Gas Gas vol acomiadar un terç de la plantilla i la resta tres mesos a l'atur

El fabricant gironí de motos està immers en un preconcurs de creditors

26 acomiadaments, suspensió temporal de feina per a la resta de la plantilla i reducció escalonada de salaris. La direcció de Gas Gas ja ha entregat al comitè d'empresa el document amb les mesures laborals que vol tirar endavant per superar el preconcurs de creditors. El fabricant gironí de motos té fins a mitjans d'abril de termini per intentar lligar un acord amb els seus creditors i poder reestructurar un deute que puja a 20 milions d'euros (MEUR).

En paral·lel a les negociacions amb els bancs, el fabricant gironí ha presentat un pla de viabilitat per sortir-se'n. Dins aquest document, s'hi inclouen fins a tres expedients de regulació d'ocupació (ERO). La direcció ja els ha anunciat al comitè d'empresa i, abans no s'entrin formalment al Departament, les dues parts obriran ara un termini de negociacions que arrencarà dijous.

D'entrada, Gas Gas vol tirar endavant un ERO d'extinció que afectarà gairebé un terç de l'actual plantilla. "Segons la memòria que figura a l'informe, l'empresa planteja acomiadar 26 treballadors dels 93 que té", indica el president del comitè, Pere Brangolí.

El segon ERO -aquest, temporal- afectarà la totalitat de la plantilla que no vagi al carrer (és a dir, 67 treballadors). La intenció del fabricant de motos és poder-los enviar a l'atur un màxim de 190 dies durant un termini de dos anys, en funció de les necessitats de producció que hi hagi.

Reducció de salaris

Per últim, el tercer expedient proposa una reducció de salaris, que segons precisa Brangolí, serà "gradual" i no homogènia; és a dir, que no s'aplicarà a tothom per igual. "A dins l'empresa hi ha molta diferència salarial entre unes categories i altres, i el percentatge de reducció de salaris anirà en funció d'això", ha concretat el president del comitè.

Després que Gas Gas hagi presentat el document d'intencions al comitè, les dues parts començaran a negociar aquest dijous. Els representants dels treballadors ja han comunicat els qui, per part seva, s'enviaran a la taula negociadora (entre els quals també hi haurà personal de la UGT). Abans no es formalitzin els expedients, direcció i comitè disposen de quinze dies per intentar posar-se d'acord amb els ERO temporal i de reducció de salaris. Un termini que arriba fins al mes en el cas de l'ERO d'extinció.

"Mala gestió"

El fabricant gironí de motos manté aturada la producció des de mitjans de gener, un cop va presentar preconcurs de creditors al Jutjat Mercantil de Girona. D'ençà d'aleshores, hi ha hagut un canvi en la direcció general (que ara ha passat a dependre d'un grup inversor israelià).

La plantilla de Gas Gas assegura, per mitjà del comitè, que l'empresa és "viable" i que la situació actual és conseqüència de la "mala gestió" que s'ha fet. "Els treballadors volem treballar i fer motos, però per manca d'acord entre bancs, inversors i Generalitat, no podem", concreten els empleats.

L'empresa gironina, amb seu a Salt (Gironès) va contreure gran part del deute que arrossega entre els anys 2004-2005. La quantitat que deu als bancs fa referència tant a instal·lacions (la fàbrica) com a producció (és a dir, models de motos de trial i muntanya).

Gas Gas, número 1 en motos de trial i tercer en enduro, va fabricar l'any 2014 unes 8.000 unitats. El 90% de la seva producció s'exporta a més d'una cinquantena de països d'arreu del globus (entre d'altres, França, Alemanya, el Brasil i els Estats Units).