Xavier Pla: 'Catalunya és un país molt agraït amb els seus creadors'

El director de la Càtedra Josep Pla entoma el Premi Nacional de Cultura amb "sorpresa, emoció i agraïment"

Xavier Pla (Girona, 1966) ha estat distingit avui amb el Premi Nacional de Cultura per la seva labor en el camp de la història de la literatura, on s'ha especialitzat en la figura de Josep Pla, amb diversos llibres sobre l'autor i dirigint la Càtedra que du el seu nom.

En rebre el guardó, Pla ha trencat una llança a favor de la generositat de Catalunya amb els seus creadors, "contràriament a la idea que es propaga des de fa dècades segons la qual Catalunya és una devoradora d'homes". Sorprès, emocionat i agraït, Pla ha destacat que aquest reconeixement està "vinculat a una trajectòria" al llarg de la qual hi ha persones que l'han ajudat molt, com Josep Maria Castellet o Jaume Vallcorba.

La tasca del gironí al voltant de la figura i l'obra de Josep Pla han il·luminat alguns punts clau i molt coneguts del prolífic escriptor. Un bon exemple és 'Josep Pla: ficció autobiogràfica i veritat literària' publicat el 1997, i més recentment, va prologar i editar 'La vida lenta. Notes per a tres diaris', un recull d'anotacions autobiogràfiques inèdites de l'escriptor empordanès.


El reconeixement a Pla és, segons exposa el jurat del guardó, "per la seva tasca de recerca i la seva mirada acadèmica a la creació d'un dels grans autors de la literatura catalana de tots els temps".

Xavier Pla ha recordat aquest dimecres la cèlebre frase del president nord americà, John Fitzgerald Kennedy, en què interpel·lava els ciutadans del seu país a no preguntar què podia fer per ells la nació, sinó què és el que ells podien fer pel seu país. Segons l'acadèmic, aquesta idea resumeix l'esperit de la convocatòria d'aquests premis que concedeix el CoNCA, en tant que "el reconeixement implica una responsabilitat col·lectiva".

En aquest sentit, ha indicat que no rep el premi "pel què és" sinó per tota una trajectòria, al llarg de la qual hi ha hagut moltes persones que l'han ajudat. Pla ha destacat el paper de Josep Maria Castellet i Jaume Vallcorba, com exemples de persones que "han estat exemplars i modèlics" pel que ell intenta fer des de l'ensenyament de la literatura catalana.

Pla ha aprofitat l'ocasió per manifestar que Catalunya és un país molt agraït amb els seus creadors i amb la iniciativa individual". Al seu entendre, "som una cultura petita i amb les seves friccions, però molt més generosa del que moltes vegades un cert discurs intenta propagar".