La residència de la Fundació Ramon Noguera té 91 places lliures per manca de subvencions

L'entitat, que actualment atén 900 persones amb discapacitat, celebra el 50è aniversari aquest 2015

La Fundació Ramon Noguera denuncia que té 91 places de residència i de centre de dia creades i a punt per donar atenció a persones amb discapacitat, però no poden cobrir-les perquè el Govern no les subvenciona.

El president del Grup, Salvi Amagat, ha afirmat que això vol dir que, existint els recursos, hi ha persones que no poden accedir-hi perquè no poden cobrir la despesa sense finançament públic. "Tenim places, llits i tot llest però encara hi ha gent que s'ha de quedar a casa", ha lamentat.

La Fundació celebra enguany el mig segle de vida. Atenen unes 900 persones entre infants de 0 a 6 anys i adults que reben atenció o bé s'incorporen al món laboral a través del Centre Especial de Treball.

El Grup Ramon Noguera està format per tres entitats privades sense ànim de lucre que treballen per la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i la de les seves famílies a la comarca del Gironès. El grup gestiona centres i serveis per a persones adultes amb discapacitat intel·lectual i per a infants amb trastorns en el seu desenvolupament i també té una altra divisió que té com a finalitat la integració social i laboral de persones en àmbits com la jardineria, la neteja o el rentat de vehicles.

Enguany, el grup arriba al 50è aniversari atenent unes 900 persones amb discapacitat de la comarca del Gironès. La majoria, són infants d'entre 0 i 6 anys que són usuaris d'algun dels dos Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç. És un servei d'atenció que té per objectiu de prevenir, detectar i atendre de forma precoç els trastorns de desenvolupament infantil.

Entre els recursos d'atenció a adults amb discapacitat intel·lectual hi ha els centres d'atenció diürna i l'acolliment en residències. La directora gerent del Grup Ramon Noguera, Pepita Perich, ha explicat que en els darrers anys han fet un esforç d'inversió per aconseguir crear més places per donar servei als usuaris que en necessitarien. El problema és que ara tenen creades aquestes places però no hi ha prou diners públics per cobrir-les. Això es tradueix amb places buides perquè, segons asseguren, les subvencions que es vehiculen a través del Departament de Benestar Social i Família no arriben a cobrir-les.

En relació a l'atenció diürna, el Grup Ramon Noguera gestiona dos centres ubicats a Girona i Llagostera, on treballen per potenciar i mantenir les capacitats i habilitats de les persones adultes ateses. També hi ha un Centre d'Atenció Especialitzada a Sarrià de Ter per aconseguir un desenvolupament personal i social dels usuaris. En total, són 150 places de les quals estan ocupades 105.

El Grup compta, en total, amb 130 places d'acolliment residencial, que busquen proporcionar a persones adultes amb discapacitat intel·lectual un entorn el més semblant possible a una llar familiar. D'aquestes 130 places entre nuclis d'acolliment, residències i llars-residència, només n'hi ha ocupades 84. "Això vol dir que tenint les places, els llits i tot a punt, hi ha gent que s'ha de quedar a casa", ha criticat el president Salvi Amagat.

Amagat, que és pare de discapacitat, ha explicat que per a una família és pràcticament inassolible cobrir la despesa que suposa sense cap tipus de subvenció. "Estem parlant, per exemple, que l'acolliment residencial són 3.000 euros al mes. Quina família es pot permetre pagar això i cobrir, a més, altres despeses?", s'ha preguntat.

Inserció laboral

Una altra vessant en la qual treballa el Grup Ramon Noguera és la inserció laboral de persones amb un grau de discapacitat a partir del 33%. Des de Centre Especial de Treball Mas Xirgu, exploten diverses línies de negoci com jardineria, neteges industrials, rentat de vehicles, una botiga de moda i complements, bugaderia autoservei i servei de planxa i servei de càtering. En total, hi ha 106 persones que treballen a través d'aquest centre de treball.

A partir de les línies d'activitat, també apareix el Shopp Out, una mena de gran mercat de venda social. Dos cops l'any, apleguen una trentena de marques de moda que posen a la venda els seus articles amb grans descomptes durant quatre dies a les instal·lacions de Mas Xirgu. El valor afegit és que un 5% de les vendes es destina a projectes socials del Grup.

Més implantació i més sinèrgies

Enguany, el Grup celebra el seu 50è aniversari. El fill del fundador, Alfons Noguera, ha recordat que tot plegat va començar perquè una de les seves germanes tenia una discapacitat del 99% i el seu pare no es va resignar a, com se solia fer a l'època, "amagar-la a casa". Mica en mica, van anar creant recursos per atendre i inserir laboralment les persones que pateixen alguna discapacitat.

La història del Grup té un origen però, segons ha detallat Perich, no un final perquè l'objectiu és continuar treballant intensament. Els deures pendents els situa en cinc eixos: l'especialització, per diferenciar-se en els mercats de treball i alhora entrar en nous mercats; la qualitat, apostant per la millora contínua; la innovació, destinant recursos a la recerca i el desenvolupament; fomentar l'entitat del territori, estrenyent llaços amb entitats, empreses i universitat i, finalment, col·laboració, travant més aliances amb les altres entitats del tercer sector.