establir-se en un indret", explica Cruset. I concreta: "Per tant, és molt possible que sense la deu natural i la mina subterrània que el canalitzava, el poble no hagués pogut créixer".

De l'existència de la mina d'aigua se'n tenia coneixement des de feia temps (s'havia fet servir de refugi durant la Guerra Civil). Però no va ser fins fa deu anys quan es va començar a parlar de recuperar-la per obrir-la al públic. Perquè comencessin les obres de la galeria va caldre esperar encara uns vuit anys més, però avui aquest projecte ja s'ha convertit en realitat.

Durant els darrers dos anys, s'ha recuperat un tram de 130 metres de l'antiga mina medieval. És el que toca més cap a muntanya. "S'han tornat a aixecar part de les parets de la galeria, perquè algunes s'havien ensorrat ja que la terra s'havia anat escolant", explica el cap de Patrimoni. A més, per evitar que cedissin a la pressió del subsòl, també s'han reforçat els murs amb una resina expansiva i s'han posat arcs de ferro en alguns trams del recorregut.

En total, els treballs de consolidació han tingut un pressupost de 132.600 euros. D'aquests, l'Ajuntament de Torroella de Montgrí n'ha aportat 45.200; la resta, s'han cobert amb subvencions de la Diputació de Girona i la Generalitat. A més de consolidar el tram de galeria, s'hi ha instal·lat il·luminació i elements de seguretat i ventilació.

Visites guiades

"Ara ja podem ensenyar al públic aquest patrimoni que explica l'origen de Torroella", indica Gerard Cruset. D'entrada, aquest cap de setmana es faran portes obertes per als veïns del poble. Entre les onze del matí i les dues del migdia, es faran visites guiades d'uns vint minuts de durada. L'accés serà per grups de, com a màxim 10 persones. Per entrar-hi, s'hauran de tenir més de 7 anys.

Posteriorment, hi haurà visites programades per Setmana Santa (els dies 3,4 i 5 d'abril). A partir de llavors, la mina d'aigua medieval es podrà visitar cada primer diumenge de mes, entre les deu del matí i les dues de la tarda. Les visites es faran sempre amb un guia i s'haurà de fer reserva prèvia al Museu de la Mediterrània. El preu per entrar a la galeria subterrània serà de 3 euros. L'entrada de la mina es troba al carrer del Mar.

Una cinquena part del recorregut

Els 130 metres que s'obren són una cinquena part del recorregut total de la mina d'aigua medieval. La resta, que són els que arriben fins a la plaça de la Vila, no es poden condicionar per a visites. "Aquí la galeria és molt més petita i baixa, i el pas és molt més incòmode", precisa el cap de Patrimoni. Gerard Cruset ja avança, però, que la voluntat del consistori és que tot aquest tram de galeria no es perdi. "Es vol treballar per estudiar-la, consolidar-la i sanejar-la per tenir-la en condicions, tot i que no s'obri al públic", indica.

La galeria subterrània de Torroella de Montgrí es va declarar Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) el febrer del 2012. L'alcalde de Torroella, Jordi Cordón, explica que obrir-la a les visites permet no només recuperar un dels elements patrimonials més desconeguts del nucli històric, sinó també sumar un altre atractiu turístic al poble.